1177.

kasvun%2Bloppu.jpg
 

...

HS:

Pysähdys

...
Ilkka Luoma 15.3.2020 - 10:15
 
Yhtälö, jossa kohtaavat parametreina: Lisääntyvä ihmiskunnan kulutus (kasvuhokema), niukkeneva bioympäristö (maapallollisen ylikulutuspäivän ryömiminen lähemmäksi vuoden alkua), lisättävä katteeton ja kasvubiologian ylittävä ostovoiman lisäys (helikopteriraha ja lisävelan anto ihmisjohteiseen kulutukseen) kuin elämämme ainoana mahdollistava biologia, biodiversiteetin vähentymänä - tuottavat yhdessä lopputuloksen, joka saattaa kaataa nykyisen kaltaisen ihmiselämän kulutteisuuden - vähentymisen tielle.

Esimerkiksi US-liittovaltion velka on maailman suurin. FED kykenee painamaan katteetonta velkarahaa mielin määrin - niin kauan kuin luottamus US-dollariin toimii - maailmalta. US' n ulkomaankauppa on vahvasti alijäämäinen ja tältäkin osin velka kasvaa. Maksetaanko tuota velkaa koskaan nollille? Ei makseta, vaan valtiot - meillä Suomessakin - ylläpidetään velkaa, eikä ole tarkoituskaan sitä nollata.

Lopulta ihmisen elo perustuu luontoon, ympäristöön ja biologiseen kasvuun tuottamaan ravintoa. Tuo ravinnon saanto on ollut erityisesti kehittyneisiin valtioihin ylenpalttista - suurimman osan ihmiskunnasta kärvistellessä niukkuudessa. Talouden ja kulutuksen epätasapaino jäytää ihmiskuntaa, eikä tue kaunista poliittista hokemaa tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.

Velka tulisi aina maksaa. Rahallista velkaa ei makseta markkinatalousihanteina koskaan nollille. Mutta, meitä odottaa sen velan maksu, jonka olemme tuottaneet juuri lännestä ylitsepursuavalla kulutuksellamme - meitä elättävää biologista ympäristöä riistäen ja köyhdyttäen varantona, jonka tulisi toimia joka vuosi - vuodesta toiseen.

Syömme jo huomista. On aivan selvää, että velan ollessa pois seuraavilta sukupolvilta - on romahdus edessä. Tuon romahduksen estomentaliteetti pitää käynnistyä nyt, ei enää huomenna. Meidän seuraavat sukupolvet ovat ihmeissään, mitä heille jää, kun kuitenkin odotamme heiltäkin lisääntymistä. Jarrut ovat päällä - huolen ja itsekkyyden momenttina.

Kulutushokemasta vähentämiseen!