[10|21] ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78948/yllattaen-olemme-demokratian-yhteisokriisissa?changed=1611148961  - (11) 11037

dem_kriisi.jpg

Kuva: ~ https://digilehti.kansanuutiset.fi/20180824/3948312-yhdysvaltojen-demokratian-kriisi-ei-johdu-yksin-trumpista/

 

...

Herää kysymys miten meiltä täältä idän ja lännen vedenjakajalta - Suomesta olisi reagoitava tämän jutun* otsikkoon, jossa toivotaan US' n rakentavan uudelleen demokratian.

 

US' ta mainostetaan laatumediassa usein maailman johtavaksi demokratiaksi

Kun nyt katsomme päättyvää us-presidentti Donald Trumpin valtakautta, jota jo markkinoidaan historian epäsuosituimpana presidenttinä, kuitenkin unohtaen, että Trump sai enemmän ääniä kuin monet muut, erityisesti vuoden 2020 presidentin vaaleista.

Miten me käsittelisimme demokratiaa US' n näkökulmasta, jos katsomme demokratian oikeuksia sotia, kurittaa, opastaa ja ojentaa vikureita valtioita, jotka eivät istu riittävän uskollisesti lännenmiehen ajatus- ja yhteiskuntamallin maailmaan.

Moititaan Trumppia miten paljon tahansa - on häneltä ainakin yksi erinomainen lausahdus saatu ulos: "Miksi meidän pitää koettaa opastaa ja neuvoa sellaisia, jotka eivät halua neuvojamme ottaa vastaan?" - oliko tuo kaikkien kysymysten äiti, kun maailma astuu ulos amerikkalaisesta maailmallispoliisiuden roolista?

 

Entä demokratian jälleenrakentamisen toive?

Katsotaan Trumpin edeltäjien demokraattiset toimet - luvatta ja luvalla - sotien, taistelujen, iskujen ja pommitusten aktiivisuuksina: Tämän vuosituhannen alun Afganistan, Irak, Jemen, Somalia, Libya ja Syyria - joitain mainitakseni -yksikään ei ollut Trumpin aloittama.

 

Itse asiassa Trump ei aloittanut yhtään sotaa!

Sotien aloittamisen sijasta Trump koetti demokratiastaan - The Greatest America - luoda rauhaa, niin Korean niemimaalle, jossa ehkä Pentagon sai ylipuhuttua, eikä US huomioinut tarjottua Pekingin tiekarttaa, joka olisi johtanut Koreoiden rauhansopimukseen?

Lähi-idässä Trump onnistui ainakin Israelin näkökulmasta - hankalin reunaehdoin itse palestiinalaisille, mutta liikettä oli kuitenkin havaittavissa "rauhan suuntaan".

Entä tuo demokratia, kun Trump yritti tuoda us-sotilaita pois maailmalta - yrittäen näin samalla  vähentää sotilaallista kurinpalautusintensiteettiä muiden sisäisiin asioihin?

 

..

|* HS: "Trumpin jälkeen on demokratian jälleenrakentamisen aika"

Yhdysvaltojen tapahtumilla on kaikupohjaa Euroopassakin, ja demokratiaan kohdistuvia uhkia on torjuttava myös täällä."

~  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007749279.html  - 

 

...