luonto%20ymp%C3%A4rilt%C3%A4mme.jpg

Kuva: ~ https://inderjitkaurkhalsa.blog/page/2/

 

*

...

HS: "

Luonto voi olla liittolaisemme

Jotta luonnon köyhtyminen voidaan pysäyttää, maapallon pinta-alasta 30 prosenttia on suojeltava.

-lukijan mielipide - Helsingin Sanomista

"

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006652358.html  - 

.

Karkeasti ottaen tuo 30 prosenttia on osuva luku, mutta se voidaan ajatella myös toisin - --
Meidän ihmisten (koko ihmiskunnan) on vähennettävä kulutustamme tuo samainen 30 prosenttia, jakautuen siten, että kulutuksellinen tasa-arvopyrkimys ja oikeudenmukaisuus toteutuvat erilaisissa kulutusryhmissä - potrasti elävistä länsimaista köyhimpiin, jopa nälässä oleviin kehitysmaihin, joissa tuota vähennystä ei tarvita kuin syntyvyteen ja lisääntyvyyttä kulutuskohteiden ympäristömerkityksellisyyksien ymmärtämiseen.
Kaikkea biologiaa, siis kaltaistamme Elämää ohjaava evoluutio ei tee eroa muurahaisen, ihmisen kuin ruohonkorrenkaan osilta - kaikilla on perintöjatkumonsa - omalla sopeumallisella kilpailutavalla.
Me ihmiset olemme ainoa eliölaji evoluution kartastossa, joka käyttää, imee jopa rohmuaa muiden Eloa omaksi apuvälineellistetyksi Elämän helpottamiseksi.
Me syömme yksinkertaisesti yli osuutemme muiden Elollisten "riisikupeilta", jopa lajikumppaniemme lautasilta - olemme materiaalisesti väkevä jäljenjättäjä kulutushokemassamme, kun tavoittelemme ylivertaisella luontokulutuksella näyttö- ja vertailutaloutta.
 
Edustamamme kierrossa oleva biomassamme ei edellytä näin suurta ympäristölle aiheutettua haittajälkeä kuin nyt me teimme ja edelleen teemme
Mikä antaa oikeuden tälle kohtuuttomalle kulutuksellemme, varsinkin kun nyt vihdoin osaamme nähdä ja jopa ymmärtää jäljen jättäjän vastuun ja tekojen merkittävyyden biodiversiteetin kaventajana ja lopulta omalle Elollemme haitaksi.
Edesmennyt luontoviherääni Pentti Linkola oivalsi jo vuosikymmeniä sitten ylimarssimme meitä Elättävästä luonnosta - me halusimme kasvua ja kasvua kasvun päälle. Kuinka kauan voi kasvaa rajallisuudesta? Linkola tiesi vastauksen ja teki jotain konkreettista:
 
Osti omilla ja muilta vapaaehtoisesti annetuilla rahoilla sopivia "iki- ja koskemattomuusmetsiä", haki niille luonnonsuojelualueellisen statuksen ja jätti näin hankkimiensa metsien Elämän "luonnon omaan haltuun". Työ jatkuu säätiöitynä. ...
 
..
 
 
 
 
Ilkka Luoma
ILU_hymy.jpg