Kuva ~ https://www.suomenmaa.fi/paakirjoitus/kriisi-mittaa-kansakunnan-voimavarat-6.23.596220.48d3c92f45 -
*
...
HS
Koronatalouden oudosta todellisuudesta on kaksi reittiä ulos – lähiviikkoina ratkeaa, kumpaa tietä kuljetaan
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000006463803.html -
..
I - Ensin tuo Elämä; siinäkin on kaksi Koronallista tietä:
1) Ilmeisesti ruotsalaispainotteinen vapaampi linja, jossa yritetään nostattaa kansakunnan immuniteettia tulevaa Koronan toista aaltoa, joka voi olla dramaattisempi - vrt. Espanjantauti, noin 100 vuotta sitten. Ruotsalaismallissa tartunnat lisääntyvät, hallitsemattomasti? Ehkä parempi valmius, jos Koronan toinen aalto nousee maihin. Hoidollinen priorisointi käynnistyy? Talous elpyy nopeammin?
2) Sitten on tuo toinen enemmän Elämän tie - suomalaismallinen "tiukka-puolikiinalainen menetelmä" - rajaaminen, kahlitseminen ja pakottaminen suojamuottiin, jotta terveysjärjestelmän kapasiteetti riittää "kaikissa olosuhteissa" - tällöin talous ja immuniteetin saanto kärsivät. PM Sanna Marinin NNV-hallitus noudattaa toistaiseksi tätä pidempää ja taloudelle kalliimpaa mallia (?)
..
II - Talous edellä ajattelu nostaa jo päätään, sillä joku hoksasi inhimillisyyttään/ epäinhimillisyyttään laskea tuon puhumattoman hinnan - ihmisen Elämän hinnan. Taloudessa kirjanpito on tilejä, ja ihmisten hoitaminen STM-pääluokassa on numeroita tilimiesten kartoilla. Emme saa sanoa: "ihmisillä on hinta".
Millainen hinta tulee pelastetuille ihmishengille missäkin toimintamallissa?
Olisiko tuo se kaikkien kustannuserien juurikysymys. Emme tästä uutisoi, emme puhu, vaikka aihe käy kaikkien huulilla. Huulille on noussut priorisointi, jos tehohoitopaikat menevät kortille:
"Sinä et saa tätä hoitoa*, sillä todennäköisyys perussairautesi ja ikäsi osalta on sellainen, ettei muutaman lisäkuukauden luonti Elämällesi on enää kustannustehokasta". Julmaa, epäinhimillistä ja vastoin Elämän peruskaavaa, jossa Elämä on kaikille yhtä arvokasta! Näinkö? >[2]
Nyt on jo esimerkkejä erilaisista toimintatavoista - Kiinasta Ruotsiin** ja lukujen osalta Etelä-Koreasta Yhdysvaltoihin. Mikä olisikaan se oikea tapa? Talous vai Elämä edellä? Ehkä Elämää taloudellisesti!
Se on kuitenkin tiedetty, että erityisesti kehittyneet teollisuusvaltiot ovat kasvuhokemassaan lisäämässä, ja vähintäänkin ylläpitämässä ylikulutusta, jopa helikopterirahalla***.
Elämää talouden kulutuksessa?
[Kirjanpidossa on aina vastintili - sillä 'tyhjästä on paha nyhjästä'. Mikä olisi Elämän vastintili?]
Juurikysymys! Kuinka paljon toimeliaisuuden myötä tapahtuvaa kulutusta pitää ollakaan - varsinkin jos rinnastamme tuon kulutuksen aikaansaamaa ympäristövahinkojälkeä meitä kaikkia elättävään biologiseen kiertoelämään. Sekin on jo hoksattu, että ilman monimuotoista biosfääriä ei synny eloa - ihmisellekään.
Siis, mikä on Koronan hinta? Olisiko tässä hinnoittelussa nyt mahdollista ottaa kansantalouksien laskentamalleihin mukaan yksi uusi parametrialue - ympäristölliset tekijät?
Tosiasia on kuitenkin se, että ihmiskunta syö liikaa ympäristöltään, eikä se jää siihen, vaan jätämme biomassapainoomme nähden ylivertaisen ympäristöhaittajäljen kulutuksemme jälkeiseksi ongelmaksi.
Olisiko juuri tässä koronallisessa maailmassa laajan testin paikka?
Korona ojensi kuvainnollisesti kätensä - tartutaan siihen ja vähennetään osuuttamme kulutettaessa rajallista luontobiologiaa. Biosfääri on taloutemme kulutuksen vastintili. e