sykes%20picot.jpg

Sykes ja Picot

 

 

...

Viimeeksi suuri vallanjako alueella tapahtui I Maailmansodan päätteeksi, jossa ottomaanien sulttaanit hävisivät osansa tuosta suursodasta. Alue jaettiin Sykes ja Picot sopimuksella (suosittelen eng-kieliversiota) uusiksi alueiksi - paljolti kolonialistien Ranskan ja Englannin toimesta - mukana oli myös Venäjä. USA oli tuolloin kaukana Euroopassa ja omalla mantereellaan. Lähi-itää hallitsivat tuolloin Englanti ja Ranska.

Nuo 100 vuotta sitten piirretyt rajat eivät noudatelleet heimojen ja eri kansallisuuksien intressejä, ja moni ongelma jäi muhimaan "maton alle". Nyt joku käänsi matot, ja ongelmat ovat esillä - kurdeilla ei ole edelleenkään omaa valtiota, jonka muodostuminen saattaa nyt yllättäen olla lähempänä kuin kukaan oivaltaakaan.

 

Ehkä US-presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat hoksanneet jotain - annetaan kurdeille vihdoin se oma valtio. Lohkaistaan sen alkupääoma Syyriasta ja sen ja Turkin väliin junaillaan ~30 kilometriä leveä "turvavyöhyke" ... Myöhemmin taivutetaan Irak antamaan oma maaosasensa kurdeille ja se liitetään tuohon Syyrian alkupääomaan.

 

Joskus ratkaisut ovat yllättäviä, sillä Trumpillakin on osuva todellinen neuvonantaja - ehkä Jared Kushner, vävypoika.

Mikäli tuo Kurdistania toteutuu, voittajiksi nousevat yllättäen Turkki, Venäjä ja Iran. Osavoiton saa Bashar al-Assad, säilyttäen kutistuneen Syyriansa itsenäisenä. Syyrian laittomat kapinalliset saavat armahduksen tai karkoituksen - jonnekin, Yhdysvaltoihin, sillä amerikkalaisethan heitä salaisena CIA-operaationa tukivat jo vuodesta 2013 ... Tosin Trump päätti tuon CIA-operaation vuonna 2018.

 

 

...