kristinuskon%20levinneisyys.jpg

Kristinuskon levinneisyys

 

Suojele Jeesus Suomea

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006101080.html - 

 

Ilkka Luoma 12.5.2019 - 10:17
 
 
Kun HS nostaa aiheen näin voimallisesti esille, on siinä tarkoitus ja tavoite. Tässä päämäärä median johdatteluna jää arvoitukseksi, siksi puolueeton on näkökulma - hyvä niin. Uskonto on keino selittää selittämätön. Tiedemiehet koettavat kaventaa tutkimuksillaan ja todisteillaan tietämättömyyttä kapeikoksi, jonka yli voisi hypätä. Uskovainen ihminen ei hyppää, hän uskoo. Usko on vapaan ajattelun tulos ja oikeus. Kuka uskoo mihinkin - ei ole väliä, kunhan on asiassaan vilpitön ja toisia loukkaamaton.

Kristillisyyttä voidaan katsoa myös amerikkalaisesta näkökulmasta. US on erilaisten uskontokuntien ja lahkojen luvattua paratiisia. Koti, uskonto ja Isänmaa ovat väkeviä ilmauksia, eikä niitä vastaan diplomatia halua taistella, vaan antaa noiden kannattajille arvon ja oikeuden olla mieltänsä. Niin uskonnot kuin kansallismieliset ovat vahvasti reviiripuolustajia, yhteenkuuluvia ja toisten hyväksymisen kaipuisia. Tarvitsemme tunnustusta ja helpoimmin ja aidoimmin sitä saamme samankaltaisuusryhmistä, joista uskontokunnat ovat ehkä vahvimpia. 

Uskossa ei tarvitse todistetta - usko riittää. Uskon lähtökohdat pohjaavat usein pyhiin kirjoituksiin, joita myös toisin uskovat voisivat arvostaa, vaikka eivät itsessään niitä hyväksyisi. Aitoon uskovaisuuteen kuuluu sopiva annos hyväksyvyyttä, sopeutuvuutta ja empatiaa muitakin kohtaan, vaikka ei samoja opinkappaleita hyväksyisikään. Ehdottomuus ei kuulu sivistyneeseen uskovaisuuteen - silti omissaan saa tiukastikin kunnioittaa ja hyväksyä omia yhteenkuuluvuusryhmän sääntöjä, kunhan muistaa kunnioituksen. 

Uskovan voi olla vaikea yhdistää käytännön elämän politiikkaa - eli yhteisten asioiden hoitoa, sillä politiikka edellyttäisi demokratiaa eli enemmistöoppia, jossa vähemmistölle annetaan puheenvuoro vaikuttaa. Demokratiassakin tarvitaan johtaja, joka osaa ratkoa ristiriitoja. Uskonnoissa johtaja on aina kirkas ja kaikkien tiedossa; se on Jumala, Jehova, Allah tai muu johon kukin uskoon. Ehkä nuo kaikki ovat lopulta yksi ja sama?
 
...