hitlerstalin.jpg

 

 

...

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006294189.html - 

...

Ilkka Luoma

2.11.2019 - 16:05   
 
Tämän tyyppinen vastaherjareaktiollinen toiminta entisestään innostaa kansallissosialisteiksi itseään haluavia. Saksan kolmas valtakunta ja sen ainoa puolue NSDAP ovat niin massiivisesti mystifioituja, että se herättää jatkuvasti mielenkiintoa. Vain historian häveliäisyys estää sen revähtämisen laajemmaksi ilmiöksi. Kansallissosialismia ei kannata mystifioida - se ruokkii sitä.
 
1933 NSDAP saavutti aivan fiksuista saksalaisista vapaasti ohjatuissa vaaleissa tuolle diktatuuripuolueelle 43,9 prosentin kannatuksen ja siihen päättyivät äänestykset - turhina asioiden monimutkaistajina. Näin se meni ja loppu onkin sitten 1940 jälkeen hyytävää historiaa ...
 
Paras keino hillitä ihmisiä on selostaa historia ja sen seuraukset rehellisesti, liioittelematta tai muutoin vääristelemättä. Toki se tiedetään, että voittaja sanee tulevaisuutta ja hävinnyt nuijitaan maanrakoon, jopa tunnusmerkit lailla kieltäen. Kielto oli virhe - se mystifioi ja kiihottaa mukaan, jos ei muuten, niin ainakin jo heräävän vastarinnan vuoksi. Jos joku kielletään, se halutaan juuri siksi tehdä.
 
Vieläkin parempi keino on osoittaa asiapohjaisesti mennyt asioidenhoitotapa nykyaikana mahdottomaksi - sillä se ei tue koko kansaa, koska aina on erilaisia ajatuksia, tarpeita ja tavoitteita. NSDAP ei antanut paljon mahdollisuuksia eri mielisille - toki samanmieliset olivat siitä innoissaan, mutta se on juuri se keino, jolla ihmiset heräävät kokemaan jonkin äärimmäisen ideologian mahdottomuuden.
 
Mahdottomuus havaittuna on se lääke, joka estää historian toistumisen. Ihmiset eivät valitse mahdotonta, mutta sellaisen he valitsevat, jossa koetaan yhteenkuuluvuutta, arvostusta ja kunkin osalta tarpeelliseksi tuntemisen kaunista euforiaa. Ihminen on evoluution saattelemana reviiripuolustaja ja siihen liittyy pelottomuus ryhmästä, jota ja jossa osataan ennakoida.
 
...
HS-otsikko:

Saksalaisen Dresdenin kaupunginvaltuusto julisti ”natsihätätilan