sosteri.jpg

Kuva: Näkymä Savonlinnan Keskussairaalan osastolta - Copyright IJL 2021 by OnePlus 7 Pro T McLaren (R) 

Eräs hoitaja kertoi, että muutaman hetkenkin katse luontoon osaston ikkunasta tuo rauhaa ja näkemystä huomisesta!

 

***

...

On aika muistaa konkreettisin elein meille kaikille tärkeitä ihmisiä!

Helteet, jopa tukahduttavasti ovat koetelleen Koronan lisäksi niin kansalaisia kuin erityisesti sairaanhoitohenkilöstöä kaikkialla Suomessa.

Pääkaupunkiseudulla HUS' n alueella on esiintynyt - [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-11943036 - ]* .. ainakin väliaikaisesti - uupumuksesta |1 jopa joukkoirtisanomisia, sillä pätevä ja vastuuta kantava hoitohenkilö saa töitä muualtakin.

|1 ~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008124255.html -

 

Nyt onkin tehtävä jotain ---

.. päätin tämän kirjoittaa joutuessani itse sairaalaan - osastolle Saimaan keskipisteessä - Savonlinnassa. En ollut helteen takia, en Koronan, vaan toisen syyn, jonka aihe ei ole tässä tärkeä.

Sen sijaan tärkeää oli havaita se uutteruus, vastuunkanto kuin rauhallinen tapa hoitaa potilaat, kerrottiin vain, että liika on liikaa ja lepoakin tarvittaisiin.

Asiakkaat olivat monien osalta sangen työllistäviä, mutta tähän ikäpohdiskeluun emme ryhdy, koska koko hoitoketjulle iällä ei ole merkitystä - kaikki ovat asiakkaita eli potilaita, jotka koetetaan saada kaikin keinoin takaisin yhteiskuntaan, kukin paikallensa.

 

Mitä voisimme tehdä?

PROLOGI - Kansakunta menestyy kun ihminen on terve. Ihminen menestyy, kun hän saa huomiota, hyväksyntää ja muistamista, kun työ tehdään hyvin. Tänään Suomi on saamassa mittavan määrän "kauas ulotteista velkaa EU' lta, jota ei saateta reaalisesti maksaa edes takaisin".

Nyt voimme radikaalisti pohtia minkä lisän yhteiskuntahyvinvointiimme tuottaisi hoitohenkilöstön palkitseminen - rahalla, jolla osoitetaan sitä aitoa arvostusta mitä henkilöstä kaikkinensa ansaitsee.

 

Voimme kirkkaasti todeta että tuon "velkarahan" osittainen käyttö on 100 prosenttisesti perusteltua - yhteiskuntaetumme nimissä! --

Tässä ei ole syytä luokitella tai korostaa mitään hoitoketjun tehtäväkuvaa, mitä kukin olisi huomioimisena ansaitsemassa, vaan kannuste on nyt poliitikoille tutkia miten, missä määrin ja milloin minkäkin verran muistetaan ahkeria työmyyriä, joiden työ on tärkeää koko yhteiskunnalle.

Ei ole syytä myöskään lajitella laajemmin eri yhteiskunnallisia tehtäväkuvia tässä yhteisessä kansakunnassamme, mitä kukin tekee, vaan osoittaa arvostus nyt sinne, missä tehdään se välitön työ, jotta kansalainen palaisi takaisin omalle paikalleen - yhteiskuntaan.

Kansakuntamme voisi nyt yhtenäistyä kannustamaan päättäjiämme tähän ainoalaatuiseen tekoon heille, jotka ovat nyt olleet ja ovat "tulessa, jossa maahan ei olla voitu jäädä makaamaan". --

 

Arvostamme kaikkea työtä millä on merkitystä tekijälleen, työnantajalleen kuin merkitystä hyvään mieleen elossa, jossa olemme kukin omalla tavallamme osanen tätä koneistoa, jota yhteiskunnaksi kutsutaan. --

 

Nyt päättäjät -

.. tehdään se, mikä on nyt juuri oikein - kasvattamaan yhteishenkeä, tuottamaan jaksamista kuin hyvää mieltä muistamisesta.

Palkitaan tekijät, jotka ahkeroivat olosuhteissa, joiden osalta nyt yhteiskunnan päättäjien on toimittava.

 

Sanotaan, että raha tuo toimeliaisuutta - ainakin kysyntää se tuottaa, eli luo työtä muille ---

Tietysti rahaa pitää sijoittaa sellaiseen, joka luo työtä, toimeliaisuutta kuin kiertoa, jossa aktiivinen Elämä toteutuu - ja juuri tämän vuoksi tehtävien palkitseminen, joilla luodaan ihmisiä takaisin yhteiskuntaan - terveinä, onkin ensiarvoista, jotta yhteiskuntamme pyörii ja tuottaa toimeliaisuutta kansalaisilleen. Näin on perusteltua suorittaa palkinto tekijöilleen -

.. arvaan vahvasti, että kansakuntamme hyväksyy tämän muistamisen.

 

Nyt on Teidän poliittisten päättäjien aika -

.. erityisesti palkita julkisen yhteiskunnan omat toimijat ja luoda edellytyksiä yksityiselle sairaanhoidon puolelle, valtionkin taholta, jotta sielläkin palkitseminen onnistuisi.

--

|* Jo aiemminkin ~ https://yle.fi/uutiset/3-11127825 -

..

EKSTRA ~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008119221.html - "Hoitaja kirjoitti tukalista työ­oloista: Hus yrittää lievittää tilannetta ohjeistuksilla, tuulettimilla ja kivennäis­vedellä" -HS-otsikko

--

PS. "Kansakunnan terveyshuolehdinta ei voi olla tuottamassa suhteettomia voittoja sairauksien kustannuksella" -tämä on allekirjoittaneen oma mielipide, eikä sinällään liity tähän kannustekampanjaan.

 

 

..

| SUOMI24 | TIEDE |