(Kansanedustaja Erkki Tuomioja avasi vitsinä ['joke'] totisena1) kampanjansa rohkeasti ja onkin oletettavaa, että suuntaava tulonjako nostattaa yksityisautoilijat barrikadeille*)
 
[ ... perinteellinen maaöljypohjainen bensiini (diesel) tulee loppumaan lähivuosikymmeninä. Uusiutumattomat energiavarat lisäävät ilmastopäästöjä lisäävästi vuodesta toiseen vuosikymmeniksi ... ]
 
Suomelle ei ole merkityksetöntä kuka johtaa Suomen suurinta tulonjakopuoluetta. Uutisointi rummuttaa koko ajan vauraiden entisestään vaurastuvan; ainakin materiaalisesti. Vanahsen vedenjakajahallituksen aikana riman alle jääneet kurjistuvat kurjistumistaan. Kaikki eivät yksinkertaisesti ole yrittäjähenkisiä "läpi harmaan kiven" puurtajia ja "päätä Karjalan mäntyyn" hakkaamisen kestoisia. Kaikki eivät myöskään tohdi ahnehtia toisten työllä pörssipelien maagisissa nousuissa ja laskuissa. Osa on "heikompia" - ja inhimillinen naapurin huomioimispolitiikka on demareille myötäsyntyistä.
 
Erkki Tuomiojan repäisy bensiinikortista oli veto, joka vei bensapistoolit jakelumittarista niiltä, jotka eivät muista Vanhan valtauksen (1960-luvun lopulla) radikaaleja toimia. Prahan kevät oli aikakautta, jossa nuoriso oli valveutunutta ja kapinahenkistä silloista materialisoitunutta ja sotilasblokkiutunutta yhteiskunta-aatetta vastaan. Ilmeisesti oltiin sitä 'mitä oltiin' iässä, herkässä selliasessa - jossa peace-merkki takin rintamuksissa kertoi suunnan, jolloin Woodstock oli ehkä onnistunein ja yhteishenkisin nuorison musiikillinen massatapahtuma maailmassa - ilman mitään väkivaltaa.
 
Bensakortti tekee tulonjaon mahdolliseksi ja vapaaehtoiseksi - kaikki eivät käytä yksityisiä autoja, kaikki eivät sitä halua. Demokratian nimissä niukkuus pitää jakaa kuten leipäkortit - erona vain se, että bensa ei elätä ihmista, se elättää vain auton ja kaikki eivät sitä yksityisesti tarvitse. Se ostaa, kuka tarvitsee. Öljy on koko maapallon yhteinen voimavara*). Suomella on markkinataloudellisesti oma "kiintiö" - vajaa 10 miljoonaa tonnia raaka-öljyä. Bensiiniä siitä syntyy noin 2500 miljoonaa litraa (dieseliä suunnilleen saman verran), ja se kuuluukin "jakaa" tasaisesti kaikille - mahdollisuutena. Lopuksi ostetaan ja myydään.
 
Bensiinin niukkuustaminen on vastuuta ympäristöstä. Bensiini voi olla tuplat hinnaltaan - ja kompensaatio takaisin nykyhinnoiksi tulee ajojen puolituksen kautta. Liike ja nimenomaan turha liike pitää myös niukkuustaa - ihmisiä pitää kannustaa omaehtoiseen liikkumiseen ja julkisiin kuljetusvälineisiin ja erityisesti pidemmillä matkoilla ydinsähköllä kulkeviin rautapyöräisiin.
 
Ihmiskunta käytti sadassa vuodessa sen määrän öljypohjaisia polttoaineita mitä luonnolta sen tekemiseen otti 100 miljoonaa vuotta. Tuon mielettömän pitkän kasvukauden sitoutuneet hiilidioksidit (60 Mt/v. Fi) ovatkin nyt lämmittämässä mm. pohjoisen ilmastomme uudelle jääkaudelle pysäyttäen Golf-virran. Yhteiskuntamme pitää päästä eroon öljypohjaisista polttoaineista - samoin kertakäyttöisestä muovikulttuurista.
 
Toivottavasti Erkki Tuomiojan radikaali avaus on alkua kokonaan uudelle tavalle nähdä yhteiskunta yhtenäisenä - ei kahtia jakaantuneena, kuten nyt. Suomi tarvitsee demarit, kuten keskustalaiset ja kykyilijöinä kokoomuslaisetkin, unohtamatta - toivottavasti kansalaisärhäkkää perussuomalaista - tuota uuden aallon yhteisökulttuuria suorasuuntauksella kansalaisiin ja kansalaisilta.
 
Erkki Tuomioja siirtymäkauden puheenjohtajaksi muuttamaan SDP:een kansalaisliikkeeksi ottamaan vastuuta ihmisistä ja ympäristöstä. Tuomiojalle varapuheenjohtajiksi sopisivat hyvin pappismies sekä Rafaelin enkeli. Miksi demariapparaatti ei hyväksy suoraa jäsenäänestystä? Oliko Tuomiojan "vitsi" sittenkin huomisen käytännön tahaton oivallus?
 
 
1)
Erkki Tuomioja ilmaisi blogissaan [ -  http://www.tuomioja.org/  - ], että "bensakortti" oli vitsi, jota YLE:n toimittaja totisena torvensoittajana ei "ymmärtänyt" ... (kirjoittajan muotoilema lause - ei lainaus)
*)
muistettakoon Savonlinnan suuren demarin Jouni Backmanin "saunakorttiajatus" yhteisistä saunoista, jolloin olisi tasattu energiankulutusta pienemmäksi - saunahullu suomalainen torppasi ajatuksen löylykauhalla, vaikka siinä piili edellä aikaansa oleva energiansäästö ja yhteenkuuluvuus - bensakortissa ei olla niin radikaaleja kuin oli Jounin yhteissauna-ajatus - mutta ehkä 40 vuoden kuluttua ilmaston viiletessä ahtaudumme nippuun saunoihimme, kuten pingviinit jäätävän kylmällä Etelämantereella...?)
 
Ilkka Luoma