nordstream2B.jpg

 

 

....

HS

KHO hylkäsi puolalaisen ympäristö­järjestön valituksen: Nord Stream -putket voivat kulkea Suomen talous­vyöhykkeellä

~ x - 

 

Ilkka Luoma 19.8.2019 - 15:15 kommenttikirjoitus
Miksi NS 2' ta koetetaan kaikin keinoin estää? 

EU tarvitsee yhä enemmän väliajaksi vähän vähemmän hiilidioksidia aikaansaavaa energiaa - putkimaakaasu on sitä - erityisesti Saksalle. Se on vähemmän ympäristöhaitallista kuin kaukaa valtamerien takaa laivakuljetettu LNG-kaasu, joka pakataan nesteytetyksi. 

US ajaa voimallisesti, jopa pakoteuhkauksin, että EU ostaisi siltä tätä vesisärötettyä LNG' tä, siksi US presidentti Donald Trump sättii venäläiskaasua ja Nordstream 2 putkea. Venäläiskaasu on kova kilpailija amerikkalaiselle LNG' lle ja siksi se pitää saada pois markkinoilta - tämäkö on sitä vapaata kilpailua, johon ainakin ilmeisesti EU pyrkii? 

Väitetään, että NS 2 on turvallisuusuhka. Entä NS 1, jota pitkin on virrannut Saksaan jo vuosikausia häiriötöntä ja kiristämätöntä maakaasua - sovittuun hintaan, joka lienee edullisempaa kuin mitä amerikkalaiset tarjoisivat, jotta LNG olisi kannattavaa laivata Atlantin yli EU-Eurooppaan. 

Nyt EU saa osan venäläiskaasusta vielä ainakin tämän vuoden - Ukrainan läpi. Aiemmin Ukraina on kiristänyt tuolla kauttakululla ja ottanut omaan käyttöön EU-valtioiden kaasua, kun oma kaasulasku oli jäänyt maksamatta. EU on tiettävästi maksanut osaksi näitä Ukrainan kaasurästejä - suoraan Venäjän Gazpromille. 

Nyttemmin kaasun kulku on ollut vakaampaa, arvattavasti EU on kovistellut Kiovaa, ettei sulkuhanoihin kosketa, eikä EU' n kaasua oteta ukrainalaisten omaan käyttöön, ilman erillistä sopimista. 

EU kantaa huolta, ettei Ukraina menettäisi kauttakulkupalkkioitaan kaasuputkistoista, jotka rakennettiin ja maksettiin aikanaan Moskovasta - Ukrainan ollessa osa Neuvostoliittoa. 

Pitääkö EU' n maksaa omasta kaasusta enemmän, jotta Ukraina ei menettäisi kauttakulkusopimustaan Venäjän kanssa. 

Kun NS 2 valmistuu, ei Venäjä tarvitse Ukrainan kauttakulkuputkistoja. Näin EU ja erityisesti Saksa saa kiristysvapaata kaasua edulliseen hintaan. Mainittakoon, että vielä vuonna 2008 Ukraina sai omaa kaasua Venäjältä noin puoleen hintaan
.
 
 
...
 
 
 
nordstream2C.jpg