Kuva: ~ https://www.cityam.com/non-bank-facebook-alibay-and-ai-future-global-fintech/ -
Miljardööri Jack Ma pilkkasi Kiinan pankkeja, ja pian sen jälkeen hän katosi – syynä on se, että Man yritys oli uhka Kiinan pankkijärjestelmälle
Kommentti Ilkka Luoma 21.3.2021 - 8:48
HS-linkki ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000007872187.html -
..
Kiina on vuosituhansia vanha korkeakulttuuri, joka muuttui puhemieheksi yltäneen Mao Zedong' in ja oman sisällissotansa myötä kommunistiseksi - maolaiseksi, kaikkine kokeiluineen toveriaatteesta, jossa "kaikilla olisi tasapäisinä hyvä olo ja kohtuullinen elämä".
Maailma muuttui Kiinan sisällissodan ja sen pitkän marssin kokeneen Deng Xiaoping' in myötä. Deng aloitti maailmanhistorian suurimman ja nopeimman muutosprosessin ja tänään 1,4 miljardinen Kiinan kansa on maailman suurin talous (IMF - bkt/PPP - 2015).
|* Deng oli kannustanut kiinalaisia: "Menkää ja rikastukaa"
Näin kävi ja monet ylsivät miljardööreiksi, kuten Jack Ma, joka alun epäonnistumisistaan huolimatta oivalsi verkkojen merkityksen ja uteliaat kiinalaiset vastasivat kutsuun. Verkko-alusta Alibabasta tuli suurin. Kun kiinalaiset ovat innokkaita kännyköiden käyttäjiä - syntyi helposti suurimmat kuluttajarahavirrat, ja niiden hallintaan maksujärjestelmät.
Kaikki tämä -
verkkokaupat, verkkoalustat kuin maksu- ja tilastointijärjestelmät kutoutuivat yhteen myös tilaus- ja logistiikkaosien kanssa. Näin syntyi maailman suurin yhtenäinen kauppa-alusta, jossa raha liikkui, keräytyi ja vaihtoi tiliosoitetta. Oli myös syntymässä Kiinan voimapankkien kilpailija.
Suomessa koettiin samankaltainen ilmiö jo 1999, kun
Dynexco yhtiö oivalsi, että pankit voidaan kuluttajan näkökulmasta kiertää ja poistaa muun muassa tuolloin monille kiusalliset, mutta pankeille hyödylliset "pankkipäivät".
Dynexco oli "kauppa-alusta", se loi mahdollisuuden maksaa kännykällä - se oli suora rahansiirto kuluttajalta tuottajan tilille, joka olikin Dynexcossa. Näin mennen Dynexco olisi noussut kilpailijaksi perinnepankeille. Tämä pioneerityö ja tuotekehitys maksoivat kymmeniä miljoonia - markkoja.
Visa ja suuret pankit eivät tykänneet Dynexcosta
Dynexco oli ikään kuin Alibay, mutta Suomessa. Kiinalainen ZTE oli näkemästään hyvin kiinnostunut, olisi halunnut yhteistyötä. Dynexco ei reagoinut, mutta idea siirtyi Kiinaan jo vuonna 2001!
..
..
EKSTRA 2016
.
Otetaan nyt esille myös ehkä suurimman ajassa olomme ja vieläpä edellä sitä reaaliprojektin – nimittäin langattomasti maksamisen. Tätä ehdotettiin myös kiinalaisille, jo vuonna 2001. ZTE kiinnostui asiasta kovin ja samoin kiinalaiset turvallisuusviranomaiset.
Kiina olisi ollut avoin näille maksamisen uusille ideoille. Suomessa oli yhtiö – Dynexco Oy, joka oivalsi jo 1999, että tulevaisuudessa kaikki kuluttajamaksaminen voidaan hoitaa käsilaitteiden kautta - eikä pankkikonttoreita tarvita.
Dynexco rakensi toimivan SMS -systeemin. Dynexco kaatui suurten läntisten pankkien vastustukseen – pankit ja Visa olivat yllätetyt "housut kintuissa". Dynexco ei taas oivaltanut tarttua ojennettuun käteen, jonka suomalaiset kiinakonsultit tarjosivat tuomalla ZTE' n ensimmäisen kerran Suomeen - loppu onkin historiaa. Muistamme myös sen, että ZTE' n ideat eivät kiinnostaneet Nokiaa, Soneraa eikä silloista HPY' t' eli Elisaa. Näin se sitten meni ja nyt ollaan tässä, missä ollaan.
Nyt tuo esineiden internet eli kojeiden keskinäinen EDI-EDI kommunikointi jyrää kiinalaisten tutkimuksissa ja kuinka ollakaan... ZTE ja Huawei & LINK jälleen mukana, oivallammeko nyt jotain? Mitä onkaan HMD' n takana - media ei näytä tästä tietävän mitään, vaan puhuu peruspuhelimista.
Aiheesta pidettiin useita infotilaisuuksia, mutta suomalaiset eivät uskoneet kiinalaisten kykyyn tehdä omaehtoista suunnittelua - loppu onkin historiaa. Eräs ainoista, joka oivalsi asian, oli Digia Oyj’ n entinen suuromistaja Pekka Sivonen, joka oivalsi jo 2002 - 2004, että Kiina tekee nuo vempaimet, ja että meille saattaa jäädä jotain ohjelmointia. Ei jäänyt sitäkään, mainittavasti.
Nyt kiinalaiset ovat aloittaneet EDI-EDI tyyppisten internet - automatisoidun verkkopäätelaitteiden suunnittelun (Foxconn, tai tämän tytäryritys Vietnamissa, joka emoyhtiön toimesta aikanaan osti Paanasten suvulta Eimo kännykkäkuorivalmistajan) - on arveltu, että maailma saa erilaisia "liittymiä" miljardeja lisää, kun homma lähtee vauhtiin - tätä ajaa nyt tämä mystinen HMD!
...
979 | 998
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.