nunnuka.jpg

Kuva: ~ https://www.youtube.com/watch?v=GH041XKM83E - from Youtube

 

 

...

 

HS

Pirkka-Pekka Peteliuksesta tuli joidenkin silmissä petturi, kun hän pyysi saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään – miksi?

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006318559.html  - 

Ilkka Luoma 24.11.2019 - 9:48
Pirkka-Pekka Petelius teki miehen työn - suoraselkäisesti ja juuri nyt se oli erityisen arvokas tunnustus. Miksi? Siksi, että Petelius on kansanedustaja, ja hän näin tunnusti avoimesti (tapa voisi yleistyä), että kansanedustajalla on (tulisi olla) enemmän vastuita, rakentavaa henkeä ja laajemman asioiden ymmärtämisen perspektiiviä kuin rivikansalaisella. Silti kansanedustaja on täysin oikeuttu ajamaan äänestäjiensä etuja.

Nyt Pirkka-Pekka lunasti aidosti valtakirjansa isolle mäelle, sillä ulostulo oli avoin vääränlaisen "mustamaalaamisen" tunnustus, vaikkakin se oli aikanaan puettu värikkääksi huumoriksi.

Se tiedetään, että saamelaisille heidän oma kansallispuku on tärkeä, ettei jopa pyhä - mikä kunnia heille ilomielin suodaan. Emme mekään halua eteläisempiä kansallispukuja mollattavan - väärin ilveilemällä.

Asuin tuohon aikaan itse Lapissa, ja muistikuvat poromiesten tahoilta olivat kirkaasti selvät ja tuomitsevat - "nunnukan" käydessä heidän kunnian päälle. Poromiehet olivat oikeassa ja nyt Petelius arvokkaasti osasi suoraan ja rehdisti pyytää anteeksi - koko kansan edessä.

Tapahtumalla toivotaan olevan positiivinen vaikutus myös laajemmin, sillä tavallaan se oli "pienoistotuuskomitea", jolla korjattiin vanha väärinteko ja tuotiin se kunnianpalautus minkä pohjoisen alkuperäkansa ansaitsee. Kiitoksen arvoinen teko. Mitähän muita vastaavia tekoja voisimme löytää?
 
 
...