noitavainot.jpg

Kuva: ~ https://historianet.fi/yhteiskunta/uskontojen-historia/euroopan-noitia-vainottiin-ja-kidutettiin  - 

 

 

...

HS-otsikko: "Nuori nainen niiasi papille, tervehti väkijoukkoa ja polvistui kuolemaan – Lentoaseman aidan vieressä on paikka, jolla on kammottava historia "

..

Tänään teloitetaan ihmisiä sähköllä, kaasulla - ampumalla, kivittämällä kuin hirttonuoralla - ehkä päitä ei enää katkota. Kuolemantuomio on käytössä niin USA' ssa, Venäjällä kuin Kiinassa - näitähän vertaillaan usein muutoinkin ja sitten vastakkain asetellaan. Venäjällä kuolemantuomioita ei laiteta täytäntöön, ja USA' ssa on osavaltioita, joissa ei myöskään enää teloiteta.
Ennen ajateltiin, että raaka tuomio on varoitus, joka luo pelkoa "ettei enää koskaan" - näin todetaan myös hyväksyttyjen "teloitusten" osalta - kun sotia kuitenkin käydään jatkuvasti. Hyytävimmillään kirkko ja uskonto siunaa sodan, vaikka esimerkiksi meillä kristityillä on suuressa kirjassa käsky: "Älä tapa". Mikä aikaansaa hyväksytyn väkivallan ja kuoleman tuomion?
On katsottu, että lakiin perustuva oikeudenkäynti ja siihen perustuva tuomio voi luoda teloituksen mahdollisuuden - ei kuitenkaan meillä Suomessa - viimeisin lienee Jatkosodan ajalta (1941-44) jolloin koko kansakunta oli erikoislakien alaisuudessa - teloituksineen.
Elämä on pyhä, silti kansalainen ottaa oikeuden omiin käsiin ja tappaa - nuoretkin, jopa alaikäisinä. Miksi näin? Näemmekö liikaa elokuvallisia ilmiöitä tappamisesta, kilpailusta ja raa' sta väkivallasta. Ikään kuin teloitus olisi jotenkin "hyväksyttävää", jos kohde on jo liian paha.
Ennen haluttiin pelon luominen niin merkittäväksi, että jopa mielikuvitus tuli mukaan siinä koston aallossa, joka jopa poltatti uskottomia noitia - rovioilla. Sekin hyväksyttiin - katsojien kauhistellessa, ellei jopa taputtaessa pahan saadessa palkkaansa.
 
Pelolla johtamista - se oli ennen ehkä helpoin tapa pitää järjestystä
Hirttotuomioissa oli usein yleisö, ja mestauslavalta julistettiin varoituksen sanaa, että älkäätten tehkö samaa, sillä synnin palkka on kuolema. Tehosteeksi esitettiin mitä ilkeimpiä tapoja silpoa, pilkkoa kuin rei' ittää tuomittu. Pelon ilmapiiriä levitettiin - uskottiin, että näin säilyi herran nuhde.
 
Vielä 1950-luvulla Ruotsissa jaettiin "tuomioita" kuohitsemalla.
 
 
..
 
...