1 [862]

 • Melkein kaikki maat velkaantuvat nyt hurjaa vauhtia – Pitääkö Suomen olla omasta velasta huolissaan?

  Ilkka Luoma 30.6. 17:05
  2 - Rahalla pääsee, mutta sillä ei elä!

  Saksalaiset muistavat, kun aamulla ruisleipä maksoi puoli kottikärryllistä seteleitä – tosin iltapäivällä se maksoi jo koko kottikärryllisen. Rahalla ei saa mitään, jos se menettää arvonsa. Jos maailmassa olisi yksi valuutta, eikä sitä painettaisi jatkuvasti katteetta lisää, ei meillä olisi valuuttapeliä, jolla monet tänään rikastuvat ”ansiottaan” - tekemättä mitään elonkierron järjestelmien ylläpitämiseksi.

  Ennen raha sidottiin johonkin konkreettisesti arvokkaaseen – kultaan

  Kun menee huonosti – ostetaan kultaa, vaikka sen ravintoarvo on nolla. Valtiot, joilla on oma valuutta, kuten Kiinalla – voivat ”pelata” rahan arvolla, meillä sitä kutsuttiin D-devalvaatiovitamiiniksi. Kiinalla on oma valuutta, joka suurella todennäköisyydellä vain vahvenee ja siihen luotetaan – kohta enemmän kuin US dollariin. Kiina ei voi laskea omaa valuuttaa heittelehtimään, sillä nykytilassa Kiinan oma sisäinen järjestelmä ei kestäisi ulkomaantuonnin loppumista (Kiinalla on jättiläismäinen sisäinen, nk. maakuntavelka).

  Omavaraisuus

  Maa tai valtio, jonka ei tarvitse tuoda mitään – ei myöskään tarvitse viedä. Ja jos tällä valtiolla on oma raha, voi se operoida omassa maassaan mielensä mukaan – nostaa palkkoja, nostaa hintoja tai ylläpitää ”kasvuhuutamatonta” taloustilaa.

  Millään valtiolla ei materiaali- ja energiavarannot riitä loputtomiin, jonka jälkeen alkaisikin riippuvuus muista. Nytkin me suomalaiset olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa! Kehitysmaa toverit ovat meitä niin paljon halvempia. e
 • 2

 • Mainostajat yrittävät ”kirkastaa brändiään” boikotilla: Facebookin markkina-arvosta katosi 50 miljardia euroa

  Ilkka Luoma 30.6. 16:59
  Vapaassa markkinataloudessa business-orientoitunut media hakee mainostajia - tilausmaksujen oheen, jotta medialiiketoimi tuottaisi omistajilleen jaettavaa osinkoa - se on osakeyhtiölain eräs pyhimpiä tarkoituksia.

  Media voi olla myös 'ylellisesti' valtio-omisteista, jolloin noista kanavista et näe mainoksia, joiden olemassaoloa pitää vain sietää, vaikka niiden joukossa on helmiä - hyödyllisen sisältönsä vuoksi.

  Media on taas välikädellistä tietovirtaa tapahtumasta sen kirjoittajan näkemyksenä, opastamana ja jopa manipuloimana, riippuen mediakanavan perimmäisistä tarpeista, ohjeista ja tavoitteista.

  Täydellisen puhdasta mediaa - tositietovirtana todellisena on nykyään jo vaikea löytää. Tosin meillä on laatumediaksi itseään kutsuva hienostunut tiedonvälityskoneisto, joka muun muassa laskee US-presidentti Donald Trumpin laskettelemien valheiden määrää.

  Trump on taas maailman kuuluisin kansalaistoimittaja, joka laskettelee maailmalta oman tavoitteensa, tarpeensa ja itsekkyytensä myötä omia juttujaan "totena", mutta ainakin näkemyksenä, mitä tapahtuu - juuri hänen mielestään. Mielestään, niin - aivan.

  Kansalaismedia, jota voidaan myös suoramediaksi kutsua hakee koko ajan linjaansa ja siellä on jo idun merkkejä vastuusta, vilpittömästä halusta löytää tosi ja täyden tosi. Hienostunut perinnemedia on nostanut muun muassa Bellingcat tutkimuskanavan journalismiksi (maininta tästä eräässä HS-jutussa). Ehkä Bellingcat tukee mukavasti laatumediallista perinteen uutisvirtaa, jossa on tavoite!

  Mainostuloilla rahoitetaan myös maailman luetuin some-kanava - Facebook, joka sekin hakee linjaansa epätoden, toden ja kansalaisnäkemyksen suuntaavan - jopa manipulaation näkökulmin. Onko manipulaatio sitten vaarallisempaa kansalaismediasta kuin laatumediasta - jäävät lukijoiden arvioitaviksi.

  Some-kulttuuri etsii omaa ihoaan, jolta se voisi uskottavasti työntää tietoisuuteen kansalaissuoratapahtumia, jotka ovat aina mielipidekysymyksiä, sillä tosifaktoja on vain matematiikassa!
 • 3

 • Melkein kaikki maat velkaantuvat nyt hurjaa vauhtia – Pitääkö Suomen olla omasta velasta huolissaan?

  Ilkka Luoma 30.6. 12:09
  USA ilmoittaa aina hyväksyvänsä jälleen liittovaltion velkakaton nostamisen - ennätystasolle - kerrasta toiseen. Republikaanit hyväksyivät ja demokraatit kiljuen allekirjoittavat – ei ole muuta vaihtoehtoa. Euro-euroopassa EKP painaa seteleitä ja laskee bittirahaa pankkeihin – ostaan eurovaltioiden velkapapereita näillä ”katteettomilla” painokonerahoilla. Velan määrä kasvaa kaikkialla. Mitä velka on?

  Velka on toiselta lainattua ostovoimaa, joka on tehty jollain keinolla - velka syö huomisen edellytyksiä

  Keinoja on monia – ansainta on niin suurta, että jää ylijäämiä tai sitten ostovoimaa kertyy ”ansiottomana ansaintana” (pörssi- yms. valuutta-, raaka-aine- yms. pelit) niin paljon, että tulee kiire saada tuottamaton pääoma liikkeelle, sillä se ylläpitää kysyntää. Taloa ei makseta käteisellä – pitää saada velkaa.

  Entä jos emme ota velkaa pankista?

  Jos omakotitalonrakentaja saa tavaraluottoa kaikilta osatoimittajilta – esimerkiksi 15 vuodeksi, voisi talon rakentaminen olla mahdollista ilman pankkivelkaa, ja entä jos tuossa tavaratoimittajan luottamuksessa ei ole korkoa, vaan se on leivottu hintaan? Lopultahan velanotossa on vain kysymys luottamuksesta tai sen 'korvikeveljestä' vakuuksista ja/tai takaajasta.

  Kuinka pitkälle voidaan velkaantua?

  USA:n liittovaltio on jo nyt enemmän velkaa Kiinalle, kuin on sen vuotuinen budjetti. Meillä valtion velkaraja on ylittämässä 120 prosenttia valtiomme budjetista – siis velkaa kaikille, ei vain yhdelle. USA:n velka on ongelma, tai se ei ole heille ongelma, koska on oma valuutta – dollari, jota voidaan säädellä. EKP:kin säätelee omaa euroaan alhaisen inflaation tavoitteella. Kiina ei enää luota saavansa reaalista kokonaan velanmaksua USA:sta >
 • 4

 • Iran antoi pidätys­määräyksen Donald Trumpista ja pyytää apua Interpolilta

  Ilkka Luoma 30.6. 10:29
  Läntinen yhteisö kääntyy hyvin herkästi Interpolin puoleen, kun kyseessä kansainvälinen murha, ja sen tekijät/ toteuttajat/ päättäjät ovat tapahtumavaltion ulkopuolelta (USA' sta) - varsinkin, jos ollaan murhattu tietoisesti ja harkiten ulkomaalainen (Iranin kansalainen) vieraassa valtiossa (Irakissa).

  Tässä tapauksessa iranilainen sotilaskomentaja Qassim Suleimani ei ollut luvattomasti Irakissa, eikä häntä oltu etsintäkuulutettu tai asetettu hakuun Irakin poliisi- tai sotilasviranomaisten toimesta.

  Oikeudenkäynti tulisi tässä tapauksessa käydä tapahtumamaassa - Irakissa. Iran, jonka kansalainen tässä murhattiin sotilasiskulla oli tietoinen ja jopa tunnustettu teko, joten itse näyttökysymys tapahtuneeseen murhaan lienee yksinkertainen?

  Puolustusasianjaja varmaan hakee puolustukseksi sen, että murhan toteuttajavaltio, tässä Yhdysvallat oli asettanut Suleimanin edustaman sotilastahon terrorismilistaukseen. Se kuinka lainvoimainen tuo määritys on Irakissa ja varsinkin Iranissa - jäisi nähtäväksi.

  On tietenkin selvää, ettei US-presidentti Donald Trump tule oikeudenkäyntiin, eikä Interpol häntä etsi, hae ja toimita oikeuden eteen, vaikka kyseessä oli ennalta suunniteltu tappo - eli murha. Olisi kiintoisaa tietää, miten Trumpin puolustusasianajaja perustelisi tapahtuneen kansainvälisen lainkirjaimen edessä.

  Yleensä Interpol ei myöskään etsi, hae eikä toimita Venäjän vastaavien pyyntöjen kohteita Venäjälle. Miten ja mitkä lait, asetukset ja sopimukset määrittävät Interpolin toimintamalleja? Olisihan tämän kansainvälisen poliisin noudatettava oikeudenmukaisuutta katsomatta pyyntövaltion poliittista statusta - varsinkin, jos se on määritetty Maapallollisen YK-jäsenistön vähemmistöstä.
 • 5

 • Valtiopäivillä voi perustella kaiken loukkaamatta muita

  Ilkka Luoma 30.6. 7:22
  1 - "Myrsky vesilasissa" ja/tai kipeytynyt häpeä muinoisesta ... on aina muistettava valkoisen eurooppalaisen löytäretket ja kolonialismi.

  Tässä kohdin hienostunut laatumedia on avannut 1800-luvulta muun muassa Belgian kuninkaan Leopold II' n, joka oli olemattomasti Afrikassa eurooppalainen hirmuhallitsija - hallitsijana "vierasperäinen laji", joka maksoi jopa tapporahaa mustista, todisteeksi kelvaten vasen käsi.

  Kansanedustaja Olavi Mäenpää käytti valistumatonta sanayhdistelmää ihmisistä

  Sen sijaan kurtturuususta olisi voinut sanoa vierasperäisenä lajina, kuten se on Suomessa, jota yritetään hävittää kaikin keinoin. Ilmastonmuutos tuo entistä enemmän vierasperäisiä lajeja - uusille Elinpiireille.

  Evoluutio loi kaikille lajeille käsitteen - reviiripuolustautuminen

  Elinpiirin, jossa kukin laji, sukukunta, perhe tai lauma hankkivat ravintonsa - puhutaan reviirillisestä omavaraisuudesta*. Näin tullaan toimeen Äitimaan varannoista, metsästää, vaania ja kylvää kuin niittää. Nämä reviirit ovat olleet vuosimiljoonia - ihmisilläkin koko esiintymishistoriansa ajan.

  Suomen niemimaa oli kauan sitten asumaton - ihmisistä

  Sitten vaelsivat ihmiset idästä ja etelästä, kun jää vetäytyi noin 10-12 000 vuotta sitten. Näin ihminen täytti maan - Suomen, vieraslajina, sillä ennen ihmistä oli jo paljon kasveja ja muuta eläinkuntaa, joiden perässä metsästäjät ja kalastajat tulivat.

  Siis virasperäisyys ja reviirit

  Perussuomalaiset ovat meillä Suomessa rehellisesti reviiripuolustajia - haluten säilyttää ensisijaisesti omilleen riittävän reviirin tulla toimeen, Elää ja lisääntyä - omillaan. Hyvää vaiko pahaa? Jokainen lukija voi tälle kohdin pohtia oman yksilöllisen ratkaisun >
 • 6

 • Essee: Venäjä äänestää tulevaisuuttaan vastaan

  Ilkka Luoma 30.6. 7:19
  Melkoisen ytimekästä sekaantumista toisten vieraiden sisäisiin asioihin

  Miksi lännestä käsin tapahtuu tätä puuttumista itsenäisten omiin asioihin? Tältä osin voisimme ottaa mallia kiinalaisilta, jotka eivät sanallakaan arvio Venäjän omaa tapaa valita, äänestää presidentti - joko muuttaen perustuslakia tai ei.

  Lopultahan Venäjälläkin on äänestyskäyttäytyminen heidän lakiensa mukaan kuten vaikkapa USA' ssa, jossa viimeeksi Donald Trump valiintui US-presidentiksi toiseksi suurimmalla äänimäärällä. Demokratiaa vai demokraattisesti säädetyn lain hyväksyntää, edes tähän kiinalaiset eivät puutu millään tavoin.

  Tässä HS-tekstissä oletetaan automaattisesti, että peruslakimuutoksen äänestystä on peukaloitu, vaikka mitään suoranaisia todisteita ei edes esitetä. Mihin tällä hienostuneella laatumedian uutisointitavalla pyritään? Onko tämä nyt sitä tunnettua West trolling manipulation -periaatetta, jossa nähdään voimakas vastakkainasettuminen lännestä käsin itään -tässä Venäjää kohtaan.

  Oli aika jolloin muinoinen Neuvostoliitto halusi sekaantua meidänkin - Suomen presidentinvaaleihin (Honkaliiton kaatuminen ja Kekkosen nousu pitkään valtakauteen - idäntuntijana ja itseriittoisena maan isänä, joka osasi "kurmoottaa kansan syvien rivien mieliksi pikkujohtajistoa"!)

  Nykyään Vladimir Putinin Venäjä ei sekaannu eikä puutu meidän vaaleihin

  Olisiko kohteliasta ja hyvien tapojen mukaista, jos emme mekään sekaannu Venäjän omiin vaaleihin? Tähän kohdin uskaltaisin todeta, että Putin on Suomea ajatellen oikea valinta - se ylläpitää alkanutta Halosen-Niinistön linjaa, jossa predenttimme tunnustavat kansakuntansa tahdon olla sotilaspoliittisesti puolueeton ja liittoutumaton.

  Suomalainen ymmärtää meidän olon idän ja lännen vedenjakajalla - emme siis liity Natoon, jonka takeeksi suomalaiset mielipidetiedusteluissa ilmaisevat jatkuvasti yli 50 prosentin vastustusta.

  Putin arvostaa ja kunnioittaa Suomen kansan suuren enemmistön tahtoa. Olkaamme siis sekaantumatta Venäjän vaaleihin.
 • 7

 • Trump: Yhdysvallat saattaa siirtää osan Saksassa olevista joukoistaan Puolaan

  Ilkka Luoma 30.6. 1:05
  Miten maailmalta reagoitaisiin, jos Kuuba ja Venezuela pyytävät (ovat pyytäneet jo aiemmin) venäläisiä taistelujoukkoja puolustamaan maataan?

  Historia tuo valotuksen - Kuuban kriisi, jolloin Kuuba joutui sotaisan ja vihamielisen maihinnousuyrityksen kohteeksi - amerikkalaisin asein, rahalla ja sotakoneistolla. Sikojenlahti maihinnousuna epäonnistui täysin ja Kuuban johtaja - edesmennyt Fidel Castro selvisi voittajana. Sittemmin Castroa yritettiin salamurhata US CIA' n toimesta useita kertoja.

  Entä nyt, miten US reagoi, kun Venäjä siirsi joukkojaan Venezuelaan - sen laillisen hallitsijan ja hallinnon pyytämänä. Miten USA reagoi? Tuo ärähdyksen voi helposti lukea laatumediasta, kun se selostaa US-ulkoministeri Mike Pompeon vaadetta venläisten poistumiseksi "US' n takapihalta"! Viittauksena vanha Monroe-oppi - USA' n amerikoista.

  Nyt US-presidentti Donald Trump olisi viemässä taistelusotilaitaan Saksasta vieläkin lähemmäksi Venäjää - sitä maailman toista ydinasesuurvaltaa. Onko tämä nyt kuitenkin trumppistista uusnormaalia - 'uhkaa, kiristä ja pakota' - politiikkana. Jää nähtäväksi.

  On kuitenkin täysin varmaa, että eurooppalainen keskinäisrauhankehitys saa näin pahan kolahduksen ja erityisesti Kaliningrad uusia asejärjestelmiä, jos Trump toteuttaa Puolasta pyydetyn US-joukkojen siirron tähän entiseen Varsovanliiton slaavivaltioon - Puolaan.

  Niin, miten kävikään Kuubassa, kun maihinnousuyrityksen lisäksi US-avusteiset ja rahoitteiset pommikoneet pommittivat Kuuban lentokenttiä - tuolloin 1960-luvun alkutaipaleella. Niin, olimme lähellä III Maailmansotaa, joka olisi ollut ydinsota.

  Entä Venezuela, kun US käski venäläisiä poistumaan - pitäisikö nyt Venäjän käskeä amerikkalaisia poistumaan Puolasta ja itse asiassa koko Euroopasta.

  Entä meidän Nato - Isäntämaa pöytäkirja, joka on irtisanottavissa kuudessa kuukaudessa, pöytäkirja, jossa ei ole Natolle velvoitetta olla tuomatta ydinaseita Suomeen. Ruotsi vaati omaan vastaavaan pöytäkirjaan ydinaseiden tuontikiellon.
 • 8

 • Rajoitus­toimet hillitsevät epidemiaa, mutta ne voivat myös vaikuttaa korona­viruksen mutaatioihin

  Ilkka Luoma 30.6. 1:05
  2 - Mutta! "Evoluutio oli yllättäen armollinen"

  Evoluutio loi vasta-keinot/ -aineet luomilleen viruksille ja muillekin - vastustuskyvyn, immuniteetin tai laumasuojan - ihan miten vaan, mutta kuitenkin menetelmän, jolla vahva pysyy hengissä - jatkamaan sukua!

  Maailmassamme ei ole kuin kaksi merkitsevää asiaa: 1) Kemiallisvetovoimallisesti harventumat ja tihentymät sekä biologisesti - lisääntyminen, kukin lajinsa ehtojen mukaisesti - ylläpitäen reviiriä, josta elo lähtee tuottamaan jälkeläisiä. Näin Maailma Elää!

  Tuntuuko tylsältä, jos tarkastelemme ihmisen luomaa historiaa, kulttuuria, kieliä ja tapoja kuin elämän malleja vaikkapa yhteiskuntajärjestyksinä? Niin tai näin - evoluutio ei havaitse kulttuurejamme, se vain huolehtii kilpailullista sopeutumisesta - vahvimman jäädessä Eloon. Niin nytkin - kun tarkastellaan Koronan uhreja.

  Ihminen itse voi toki vaikuttaa - kuten ollaan nähty

  Suomessa PM Sanna Marin valitsi "Elämä ensin" -linjauksen ja toisaalta Ruotsissa näyttäisi olevan "Talous edellä" -ajattelutegnelismi, sillä uhriluvut ovat aivan erilaiset. Emme voi syyttää tässä ketään, Koronan esiintymät, sen kehityskaava ja vaikuttamismuodot ovat vielä kehityksen alla ja toinen aalto (kuten Espanjan tauti) saattaa iskeä. Ehkä suomalais-ruotsalainen tilinteko tapahtuu vasta vuoden kahden päästä?

  Maailmalla Korona kiihdyttää -luetun uutisvirran tietona

  Emme kuitenkaan tiedä miten paljon ja miksi missäkin. Korona on tuotekehityksessä, tai sitten ei. Korona voi myös kadota evoluution romukoppaan - epäonnisena kokeiluna, joka ei "tehnytkään sille varattua tehtävää tehokkaasti, tarpeeksi tehokkaasti (?)" - ei siis lisääntynyt jonkun meille tuntemattoman ajassaan olevan ohjelmakaavan mukaisesti! e
 • 9

 • Rajoitus­toimet hillitsevät epidemiaa, mutta ne voivat myös vaikuttaa korona­viruksen mutaatioihin

  Ilkka Luoma 30.6. 1:04
  1 - Emme tunne tarkoin, jos lainkaan millaisia jälkiä Keski-ajalla Musta surma jätti immuniteettina eurooppalaiseen väestöön - se arvellaan, että jopa puolet eurooppalaisista menehtyi. Oli näin ollen melkoinen raivaaja - tasapainottaja biologisen lajimassapainon ylläpitäjänä. Oliko jo tuolloin ihmiskunnan lisääntyminen ollut vaaravyöhykkeellä koko muulle eliöstölle - emme teidä.

  Musta surma saattoi olla virus, bakteeri mutta kuitenkin evoluution alainen eliö - mikrobi, joka sai yhtälailla sopeumallista kilpailukykyä, kuten mikä tahansa muukin eliö - olio - ihminen mukaan luettuna.

  Espanjan tauti tiedetään jo tarkemmin, siihen menehtyi ~ 50 miljoonaa, mutta emme tunne tarkoin millaisen immuniteetin se jätti jäljelle jääneisiin, jotka sen kokivat tartuntana, mutta eivät kuolleet. Espanjan tauti nousi pinnalle Yhdysvalloista (?) ja levisi sotilaiden kautta (uudelleen, toisena aaltona) Eurooppaan. Tästäkin vielä väitellään.

  Ebolasta* jo tiedetään paljon, että se on tehokas tappokone, olematta sitä, sillä virus ei ajattele ja luo sanoja tai käsitteitä kuten ihminen - virus vain toimii saadun ohjeistuksen mukaisesti. Ohjeistus tulee evoluutiolta, joka huolehtii kustakin eliö- ja oliolajista samalla kaavalla - sopeudu kilpailullisesti ja lisäänny.

  Näin käskyjä jakaen 'evoluutio toteuttaa samalla omaa täydellistä itsekkyyttä' - pysyä ohjelma-alustana "kuolemattomana", kunnes Aurinko räjähtäessään höyrystää kaikkien rakennuspalikat - molekyylit ja atomit, ehkä pienemmätkin osaset avaruuden tuuliin >
 • 10

 • Valkoinen talo kehotti perumaan koronavirus­tutkimuksen apurahat, sanoo terveys­asiantuntija Anthony Fauci – Syyksi arvellaan Kiina-yhteyksiä

  Ilkka Luoma 30.6. 1:03
  Tosiasia on se, että virukset ovat olleet Pallollamme jo yli miljardi vuotta

  Virukset muuttuvat, muuntuvat ja muuntautuvat jonkin "ohjelmakäskytyksen" mukaisesti - ehkä se ohjelmoija on itse evoluutio, joka ylläpitää omaa "kuolemattomuuttaan" - kilpailullisena sopeuttajana - huolehtia jokaisesta lajista (viruksista sinivalaisiin) vain ja ainostaan yhden pääperiaatteen mukaisesti - lisäänny!

  Nyt kiistellään Koronan lähtösatamasta

  Lähtösatamaa ei ole nykyaikana, sillä viruksethan ovat olleet "aina" - ja vähintäänkin niin kauan kuin on ollut liikkeessä olevaa lisääntyvää eliöstöä eläiminä; ihminen on yksi laji eläimistössä. Virukset taas etsivät/hakautuvat eläimistöön, sillä siellä ovat nuo viruksille välttämättömät synnytystehtaat - solut ja solukot.

  Kun lähtösatamaa ei ole Koronalle, niin sen tilalle pitää keksiä jotain muuta - on siis kyse "pinnalle noususta" - nyt väitetiedon mukaan pinnalle noustiin Kiinan Wuhanissa, jossa sattui olemaan viruksiin erikoistunut tutkimuslaitos.

  Tuo Wuhanin virustutkimuskeskus oli mannaa salaliittoteorioille - ehkä Korona laitettiin vähentäjäksi - ihmiskunnan kaventajaksi, olihan jo Pekingistä sanottu, että kiinalainen yhteiskuntajärjestys on jo vientituote! Vientituote on nimeltään salaliittoteorian mukaan ihmiskunnan pinentäminen. Huuhaata? Niin ---*

  Kiina keksi hyvin nopeasti vastavoimaksi tälle salaliittoteoretisoinnille amerikkalaisten sotilaiden vierailun Kiinan Wuhanissa vuonna 2019 - näin nuo sotilaat olivat tuoneet viruksen Wuhaniin - Huuhaata? Niin ---

  Se kuitenkin nyt liki varmuudella tiedetään, että Espanjan tauti (tappoi noin 50 miljoonaa ihmistä) noin 100 vuotta sitten - sen pinnalle nousu koettiin Yhdysvalloissa, jonka sotilaat toivat sen muuntuneena Eurooppaan - I Maailmansodan melskeisiin. Huuhaata? Niin ---

  Nyt US' ssa huomattiin tutkimuslaitoksissa, että tuo 'huuhaa saattoikin olla totta', ja siihen oli ilmestymässä "pintaan" todisteet - siispä kiireellä tutkimusrahoitus nollille!
 • 11

 • Kesätyö pohjois­savolaisella mansikka­tilalla oli kaikkea muuta kuin oli etu­käteen luvattu: ”Koko juttu avasi silmät sille, miksi suomalaiset eivät halua tiloille töihin”

  Ilkka Luoma 30.6. 1:00
  Palkka ja työolot pitää olla sellaiset mihin työntekijä on tottunut -tässä HS' ssa se nähdään erinomaisesti

  Jos suomalaisille kitkijä-keräilijöille maksettaisiin sellaista palkkaa, joka houkuttelisi ja tarjottaisiin työmaan asumisolot, jotka vastaavat maallista elintasoamme, voisimme arvata, että mansikkalitra maksaisi kuluttajalle noin 2-4 kertaa enemmän.

  En tiedä mansikkatilan katerakennetta, siis miten paljon pienipalkkaisesti ja vähäisin kuluin operoitu mansikanviljely tuottaa voittoa, mutta jos työolosuhteet luodaan kuten Suomessaa ollaan totuttu, niin varmasti kate ja voitto pienenevät, jos litrahinta säilyisi suunnilleen samana.

  Lopultahan on kyse palkka-, sivukulu- ja työkustannuksista ynnättynä oheisyleiskuluilla

  Kysyntä toimii ja mansikasta maksetaan niin paljon kuin halua riittää. 'Rahalla saa ja hevosella pääsee' -sanotaan. Siis mansikan kallistuessa, se muuttuu harvojen herkuksi - kuten Stockmann-Herkun kokonaiset tonnikalafileet - tuoreina.

  Tämän HS-kirjoituksen myötä ymmärrämme erinomaisen hyvin, miksi mansikkatilat niin hamuavasti haluavat vaikkapa ukrainalaisia poimijoita. Syy on yksinkertainen - se näkyi HS-jutussa, enkä sitä enää toistele.

  Elintaso, mitä se sitten on?

  Elintaso lähtee rahasta, jolla voi ostaa. Lisärahalla saa laatua ja erityisesti näyttävyyttä. Nykyään on vallalla - 'lisää, enemmän ja suuremmissa erissä' - tämä hokematriangeli kulkee Ukrainassa huomattavasti pienemmillä kierroksilla, mutta kuitenkin kasvavasti. Kasvaahan pitää sielläkin!

  Ukrainakainen saa "hyvää palkkaa Suomesta" - verrantona omiin työoperaatioihin kotimaassaan. Samalla ukrainalainen itse on tyytyväisempi vähämpäänkin - nimittäin asumisen laadussa, siisteydessä kuin näyttävyydessä - ei tarvita niin paljon kromia ja kiiltoa - vähempikin riittää, myös asumisen vaativuudessa. Posliini-istuimessa ei ehkä tarvita suomalaista kiiltoa.

  Olemmeko valmiit maksamaan lisähintaa mansikoista?

  Onko mansikanviljelijä valmis tinkimään riskikatteestaan ja voitostaan?
 • 12

 • Kotimainen puurakentaminen pääsee paraatipaikalle, kun Katajanokalle nousee Kevät

  Ilkka Luoma 30.6. 0:59
  Sanotaan, että historia toistaa itseään. Ehkä, mutta tämän paperitaiston - sellutaiston osalta paluu menneisyyteen juuri tässä kohdin on aiheellista - tässä tekstiä vuodelta 2005:

  [2005] Suomi sai takkiinsa runsaasti kun jalostamaamme paperia ei valmistettu seitsemään viikkoon. Kansantaloudelliseen tappioon ja markkinaimagoon aihetetun tahran syyllistä on turha hakea. Maailma on muuttunut; nyt on menossa kansainvälinen työnjaon uudelleen järjestäyminen. Eilisen ja tämän päivän kehitysmaat ottavat osansa työnjakautumisesta hinta- ja laatukykynsä mukaisesti.

  Paperilakko oli ratkaiseva taisto, jossa ei saavutettu suomalaiselle työlle mitään. Nyt jo muilla aloilla oleva mahdollisuus ulkoistaa on myös mahdollista paperitehtaalle. Lakon aikana uutisoitiin Stora-Enson tutkivan kokonaisten paperikoneiden siirrosta Kiinaan.

  Kiinalaiset ovat jo aiemmin siirtäneet täysiä tehtaita ja voimalaitoksia omaan maahansa länsimaista. Nyt ei ole kyse pelkän työpaikan siirtymisestä, nyt on myös kysy kokonaisten tuotantolinjojen siirrosta sinne missä työnteko on edullisempaa ja missä kulutusmarkkinat ovat lähellä.

  Suomalainen perinteellinen paperinvalmistus loppuu reilussa vuosikymmenessä. Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: epäkurantit siirtokelvottomat koneet ja eläköitynyt paperiväki jää Suomeen ja itse tuotannon omistus jää osin suomalaisille kansainvälisille yhtiöille.

  Toisessa vaihtoehdossa paperintekoammattitaito voi siirtyä nousevaan mekaanisen puunjalostuksen alueelle; kaiken kokoisten talojen suunnitteluun ja niiden komponenttivalmistukseen vietäväksi ympäri maapallon. Puurakentaminen on kokemassa uutta nousuaan. Puu ja puuyhdisteet ovat ehdottoman käyttökelpoisia rakennusmateriaaleja.

  Paperilakko ei vaikuttanut millään lailla meneillään olevaan kansainväliseen työnjakoon, paitsi siltä osin, että ulkomaalaiset suurpaperinostajat vaativat suomalaisia hajauttamaan paperinvalmistustaan Suomessa olevan tuotantoriskin vuoksi! [Heinäkuussa 2005]
 • 13

 • Valtiopäivillä voi perustella kaiken loukkaamatta muita

  Ilkka Luoma 30.6. 0:56
  2 - Oliko kansanedustaja Mäenpään pikaistusverranto vierasperäisistä lajeista väärä vai oikea?

  Se oli tahditon, sillä me olemme vihdoin oppineet ihmisyyttä, sopeutuvuutta, tasa-arvoa kuin oikeudenmukaisuutta. Me valkoisetkin olimme joskus mustia. Silti Mäenpäällä oli huoli, kuten muillakin perussuomalaisilla, joita voisi olla Suomessa jopa 25 prosenttia - siis suuri vähemmistö.

  Ovatko nyt ruotsalaiset vierasperäisiä lajeja, kun rajaa pidetään edelleen Ruotsiin kiinni?

  Syy on kirkas - Ruotsista uhkaa vaara - Korona ja sen leviäminen. Ovatko maahanmuuttajat vaara alkuperäsuomalaisille, tämäkin voidaan pohtia kukin tahollaan. Eräät sanovat, että meidän täytyy saada lisää väestöä ulkoa - mielellään oppineistoa, toiset taas, että ensin omat ja sitten muut.

  Opitaan käyttämään sanoja - ei loukata muita, ketään, ei mustia, värillisiä eikä valkoisia. l yhteisellä Pallolla, jossa biosfäärillinen kierrossa oleva biomassa on yhteinen - lajeittain, suvuittain ja lopulta perheittäin. Sinullakin on oma reviiri - oma henkilökohtainen reviiri, oma ykseys, jonka iholle et kaikkia kuitenkaan salli. Keitä tunnet vieraiksi ja keitä et?

  Tahdikkuutta veljet ja siskot - sillä se vähentää epäsopua ja lopulta väkivaltaa

  Entä tulevat ilmastopakolaiset, kun huomaavat Suomen olen liki tyhjä - ihmisistä. Millainen vastuu ja velvollisuus on heidät ottaa tänne meidän 'Onnelaan', kun Etelä-Eurooppa kuivuu jopa Elinkelvottomaksi seuraavan 50-100 vuoden aikana, ellemme nyt juuri tee jotain ratkaisevaa.

  Evoluutio loi sopeumallisen kilpailun. e
 • 14

 • Valtiopäivillä voi perustella kaiken loukkaamatta muita

  Ilkka Luoma 30.6. 0:56
  1 - "Myrsky vesilasissa" ja/tai kipeytynyt häpeä muinoisesta ... on aina muistettava valkoisen eurooppalaisen löytäretket ja kolonialismi.

  Tässä kohdin hienostunut laatumedia on avannut 1800-luvulta muun muassa Belgian kuninkaan Leopold II' n, joka oli olemattomasti Afrikassa eurooppalainen hirmuhallitsija - hallitsijana "vierasperäinen laji", joka maksoi jopa tapporahaa mustista, todisteeksi kelvaten vasen käsi.

  Kansanedustaja Olavi Mäenpää käytti valistumatonta sanayhdistelmää ihmisistä

  Sen sijaan kurtturuususta olisi voinut sanoa vierasperäisenä lajina, kuten se on Suomessa, jota yritetään hävittää kaikin keinoin. Ilmastonmuutos tuo entistä enemmän vierasperäisiä lajeja - uusille Elinpiireille.

  Evoluutio loi kaikille lajeille käsitteen - reviiripuolustautuminen

  Elinpiirin, jossa kukin laji, sukukunta, perhe tai lauma hankkivat ravintonsa - puhutaan reviirillisestä omavaraisuudesta*. Näin tullaan toimeen Äitimaan varannoista, metsästää, vaania ja kylvää kuin niittää. Nämä reviirit ovat olleet vuosimiljoonia - ihmisilläkin koko esiintymishistoriansa ajan.

  Suomen niemimaa oli kauan sitten asumaton - ihmisistä

  Sitten vaelsivat ihmiset idästä ja etelästä, kun jää vetäytyi noin 10-12 000 vuotta sitten. Näin ihminen täytti maan - Suomen, vieraslajina, sillä ennen ihmistä oli jo paljon kasveja ja muuta eläinkuntaa, joiden perässä metsästäjät ja kalastajat tulivat.

  Siis vierasperäisyys ja reviirit

  Perussuomalaiset ovat meillä Suomessa rehellisesti reviiripuolustajia - haluten säilyttää ensisijaisesti omilleen riittävän reviirin tulla toimeen, Elää ja lisääntyä - omillaan. Hyvää vaiko pahaa? Jokainen lukija voi tälle kohdin pohtia oman yksilöllisen ratkaisun >
   
   
  ...
      HS-kommentointi
  ILU_hymy.jpg
          Ilkka Luoma