risusavotta.jpg

https://kaupunginosat.net/oulunkyla/galleriat/skannaus04/Lampinen_14_risusavotta.htm - 

 

HS:

Risusavotoilla metsät saataisiin hyvään kuntoon

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006157274.html - 

...

Ilkka Luoma 29.6.2019 - 7:50
 
 
Toinen vaihtoehto on mennä potkimaan kiviä hiekkatieltä ojiin - näin tehden tasaisempaa ajouraa autoille. Risusavotta on kosmeettista ihmissilmään kauniimpaa teon toimintaa ja ehkä tehokkaampaa metsätaloutta - ihmisitsekkyyden nimissä - saadaan enemmän sellua, pehmoa takapuoliiin ja ja vielä paperiakin loputtomiin edustuksellisuuden julkilausumiin. 

"Viekää tuhkatkin pesästä" - on kohtalokas toteamus luontaisesti kasvavalle metsäbiomassalle, joka kierrollaan ylläpitää osaltansa elämän monimuotoisuutta - biodiversiteettiä. Luontainen ihmiskäsin koskematon metsä on elämänkehto, kun taas talousmetsä on eloltaan laiha ja köyhä viritys ihmisen omien kulutushokemien täyttämiseksi. 

Mikäli halutaan operoida työllisyystyö, joka tuo kestävyyttä niin ihmiskunnan ja vaikkapa suomalaisten talouskehitykseen - olisi mobilisaatio, jossa "kaikki" luonnontuhoille herkät sähkö- ja tietoliikennejohdot kuin tarkoituksen mukaisesti muutkin putket - vesijohdot, viemärijohdot kuin muutkin putket viedään maan alle. Projekti on suuri - suorastaan mobilisoituma, joka voisi työllistää kymmeniä tuhansia vaikeasti työllistettäviäkin, sillä operaatioon tarvitaan osaamista "alhaalta ylös" - lapioista suunnitteluun ja kokonaisuuden hahmottamiseen. 

Jätetään suuri osa metsistämme rauhaan ja kasvamaan meille iloa, oloa ja tuottoa! Samalla perehdytään biomassojen liikkeeseen ja kiertoon - kaikin osin, jopa lajisto- ja lajikohtaisesti. Tänään me tunnemme huonosti biomassojen luontaisen jakokaavaston ja niiden biomassasuhteet. Sen me jo tiedämme, että ihminen itsessään on häviävän pieni biomassasummauma - biosfäärilliseen kokonaisuuteen nähden. Olemme noin muurahaispopulaatioiden kokoluokkaa - biomassapainoltamme. 

Kuinka kauan uskomme kiinalaisten tilaavan puolijalostettamme - selluloosaa? Kuinka kauan kiinalaiset verkkokaupat saavat käyttää nykymuotoisia kertakäyttöpahvilaatikoita miljardeihin lähetyksiinsä ympäri maailman? Entä, kuinka kauan pyyhimme takalistoamme pehmolla - vesisuihkun sijasta?
 
...