trumpukka.jpg

Trumputti

 

Suurvaltapolitiikka käy kovilla kierroksella – Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin uusi The Great America reviiripolitiikka - uhkaamalla, kiristämällä ja pakottamalla nostaa myrskyaaltoja, varustautumista ja liittoumien mietintää – lännenmiehen suurimmaksi uhaksi US-maailmanpoliisiroolille nousee mahdollinen Kiinan ja Venäjän aina hetkeensä sopiva ”liittoumajärjestely” ja vuorosuuntainen komppaaminen ---

Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006003456.html -

 

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen 16.2.2019 – 15:08:

 

Kun lapsi syntyy, katkaistaan napanuora heti. Nyt on jo aika EU-Euroopan katkaista kiristävä napanuora Atlantin taakse ja osattava katsoa Eurooppaa ehyenä alueena - aina Venäjän Uralille asti. Euroopan voima on yhtenäisyydessä, joka nyt on kadoksissa. Amerikkalaiset ydinaseet EU-Euroopassa ja ohjustaisteluasemat eivät lisää, vaan heikentävät suur-eurooppalaisuutta.

Venäjä on maailman suurin raaka-aine- ja ravintotuotannon lähde - kelvollisena maatalousmaana. Eurooppalainenkaan ei EU-Brysselissä tule toimeen ilman ruokaa. EU on Saksan myötä jo pieni jättiläinen, jolla on identiteetti hukassa - ei ole yhtenäisyyttä, eikä yhtä puhelinnumeroa, johon Kiina tai US soittaisi.

Saksa on tuntenut vastahakoisuutta kymmeniä vuosia amerikkalaisuutta vastaan - muistikuvana ovat päivisin lentäneet massapommitusaallot, jotka raunioittivat 1943-45 liki kaikki Saksan suuret kaupungit - siviileineen. Saksa on taloudellisesti Euroopan veturi ja aiempi schröderiläinen henki ymmärsi, että Saksan kannattaa olla hyvissä väleissä maailman suurimman energia-aitan - Venäjän kanssa. Saksa Venäjän kanssa on kokonaiseurooppalaisen rauhan ylläpidon luja kaksoislukko, sillä he yhdessä tietävät mitä oli maailmanhistorian verisin ja raakalaisin sota - Itärintama 1941-45.

Kiina on noussut jo maailman suurimmaksi taloudeksi (BKT/PPP) - ohitti US' n ja jatkaa menoaan, vaikka lännenmies vuosittain ennustaa Kiinalle vaikeita aikoja - niin taloudessa, kuin yhteiskuntajärjestyksessä - jo 20 vuoden ajan. Kiina tarkkailee, ja on ilmoittanut olevansa jo yhteiskuntamalliltaan myös vientimaa - se tarjoaa mallin yli puolella Maapallon väestöstä, ottaen samalla väkilukusuhteellaan (1,4/7,8) osuutensa yhteisistä varannoista.

Kiinasta riippuu mihin ollaan menossa - kääntyykö se liittosuhteeseen Venäjän kanssa - jopa sotilaallisesti ja tämä olisi US pr. Trumpille myrkkyä. Venäjää ei voida laskea Kiinan "taskuun" ja siksipä Trump on valinnut uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen tien - Kiinan suhteen!

 

 

Ilkka Luoma

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

DOC maailmanpolitiikkaa_1_16022019.doc – OpenOffice Writer

PVM 16022019

 

 

.

VU 24 T BL BL FB FB BLOG 194180 MP04

 

1898