veitsiluoto.jpg

Kuva: ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007929700.html

 

Taustaa

LAUANTAINA, HEINÄKUUTA 05, 2014

 

*

 

YLE: "Stora Enso sulkemassa Veitsiluodon tehtaan Kemissä, 670 työpaikkaa häviää"

https://yle.fi/uutiset/3-11892237  - 

..

Paperiliitto on nyt voimaton - ehkä omien etujen karsimisesta |1 voisi olla jo myös kysymys?
 
Oli aika jolloin oltiin monilta työskentelyaloilta kateellisia paperiliittolaisille - heillä oli aikanaan voimaa neuvotella |2 ehkä kokonaisuutena parhaat työehtosopimukset palkkoineen ja moninaisine palkanlisineen - juhannuskorvauksia myöten.
.
 
 
Oli myös aika jolloin Suomi eli metsästä - paperista, kartongista ja puolijaloste sellusta
 
Paperia ei kohta tarvita, kun mediakin huomasi, ettei paperirata enää vedä, ja paperinkäyttö kertakäyttöisenä inofrmaatioväylänä oli liki jo ympäristörikos - siirryttiin digiaikaan ---
 
 
Metsäteollisuus kaikkinensa olisi voinut aloittaa laajan tuotekehityksen jo 20 vuotta sitten, kun oli jo näkymiä mitä huominen tuo tullessaan
 
Ei kehitetty, mutta viiran leveyttä ja nopeutta osattiin kyllä lisätä, ja tässä suomalaiset olivat myös "maailman parhaita - valmettilaisten" ja heidän alihankkijoidensa myötä. Osaamista siis riitti.
 
 
Tänään paperia ei tarvita kohta mihinkään, kun rahakin digitalisoituu ja kryptautuu
 
Nyt kysytään kyllä pehmoa, kun takapuoli pitää saada puhtaaksi - sekin on luontobiologian tuhlausta - kertakäyttöisenä, kuten myös pitkälti pahvilaatikot, joihin kiinalaiset pakkaavat kaiken sen, mitä me lännessä heidän tuotteinaan kulutamme.
 
 
Miten käy metsäteollisuuden?
.
HS: "Stora Enso sulkee koko Veitsiluodon tehtaan Kemissä, työpaikka lähdössä yli 600 ihmiseltä"
.
 
Huominen voi tuoda raskaita päätöksiä - juuri Kiinasta, joka saattaa kieltää nykyiset pahvilaatikot. Tilalle on keksittävä jotain kestävämpää - kun kulutustakaan emme osaa vähentää tai tasaistaa kaikkien ihmisten osalta. Ehkä merikontit voisivat olla jokin osviitta huomiselle, miten pienpakkaus tehdään - olisiko tässä sarkaa tuotekehitykselle Suomeen, kun rajaton logistiikka yhä enemmän suoltaa tavaravirtaa globaalisti.
 
 
Kemin alue ei saanut kiinalaisen Kaidi-suunnitelman myötä odotettuja työpaikkoja
 
Kiinassa hoksattiin, ettei luontobiologiaa pidä jalostaa liike-energian tarpeisiin - polttoaineiksi. Entä nyt tunnetun innovaattorin Harri Vatasen Kemijärvi ja Vatasen teollisuus Oy - mitä edellytyksiä on tuonne toiseen "kemiin", josta kiinalaiset eräiden syiden vuoksi poistuivat - ainakin toistaiseksi - palatakseen suuremmalla voimalla?
 
Miten käy metsäteollisuuden, joka oli ja on selluloosan ja Kiinan valtavan tämän päivän tarpeen myötä se kuuluisa puinen tukijalka vientiteollisuudellemme. Ehkä hyvin tai huonosti, sillä nyt "väliaikana" Kiina ei hakkaa runkoakaan omaa luonnonmetsää selluksi eikä pahviksi - mutta ostaa sitä Suomesta.
 
Entä tuontipuu Venäjältä - entä tuotannollinen yhteistyö venäläisten kanssa ja miten käy lisääntyvä vieraslajituholaisten, jotka hyönteisinä valtaavat metsämme - pelkoa turhasta -ko?
 
 
Kemijärveltä kuuluu kummia - tuotekehityskylä -
 
kymmenille innovaattoreille kehittämään, ideoimaan ja tuottamaan aivan uusia näköaloja miten metsä ja kasvava puu tai ehkä eniten "hukkapuu" voidaan jalostaa kestävästi - rikkomatta luonnon vuosimiljoonaista rauhaa, jonka ihmisen kasvuhokema-ahneus muun muassa suurhakkuina liki ahdisti hengitysvaikeuksiin.
 
 
Entä kasvavan metsän hiilensidontakyky - miten yhdistämme sen kestävään käyttöön?
 
Ehkä Kemijärvi osaa varjella lähteensä siten, että jatkuvuus on luontobiologialle sopiva, soveltuva kuin myös kestävä. Näin toivoo ympäristöstä huolestuneet - yhä useammat ihmiset, mutta kun työtäkin pitäisi saada.
 
 
Nyt kirves iski Kemissä kiveen - työpaikat menevät
 
Ehkä on sittenkin nokkela suunnitelma, joka vain innoavaattoreilta luonnistuu. Ehkä Kemin lopettaessa - Kemijärvi jatkaa, ollaan kuitenkin samassa maakunnassa ja Stora-Enso saattoi oivaltaa Kemijärven oivaltamiskyvyt huomiselle, miten metsää käsitellään fiksusti, siten, että siitä riittää iloa, eloa ja näkymiä lapsillemme ja heidänkin lapsilleen.
 
Toistaiseksi sellua tarvitaan - aikansa - kunnes unohdettu tuotekehitys löytää niin fiksua, että työtä aivan uusien metsätuotteiden myötä löytyy halukkaille. Eräs alue on rakentaminen - se on kestävän kehityksen mukaista.
 
'Cross-laminated' on rakenneideoineen (Casagrande Laboratory) päivän sana* - huomenna pahvi ei ole, eikä pehmo, sillä takapuoli puhdistuu yllättävän vähälläkin vedellä ja näin pehmopaperia ei tungeta vesistöihin.
 
VVM Matti Vanhasen (keskusta) mainostamaa 'koronatuotekehitysrahaa' pitää sijoittaa nyt vaikkapa Kemijärvelle, ja luottaa Vatasen kykyyn innovoida jotain aivan uutta, jonka luonto hyväksyy ja ilmanala siunaa.
 
Ehkä 'hyväksynnällä ja siunauksellisuudella' saadaan kiinalaisten rahahanat jälleen avautumaan - hekin haluavat kestävyyttä ja aivan uutta ideaa esimerkiksi pukeutumiseen.
 
 
Olen ymmärtänyt piireistä, että Kemijärvelle syntyy aito tuotekehityskylä - 'Lapin Wood Valley'
 
LWV (Lapland's Wood Valley) voisi olla esimerkki Kiinalle, joka on monin metsätuotealuein se suurin - kuluttavin, tekevin ja tuottavin. Raha kulkee hyvin ja usein kestävien ideoiden jäljessä ja nyt se voisi tehdä suuren harppauksen - etuajassa.
 
 
Mutta!
 
Meidän on jo pakko valvoa millaista jalanjälkeä meitä kaikkia elättävään luontobiologiaan jätämme!
 
 
..
HS: "Pääministeri Marin: Toimet Kemin alueen ja ihmisten tukemiseksi aloitetaan heti"
 
..
| TIEDE | SUOMI24 |
 
 
..
995 | 1012