kasvuhokeman%20kupla.jpg

Kuva: ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/80399/mista-tuo-voimallisempi-kasvuhokeman-mantra-kaynnistyi - 

 

...

HS:

Tällainen on taloustieteen supertähden uusi teoria: Kovatuloisimmille 90 prosentin marginaalivero ja 120 000 euroa jokaiselle nuorelle

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006255035.html  - 

...

Ilkka Luoma 29.9.2019 - 10:23
 
 
Vähintäänkin minimalistien osalta ihmetellään median, talousasiantuntijoiden jopa poliitikkojen lähes jatkuvaa kasvuhokeman mantraa. Ihmettely perustuu Pallomme todelliseen rajallisuuteen/ kantokykyyn ja lopulta tasajaossa niukkuuteen.

Nyt tulo- omaisuuserot kasvavat - on yhä enemmän superrikkaita ja enemmän hitaan vaurastumisen köyhiä - läntisiin kulutusmaihin nähden jopa superköyhiä - lähinnä kehitysmaissa, joissa on puutetta kaikesta siitä mitä esimerkiksi meillä täällä Suomessa on ylin kyllin.

Miten on mahdollista, että haikailemme jatkuvaa kasvua; huudamme kasvua - talouden kasvua, tosin itse kylläkin kasvamme - ainakin painossamme. Ylipainoisia on yhä enemmän - täällä tuo kasvuhokema on löytänyt maalinsa.

Ehkä kohta koittaa aika, jota kutsutaan kutistamisen aikakaudeksi. Meidän on pakko luopua monesta ja vieläkin enemmästä. Saavutettujen etujen jako pois itseltämme on alkamassa. Me kulutamme liikaa biomassalliseen elopainoomme nähden, kun vertaamme omaa ympäristöjälkeämme koko muuhun biomassalliseen elokehään, josta me ihmiset olemme häviävän pieni osa - joidenkin mielswtä "vain" muurahaiskolonioiden kokoluokkaa.

EKP huutaa kasvua, Suomen Pankki huutaa kasvua, arvostettu Sixten Korkman huutaa kasvua - poliitikot huutavat kuorossa kasvua. No, yksi on tuosta joukosta poissa - ulostulleena ajatuksena Vasemmiston kansanedustaja Anna Kontula on ehdottanut omaisuuden tasaistamista.

Ehkä yhtä tasaiseksi kuin ideoinnista kummunnut tasaeläke kaikille, sillä kukin on niin syntymä- kuin kuolinhetkellä alaston, omaisuudeton ja vain oma sosiaaliturvatunnus omaisuutenaan, joka sekin perinnön jaon jälkeen katoaa bittien avaruuteen.

Miten paljon voidaan hokea kasvua rajallisesta ympäristöstämme, joka lopulta elättää niin rikkaan kuin köyhän; toisen vain mahtipontisemmin näyttö- ja vertailutalouden ilmentymänä!

Lopultahan Pallomme ei ole muuta kuin materiaaliset varannot, joita ihminen voi jalostaa itsensä hyödyksi ja näin luoden sen paljon puhutun talouselämän!
 
...