luomu.jpg

Kuva: ~ https://seura.fi/hyvinvointi/ravinto/onko-luomu-parempaa-kuin-tavallinen-ruoka/ - 

 

 

...

Luomun valitessaan kuluttaja ostaa mielikuvia, ja kauppa saa paremman katteen

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006219599.html  - 

Ilkka Luoma 29.8.2019 - 10:28 kommenttikirjoitus
 
1 - Luomussa on myös toinen - sen virallisesti valvottuna tapana - oleva tärkeä ominaisuus. Se on ja ne ovat kaksi toisiinsa liittyvää kansantalouden merkittävää vaikuttajaa. 

Omavaraisuuden tavoittelu ja hajautuva työllistyminen, jonka myötä keskittyvä muuttopakkautuminen suomalaisiin harvoihin "suurkaupunkeihin" hajaantuisi maalle "paoksi" - elämään aitoa elämää ja halaamaan puita, jonka henkisvireellinen vaikutus on kohta varmaan jo tohtoriväitöksellisestikin todeksi todistettu. 

Luomua omasta maasta nostaen omavaraisuutta on varmin tae ylläpitää omaa vielä jäljellä olevaa itsenäisyyttä päättää edes siitä, mitä syömme ja miten terveellisesti syömme. 

Jo makukin on monin kohdin Suomesta omaa luokkaa, omasta maasta - esimerkiksi käynee tomaatti, joka kotimaisena maistuu muullekin voi "vedelle". 

Luomu vaatii tuotosmääränä enemmän peltohehtaareja kuin tehomaatalous. Meillä on paljon peltopinta-alapontentiaalia - metsää kaatamattakin. Luomustuminen tuottaisi varmaan laajenevana ilmiönä paljon innovaatioita "maalla on mukavaa" elämisfilosofiaan. Ehkä kiirekin laantuisi nykyisestä "kiire jo on" - mentaliteetista? Stressimittareiden "myynti" romahtaisi? 

Luomu työllistää enemmän kuin tehomaatalous. Vielä 1950-luvulla oli 200.000 tilaa (?) - nyt lienee 40 000? Toki ovat sitten suurempia ja tehokkaampia, koska meilläkin on eletty ja vielä toistaiseksi eletään kasvuhokeman mantraa - pitää saada enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä. Tämä malli tuhoaa ympäristömme, joka meidät lopulta aina elättää. Ruoka tulee maaperästä, vedestä - ei pelkästään prismojen kylmäaltaista. 

Ehkä optimi olisi Suomelle 150.000 luomutilaa, jonka työllistävä vaikutus "pienkartanoina kumppanuuksineen" olisi nykyiseen nähden ehkä 5- 7 kertainen!? 

Saavuttaisimmeko kriisiaikoja ajatellen ehdottoman tärkeän omavaraisuuden noston jopa 80-90 prosentin tasolle? Ehkä, jos kovasti ponnistelisimme ja kehittelisimme lajikkeita - täysin uusiakin tai vanhoja "nauriita" viriteltäisiin uudelleen
>2 
 
*
...
Ilkka Luoma 29.8.2019 - 10:34 II
2 - Paljon elämää nähneet saattavat muistaa sotavuodet, ja erityisesti talven 1941-42, jolloin monin osin olimme Saksan kolmannen valtakunnan varassa - elintarvikkeitakin ajatellen. 

Nyt meillä on suuri "tyhjä maa", jonne mahtuu hyvin paljon enemmän hajautuneita luomutiloja - ja eikun töihin ideoimaan systemaattisesti ja suunnitelmallisesti ... ja näin syntyisi hajautettu työllistymisen uusohjelma. Samalla voisimme mobilisoida koko järkevästi Suomen kattavan maanpoveen rakennetun energian - ja tiedonsiirron sääkestoisen verkoston - työllistymisoperaationa taltuttamaan alkavan työttömyyskehityksen. 
... 

Parhaimmillaan voisimme olla elintarvikkeiden haluttu ja arvostettu vientivaltio. Vientiä tarvitsemme, koska kaikkea emme osaa, halua tai pysty valmistamaan ja tuottamaan. 

Mikäli meistä tulee "lähes ihmisistä tyhjänä maana" liian hyvin ravinnollisesti toimeentuleva, on "vaarana/ mahdollisuutena", että EU' n kuivuvat valtiot etelästä huomaavat tilamme ja pyrkivät ilmastopakolaisina maahamme, joskus 30-50 vuoden kuluessa. 

Tiedämme Japanissa pienemmällä asumiskelpoisella maa-alueella asuvan 120 miljonaa ihmistä, kun meille on siunaantunut vain tämä 5,5 miljoonaa. Tämäkin antaa ajatelemisen aihetta, mihin velvoitteisiin EU-jäsenyys meitä ehkä sitoo. Luomu sitoo ainakin suomalaiset Suomeen!
E
 
...