948

reviirit.jpg

Kuva: ~ https://www.tiede.fi/comment/2941877 - 

 

*

...

Kts. HS-linkki ~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000007790090.html  - 

..

Tunnetusti meille liki tuntematon evoluutio loi "viisaudessaan | itsekkyydessään?" reviirit
 
Tarkasti puolustetut elinpiirit takasivat riittävän suojan kullekin eliöryhmälle menestyä ja ennen kaikkea lisääntyä. Näin toimi systeemi satoja miljoonia vuosia, kunnes estradille astui luomakunnan kruunu - ihminen.
Ihminen on ominut omaksi reviirikseen koko Maapallon, vain bakteerit ja virukset ovat samalla tasolla - ollen "joka paikassa", mutta jotenkin harmoniassa hyödyntäen muuta kasvustoa tavallansa jopa harventaen (Mustasurma ja Espanjan tauti olkoot esimerkkeinä).
 
Reviirien puolustus on elinehto - monille
Nyt ihminen ei anna mahdollisuutta heikommille eläväisille, me katsomme oikeudeksi muun muassa nakertaa Helsingissä Keskuspuistoa.
 
Itse asiassa lähes koko laatimamme lakikokoelma on ihmisehtoinen
Nyt siellä on vain ripauksia sääntöinä, joilla valvotaan koko muun biologisen eliökunnan etuisuuksia, oikeuksia ja ominaisuuksia.
Meitä jäytää rujosti luontoa kurittaen taloutemme jatkuva kasvuhokema, joka syö muiden riisikupeilta - välittämättä seurauksista. Näin erityisesti viime vuosisadan aikana, jolloin kumuloitiin kaikki se ongelmaviidakko, joka nyt on sekoittanut biosfäärillisen monimuotoisuuden, johon liittyy vahvasti reviirituhot.
 
Meillä ihmisilläkin on reviirit, joita puolustamme kiivaasti
Se kiivain reviiritaistelu nähdään idän ja lännen vastakkainasetteluna -sopusointua tavoittelematta.
 
Kun eliökunta hengästyy, vie se meiltä elinmahdollisuuksia
'Kaikki vaikuttaa kaikkeen' -sanotaan. Näin varmasti evoluutio reviirikeksijänä systeeminsä loi, sattumalta - parhaita sopeutuvuusvalintoja tehden. Miksi me menimme ihmisinä tuota jatkumokehitystä sormeilemaan - ja vain omin valtapyytein täydessä itsekkyydessämme?
 
Heräämmekö liian myöhään?
Näin jo kysytään. Heräämistä vastustetaan ja vaaditaan lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä - elämme kasvuhokemallisessa näyttö- ja vertailutaloudessa. Näinkö on säädetty - omaksi tuhoksemme.
Evoluutio jatkaa kuitenkin.
 
 
..
HS-otsikko: "Tutkimus selvitti, miten eläinten reviirit pienenevät ihmisen puristuksessa"
 
"Ihmisen toimet ja rakentaminen pakottavat eläimet liikkumaan jopa kaksinkertaisia matkoja ruoan, suojan tai parittelukumppanien perässä." -HS-ingressi
 
 
..
| TIEDE | SUOMI24 | SUOMI24 | BLOG |