----- Original Message -----
Sent: Wednesday, May 07, 2008 5:06 PM
Subject: MIELIPIDE: Venäjää on arvioitava myös venäläisten omien tarpeiden mukaisesti

Tervehdys,
 
Vastinetta aikaisemmalla mielipidekirjoituksella HS-kolumniisi 2-sivulla ke. 7.5.
 
Venäjää voidaan nähdä niin monien eriväristen lasien lävitse. Miksi HS tekee Venäjästä yleisesti ottaen enemmän uhkaa kuin mahdollisuutta - Häkämiehen äänitorvi?
 
Pitäisikö HS:n olla media kansalaisille luottamuksella, jossa lukemaansa pitäisi voida luottaa - onhan tosin vapaa mielipiteen muodostus mediallakin, mutta liika ohjaus saattaa näkyä tilausmäärissä, --- yhä enemmän joudutaan -50% kampanjoihin. Kirjoituksesi oli maltillisesti pohdiskeleva.
 
Ystävällisesti,
 
Ilkka Luoma
 
.................................
Sent: Monday, March 03, 2008 12:06 PM
Subject: MIELIPIDE: Venäjää on arvioitava myös venäläisten omien tarpeiden mukaisesti

Venäjä jatkaa valitulla vahvan väkevällä kansallisen eheytyksen linjalla
(ennalta tiedetty venäläiselle taloussuunnalle uskollinen ehdokas astuu Putinin lainasaappaisiin uudeksi Venäjän presidentiksi)
 
[ ... demokratialla on useita kehityssuuntia, jotka hakevat uusia linjauksia - tällä kertaa Venäjällä. Länsimaista juurettomuutta suitsitaan jo omiemmekin taholta - yksittäinen voitontavoittelu ylitti kestorajansa ja mm. meillä kahtia jakaantuva kansa hakee yhtenäisyyttä, mitä Venäjällä pidetään kansallisena päämääränä ja toiminnallisena keskipisteenä ... ]
 
Niin venäläiset (rakentuva keskiluokka) kuin kiinalaiset (rakentuva yrittäjien ylempi keskiluokka) opettelevat turboistettuina kaltaistamme kulutusrikastumisen lyhyeksi jäävää aikakautta. Niin Venäjällä kuin Kiinassa tuhoutuva ympäristö ja ruuhkautumisen ähky kirvelevine silmineen herättävät uuden aikakauden, jossa länsimaalaisdemokraattisesti loppuunkaluttu näyttötalous kaatuu mahdottomana.
 
Venäjän johto on valinnut osin sattumalta, osin Jeltsinin väsymisen vuoksi linjansa jo Putinin nostosta pääministeriksi yhdeksän vuotta sitten. Jeltsin valitsi Putinin. Putin valitsi Dimitri Medvedjevin. Putin käänsi selkänsä Jeltsinin loppukauden heikkoudelle, mutta armahti tämän virheet. Putin ei ole venäläisten itsensä kannalta virheitä tehnyt. Pietari oli aikaisemmin tsaarien Venäjän keskus ja toiminnallinen keskipiste. Nyt vallassa ovat Pietarin omat pojat. Virheitä ei voi syntyä edessäpäin sen enempää kuin mitä me itse teimme kehityksemme tiellä.
 
Olemme ronkkineet antaumuksella niin median kuin eräiden poliittisten suuntauksien kautta Venäjän valtapolitiikkaa ja juuri suoritettuja vaaleja. Kumpikaan tapaus ei sopinut meille. Meille sopii tie, joka on tavallamme kivetty. Meidän suunta pitäisi olla mielestämme johtosuunta myös muille. Meidän valtakaudellamme ryöstimme Amerikkojen alkuperäiskansat, varastimme alihinnoin Afrikan luonnonvarat ja koetimme alistaa 1800-luvulla kiinalaiset. Australialaiset maahanmuuttajat ymmärsivät pyytää aboriginaaleiltaan edes anteeksi.
 
Vaadimme suureen ääneen "demokraattisten" tapojemme omaksumista niin Venäjällä kuin Kiinassa. Venäläiset ovat sanansa sanoneet vaaleissa, jotka eivät meille olisi kelvanneet, mutta venäläisille kyllä. Kansa teki päätöksensä ja tuki Jeltsinin käynnistämää linjaa yhtenäisen Venäjän saavuttamiseksi. 
 
Jos tarkastelemme Venäjän kehitystä - on se myös kiistatta ominut erinomaisesti käytännön kuluttamiseen, näyttötalouteen kuin omistamisen hamuamiseen liittyvät tapamme; kuten tekevät myös kiinalaiset. Putinin valittu linja vie venäläiset mahdollisimman nopeasti "riittävälle" omistamisen ja näyttämisen tasolle (keskimäärin), jotta seuraava kehityssuunta ympäristömme pelastamiseksi saadaan käyntiin. On kysymys maapallollisten voimavarojen tasaisemmasta jaosta.
 
Länsimaat raiskasivat omaa ja muiden ympäristöä viimeiset 200 vuotta. Olemme heräämässä näkemään aikaansaannoksemme. Venäläiset kirivät nyt energia-ahneutemme siivellä uudelle elintasolle tyydyttäen pikavauhtia näyttötalouden itsetyydytystarpeen kulutusjuhlana, jonka me jo harjoittelimme viimeisten 100 vuoden aikana. Länsimaat saivat demokratiansa siivellä tuhota ympäristöään rauhassa - nyt osoitamme syyttävät sormemme nouseviin maihin ollen huolissamme, jos kaikki venäläiset ja kiinalaiset hankkivat autot ja jääkaapit.
 
Lopultahan on kysymys yhteisen maapallon rajallisten varojen tasaisemmasta jaosta. Syystäkin mm. amerikkalaiset ovat huolissaan siitä riittääkö heille 5%:n maapallon väestön osalle saada 33% koko maapallon polttoainevaroista 300 miljoonalle autolleen. Venäjä ottaa osansa ja heillä on energia sekä itsellistä energiaa. Venäjä ei halua olla vain raaka-ainetuottaja länsimaille, kuten oli mm. Afrikka. Venäjä osaa pyytää hintaa, afrikkalaiset olivat heikompia eurooppalaisen alistuksen alla. Venäläiset eivät taivu alistukseen. Venäjällä on kansallistunne, joka on nyt huipussaan - he saivat riittävän vapaasti ja itselleen tyydytykseksi valita jatkuvuuden, jossa vahva ja vakaa johtajuus jatkuvat.
 
Me suomalaiset voisimme keskittyä kaupantekoon venäläisten kanssa. Jo nyt Venäjä on meidän suurimpia kauppakumppaneita. Suomi elää viennistä. Venäläiset luottavat suomalaiseen laatuun ja tapaan tehdä kauppaa. Meidän olisikin syytä oppia tuntemaan naapurimme kulttuuria ja kauppatapoja paremmin - sillä kaikkialla ei hyväksytä itsestään selvyyksinä ajattelutapaamme kauppaa tehtäessä. Maassa maan tavalla tai maasta ulos. Onnistunut business on aina kahden kauppa -ja itseämme ajatellen voimme tavoitella harvinaista kolmiyhteyttä: Kiina, Suomi Venäjä - siinä on meille se todellinen kolminkertainen haaste - ympäristöllinen tosielämän haaste.
 
Venäjä saa nyt uuden "vanhan" presidentin ja me pienoisen helpotuksen puutulleihin. Meidän on tunnustettava, että emme itsekkään myisi alihintaan pelkkää raaka-ainetta. Venäläiset tarjosivat mm. Kemijärvelle haketta pyöreän puun sijasta - hakkeessa ei ole tullia, se on jaloste. Kemijärven tehtaat olisi voitu vuokrata tms. ja jatkaa sellunkeittoa kilpailukykyiseen hintaan, jos vain olisi hyväksytty venäläiset businesskumppaneiksi.
 
Venäjä tarvitsee ympäristöosaamista. Pietarissa on jo meneillään neuvottelut EcoCity*) -ajattelun siirtämiseksi vahvojen poikien kotikaupunkiin - olisiko tästä tulossa uuden Venäjän näyteikkuna - tsaarien aikoihin tältä osin palaten. Ei sen puoleen - venäläiset olisivat varmaan kohta valmiit huutamaan tsaari Putin I:n valtaistuimelle. Venäjä on aina rakastanut väkivahvoja johtajia - tällöin on suunta minne mennä. Mikä on meidän länsimaiden kehityssuunta? Mikä on meidän suomalaisten suunta? Onko kuitenkin syntymässä yhtenäistyvän EU:n oma suunta vastuulla ympäristöstä? 
 
Demokratiat eivät ole kaikkialla se ja sama anglo-amerikkalainen tapa - vaan kilpailu on kehitystä ja nyt maailmalla kasvaa kaksi uutta suuntaa - ne ovat Venäjän ja Kiinan kehityssuunnat. Lopulta ympäristöongelmien kasvaessa kaikkinensa ylitsepääsemättömiksi, voi Venäjä ja Kiina hylätä koko länsidemokratian mahdottomana yhtälönä ymmärtämään tasaisempaa energian ja materiaalien kulutusta. Maapallo on kuitenkin meille kaikille yhteinen ja palloja ei voida kasvattaa lisää.
 
Ilkka Luoma
0400 607080
 
*)
EcoCity on suomalainen kokonaiskonsepti, jolla tavoitellaan harmonista ihmisen, luonnon ja ympäristön elämiskulttuuria, jossa osansa riittää kaikille - toteutettuna uusimmilla kestävän mallin mukaisilla tekniikoilla. EcoCity on huomisen maailman suurinta projektointia verkostoitumalla yhteen ja näin luoden kovaan kilpailuun uusi suomalaisen kokonaissosaamisen vientikonsepti - se on uusi "nokia" - uusi klusteriajattelu löytäen kansallisen osaamisen tien saman sateenvarjon alle. EcoCity on tekniikan lisäksi filosofia.
 
-----------------------
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus Moskovasta
- Copyright by Ilkka Luoma 2005.
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan mielipidekirjoituksen yhteydessä, lähde mainiten]
 
Kuva 1
 
Teksti
Stalinin ja kommunismin lahja moskovalaisille. Aikakausi josta maailman suurin raaka-aineiden haltija ponnistaa... Ylpeyttä Isänmaasta.
 
Kuva 2
 
Teksti
"Karamelli-kuva" Punaiselle torille. Uskonto ja Kremlin valta kohtaantuvat jälleen venäläisissä. Äiti Venäjä ja hartaus tekevät yhtenäisempää kansakuntaa Venäjästä - vahvan johtajan isällisessä ohjauksessa.
 
Kuva 3
 
Teksti
60 - vuotta Suuren Isänmaallisen sodan päättymisestä - tuolloin loppui II Maailmansota Euroopassa. Täällä kohtasivat v. 2005 kolme silloista suurta: Kiinan Hu Jintao, Venäjän Putin ja Yhdysvaltojen Bush.
 
Kuva 4
 
Teksti
Moskovalaiset edustavat 40% koko maan taloudesta. Moskova on maailman kallein pääkapunki. Moskovalaiset ovat omineet tapamme tehdä ruuhkia ostamalla näyttövälineiksi oman auton, ja myöhemmin perheisiin myös amerikkalaiseen tapaan toisenkin.
 
Kuva 5
 
Teksti
Moskovalainen unelma - oma Bentley - raaka-ainetuottajat ostavat kilpaa länsimaalaisia jalostenäyttöhyödykkeitä pönkittäen mm. saksalaista autoteollisuutta, tuoden näin työtä keskieurooppalaisille.
 
Kuva 6
 
Teksti
Moskovaa rakennetaan - liikemiesvaltuuskuntia saapuu röykkiöittäin tekemään businesta kiihkeän kulutuksen mekkaan - Moskovaan. Hotelli sisältä.
 
Kuva 7
 
Teksti
Tavaratalo rakenteilla tyydyttämään loputonta näyttötalouskulutusta kateudeksi naapureille. Niin kauan kuin Keski-Euroopassa on loputon kiihkoenergiankulutus, riittää venäläisille rahaa ostamaan länsihilavitkuttimia, ...palkkamme onneksi.
 
Kuva 8
 
Teksti
Rolex - tuo ajallinen kerska ranteessa osoittamaan, että minä olen jotain suurta. Ihminen on oman näyttötaloutensa uhri haitaksi ympäristöllemme, josta kaikkien eläväisten pitäisi leipänsä tienattaman.
 
Kuva 9
 
Teksti
Maailman historian suurimmat taistelut käytiin Venäjän aroilla ja Stalingradissa. Saksa ja Neuvostoliitto ottivat yhteen - kaksi diktaattoria mittelivät voimiaan tunnetuin seurauksin. Marsalkka Zukov oli Stalinin suosikkikomentaja ja sai mitä halusi. Venäläiset ovat kahdesta asiasta ylpeitä: äideistään ja voimasta minkä yhtenäisyys kovalla kurilla keskitti pelastamaan koko äitivenäjän Saksan Kolmannen Valtakunnan sotakoneelta.
 
Kuva 10
 
Teksti
Punainen tori on venäläisyyden ilmentymä. Siellä kohtaavat kansa ja armeija. Torilla kohtaavat myös johtajat ja äänestäjät. Nykyisin venäläiset tuntuvat olevan tyytyväisiä kaltaiseensa "demokratiakehitykseen", jossa vahvuus ja Isänmaallinen henki ovat etusijalla väkevän johtajan isällisestä kädestä.
 
Kuva 11
 
Teksti
Jo Neuvostoliiton aikana piti saada ostaman ylellisyyttä tavallansa. Nykyinen GUM on kuin yö ja päivä - siellä ovat kaikki ne länsimaalaiset turhakkeet, mitä olemme omaksi kulutushysteriaksemme kehittäneet.
 
Kuva 12
 
Teksti
Venäjä kulkee 1000 vuotisen kirkkonsa ja vahvojen johtajien ohjaksissa kohti uutta aikakautta, jossa myöhäisheränneisyys on orastavasti huomaamassa, että luonto ja ympäristö ympäriltämme ovat loppumassa. Milloin me länsimaissa huomaamme tämän - riittävällä tarmolla.
 
Kuva 13
 
Teksti
Moskovan katukuvaa - kiihkeä energiarahoin saavutettu vauraus täyttää kadut ja tiet - ruuhkat ovat kuten meilläkin, oppi on langennut otolliseen maaperään, mutta loppuuko tuo maaperä ja lankeaako ihminen omaan mahdottomuuteensa kulutusnäyttövimmassaan?