kuolema2.jpg

Kuva: ~ https://www.youtube.com/watch?v=CewFMyEtAxE - |1

 

*

...

HS:

Kaipaamme tuttavallisempaa suhdetta kuolemaan

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006291859.html - 

...

Ilkka Luoma 1.11.2019 - 9:23
 
Kuolema puhuttaa, koska emme tiedä sen taakse! Kuolema on vain yksi "loputtoman tapahtumaketjun" hetki - lyhyt hetki, joka ei näy atomitasolla (puhumatakaan sitä pienempien osasten tasoilla) millään lailla - vai näkyisikö sittenkin! Ei näy, sillä kuolema on biosfäärin keino ylläpitää elämän voimallisuutta - evoluution ohjastamana. Me emme tunne evoluution ohjelmarakennetta - emmekä sen päivitysrytmiä. Evoluutio säätää reviirillistä elämää, jossa tunnetusti vahva voittaa heikon.

Kuoleman me tunnistamme, kun viereltämme katoaa lopullisesti hyvä ystävä. Usein pidämme hänen kädestä kiinni, kun "matka Tuonelaan alkaa". Me haluamme herkistyä, siksi me mystifioimme kuoleman, joka on myös armahtaja. Olisi kiintoisaa nähdä kuolema inhimillisenä ilmiönä, kun tiimalasi on tyhjä. Joku hoksasi jo kauan sitten, että tiimalasin voi kääntää toisinpäin ja näin matka jatkuu tai oikeastaan aika soljuu.

Kuolemassa on lisäksi eräs hieno ominaisuus - se tasa-arvoistaa kaikki - ryysyläisestä turhan rikkaaseen pankkiiriin - tunnetusti käärinliinoissa ei ole taskuja. Henki annettiin hedelmöityksessä, siitä alkaa elämän mittainen sykli, pituudeltaan yksilöllisesti säätyvänänä.

Hedelmöitys saa ohjeet vanhemmilta - ja he taas omilta vanhemmilta - tämä taakselaskenta ulottuu haman alkuun saakka, jolloin se "ensimäinen yhdistyminen" sai evolutiivisen käskynsä. Alussa yksinkertaisena, jonka kumuloiva evoluutio monimutkaisti sen nykyiseen ihmisyyteen - joka saattaa olla edelleen prototyyppi jostain tavoitteesta. Ollaanko harhapoluilla - ei hätää, evoluutio korjaa varmasti virheensä.

Kuolema on hetki, mutta se ei ole loppu. Loppua ei ole biosfäärissä, niin kauan kuin vesi-hiilielämä jatkuu. Kuolema on ravitsija, jos luonto saa itse operoida biomassan minkä kuolema luovuttaa elämälle. Elämä ja kuolema kulkevat käsikädessä. Me jopa poltamme autoissamme bensiiniä, joka on lähdöiltään ammoin kuollutta elämää. Kuolema siis myös liikuttaa - niin liikkeena kuin liikutuksena. Aamen.
 
.
...