populism.jpg

 

 

Populisti osaa kertoa kiintoisasti ja kuulijoita herättävästi asioita, jotka normipoliitikoilta soljuvat kauniisti, mutta tyhjän merkityksettömästi tai kätketysti. Populisti osaa sanoa asiansa ytimekkäästi kansalaisten ymmärtämällä tavalla – siksi sitä halutaan nyt riekkua alhaisimmaksi vaistoksi.

 

Helsingin Sanomat avasi populismin sisältöä ansiokkaassa kirjoituksessaan 8.7.2018 toimittajansa Jukka Petäjän toimesta, juttu on löydettävissä täältä [1. Populismi jylyää kansakuntien äänestäjien toimesta – onko kyseessä riekuttu populismi, onkin jo aivan eri asia.

Ruotsissa muun muassa populisteiksi haukutut ruotsidemokraatit (olisivatko meidän perussuomalaisten sisarpuolue?) peräänkuuluttavat yhteyksiä muihin poliittisiin perinneliikkeisiin, joiden on hiljalleen pakko ottaa yhteyskutsu vastaan.

[1 ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005747789.html – Ote löytyy lopusta.

 

 

Suomessa PS-pomo Jussi Halla-aho EU-Brysselistä julistaa itseään pääministeriksi, seuraavista vaaleista [2 – tämähän tarkoittaisi myös PS' n nousua Suomen suurimmaksi. Näin ei käy, mutta Sinisten vaipuessa ministeri- ja hallitustakiaisista satiaisluokkaan (kansanedustaja Pentti Oinosen hersyvän populistinen yskähdys) – nousee Perussuomalaiset takaisin 13-18 prosentin kannatukseen. Halla-aho on oikea populisti [3, joka ei käännä ja väännä takkia, kuten jytkyttäjä Timo Soini ministeri-audin nahkatakapenkiltä.

 

 

HS-kirjoitukseen kommentti – tässä:

Jutusta: " ... kansansuosiota tavoitellaan vetoamalla alhaisimpiin vaistoihin ... ", oliko tämä samalla määritelmä populismille, josta muuten takinkääntäjä Timo Soini teki maisterisjätkätutkielman.

 

Populismi on vaikeiden yhteiskunta-asioiden kansanomaistamista siten, että kansalaiset ymmärtävät sisällön ja merkityksen - populismin voi ilmaista näin kauniistikin, eikä vain irvimällä.

Alhaisin ja merkittävin vaisto on ravinnon saanti, hengittämisen jälkeen, se ja ne pitävät hengissä, jotta voisi jatkaa sukua, joka lienee välttämättömistä vaistoista se toiseksi alhaisin.

Reviiripuolustusta pidetään populismin, ja siis alhaisen vaiston ilmentymänä. Niin alhainen se on, että evoluutio aloitti sen kehittämisen jo satoja miljoonia vuosia sitten.

Reviiripuolustukseen liittyy alueellinen toimeentulo sopusoinnussa ympäröivän biosfäärin kanssa, joka muuten biologiana pitää meidät ravinnossa ja hengissä. Pidetään siis huoli reviiristämme.

Onkin sanottu, että jokaiselle maailman ihmiselle on olemassa se oma isänmaa, jossa pitäisi tulla toimeen omalla äidinkielellä. Edellä mainittu ei ole rasismia [4, vaan kansalaisyhteisöllisyyttä, johon reviiripuolustus tähtää luodakseen samankaltaisille turvallisen elinpiirin ja lopulta valtion.

Geenitäydennyksen kaikkiin suuntiin tulee olla monipuolistamistarpeessaan vapaaehtoista .

 

...

Populismilla on myös hyytävä historia

 

Ehkä historian kuuluisin populisti oli Saksan kolmannen valtakunnan luoja [5 ja johtaja – Der Fuhrer * – Adolf Hitler, jota edelleen pidetään pannassa, jopa lakien voimalla – ainakin Saksassa, joka häpeää ehkä vieläkin historiaansa 1933-45 [6.

 

Hitlerin kansallissosialismia ei tulisi mystifioida, sillä se, jos mikä ylläpitää kannatusta ja saa uusia kannattajia, sillä yllättäen liikkeessä oli myös hyviä ja kannatettavia puolia. Nämäkin asianäkökulmat on avattava ja jätettävä vain parjaava mystifiointi vähemmälle, sillä mystifioinnista luopuminen on ainoa keino tältä osin painaa rujo populismi historian hämäriin. Jotain opittavaa aikakaudesta kuitenkin on – siispä jossittelu ja mystifiointi tulevat jatkumaan.

]* Saksalaisen laatulehden Sternin kansikuva!

 

 

Populismia Italiasta – pelleksi tituleerattu Bebbe Grillo

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/bebbe-grillo-ja-timo-soini.html - ]

 

Ote linkin alta: ” … .. ja ettei sisäsiisteyskursseilta paljon reputettaisi - kansa odottaa puheiden sijasta tekoja, molemmissa maissa.

Vakavasti ottaen – äänestäjä-italialaiset vetäisivät melonit nenäänsä, äänestivät entisen klovnin panemaan asiat kuntoon (vaa´ankieleksi), ennen kuin eurot karkaavat maasta kuin hauet kaislikoista - kohta nimittäin ei enää syödä lakritsia, eikä banaaneja ...

 

Olisiko aika herätä siellä politiikan perinteellisillä osastoillakin - himastelut eivät nyt katteeksi riitä - kansa vaatii arkipäivän tekoja, työtä - lisäksi vähän sirkushuveja ja leipää, hevosmetwurstista voidaan jonkin verran joustaa! … ”

 

...

Entä nyt kun populismi nousee, viitoittajan ollessa yllättäen myös US-presidentti Donald Trump

 

trumphitleri.jpg

 

Populismiin kuuluu täysillä yrittäminen toteuttaa annetut vaalilupaukset – näin Donald Trump toimii, vaikka hänen yrityksiään koetetaan vesittää kaikilta tahoilta. Nyt kohta Helsingissä tapahtuu yksi vaalilupausten täyttömahdollisuus – Trump haluaa normalisoida kaupalliset ja muutkin suhteet Venäjään ja tämän presidentti Vladimir Putiniin.

 

 

Populisti Trump

 

Trump on luonut oman ”median” - suoramedian, joka on maailmalla ristitty twiittailujen kautta trumpmediaksi [7. Trump haluaa viestittää suoraan, ja jättää pikkunokkelat toimittajat välikäsinä pois – turhakkeina, joiden manipulaatiot häntä vastaan tulee siirtää suoraan roskakoriin – näin voisin kuvitella Trumpia itsensä pohdiskelevan. Trump on diilipopulisti.

 

 

Miksi parjaamme populismia?

 

Vallan tekijöille ja vallan omistajille on kauhistus, jos kansanjohtajat alkavat keskustelemaan suoraan kansalaistensa kanssa – jopa kansalta suorakyselyineen (Liike Nyt!), jotka johtavat kansanäänestyksiin [8 – kuten Sveitsissä (onko Sveitsi populistinen valtiorakenne tältä osin?) On kauhistus parlamentaarisen demokratian osalta, jos kansa pääsee päättämään suoraan omista asioistaan! [9.

 

HS-ote: ” … Poliittisessa kielenkäytössä sanaa populismi käytetäänkin nykyään yhä selvemmin populistisesti, myös tiedotusvälineissä. Se tarkoittaa, että käsitettä ei käytetä niinkään luokittelevassa vaan puhtaasti arvottavassa mielessä. Silloin halutaan korostaa, että populismi on yksin tuomittava piirre tai ominaisuus, josta halutaan sanoutua irti. Eräänlaisen löysän määrittelyn mukaan populismia voi pitää sellaisena poliittisena toimintana, jossa kansansuosiota tavoitellaan vetoamalla ihmisten alhaisimpiin vaistoihin … ” -HS-toimittaja Jukka Petäjä.

 

Viitteet:

[2 ~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806052200992643_pi.shtml – IL – Juha Keskinen

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/03/jussi-halla-aho-on-edelleen.html -

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/rasismi-lyhyt-oppimaara.html -

[5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/04/asia-josta-ei-puhuta-ss.html -

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/01/1933-80-vuotta-sitten-adolf-hitler_31.html -

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/trumpmedia.html -

[8 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/03/kansalaisten-nestystulos-ei-toteudu.html -

[9 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/11/saako-kansa-aanestaa-suoraan-omista.html -

 

Vuonna 2006 kirjoitettiin populismista näin:

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/08/populismi-on-kirosana-mutta-oikea.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 174315

 

DOC populismi_08072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 08072018

 

770_7201 – 09:17|09:55|12:17