brexit2.jpg

 

 

Yle lauantain 16.3. aamulähetyksessä oli haastateltavana vahva Brexit-vastainen kansanedustaja (ei hae jatkokautta) ja Kokoomuksen ympäristövalokuvaaja Pertti Salolainen, joka on ollut myös Suomen suurlähettiläs Lontoossa – palkkiovirkana lyhyestä Kokoomuksen puheenjohtajuudesta (?) Pertti vanhana toimittajana on aina ymmärtänyt yksinkertaisten sanojen merkityksen kuulijoille; se sitten mikä on yksinkertaisuuden totuusarvo – jää kuulijan harteille!

 

 

Salolaisen lohkaisu Yle-haastattelussa oli Brexit kuvioon liittyvä yllättävä toteamus talouden epävarmuudesta – oletko Sinä koskaan kuullut mistään talouden varmuudesta - pl. valtion monopolit ja yhteiskunnan verotusoikeus. Et varmaankaan. Pertti kuitenkin löysi epävarmuuden Iso-Britannian yhdeksi suurimmista uhista, kun maa siirtyy brittienemmistön tahdon mukaisesti eroon EU' sta.

 

Yleisenä huomiona on ollut merkille pantavaa, kuinka systemaattisen negatiivisena media ja yhden silmän poliitikot näkevät brittien Brexitin |1, jossa kansa halusi pöydän puhtaaksi ja täysin uudet sopimusneuvottelu 7,2 miljardin ihmisen kanssa – näin paljon ”kuluttajia” on maailmassamme – EU' n ulkopuolella.

 

Nyt briteillä on mahdollisuus laatia puhtaalta pöydältä uuden sopimukset kaupasta ja muustakin – avoimin silmin – sellaistenkin valtioiden kanssa kuin Kiina (maailman suurin liukuhihna, tuotanto ja kohta kysyntä), Yhdysvallat (maailman suurin sotilasvoima, toistaiseksi) ja Venäjä (maailman suurimmat raaka-ainevarannot – unohtamatta viljeltävää maapinta-alaa ja makean veden lähteitä)!

 

 

Miksi media lietsoo pelkoa Brexitistä – juuri Salolaisen tavoin, sen epävarmuudesta?

 

Taloudessa, kansantaloudessa ja rahan liikkeissä on aina epävarmuuskomponentti. Nyt on kysymys tuon komponentin todennäköisyysprosentista – 100' n ollessa varma epävarmuus ja nollaahan ei ole olemassakaan, kuin vain siinä, että tiedämme tämän ihmistalouden varmasti päättyvän – joskus.

 

Niin kauan kuin on enemmän kuin yksi kuluttaja so. ihminen – on olemassa epävarmuus, sillä emme juuri koskaan tiedä toisen täysiä aivoituksia. Nyt EU' ssa aivoitukset ovat sekaantuneet niin moniin itsekkyysleireihin, että britit saari-ihmisinä halusivat turvata oman reviirin, omat kansalaiset ja oman tavan nähdä kuinka omaa epävarmuutta ja toimintaedellytyksiä hoidetaan. Britit valitsivat reviiripuolustuksen ja omaehtoisen tavan rakentaa uutta huomista – ehkä enemmän kahdenvälisin sopimuksin?

 

Lopulta on myös huomioitava se, että Euroopan toiseksi suurimpana taloutena – kukaan liikemies ja kansainvälinen yhtiö ei hylkää 65 miljoonan britin ostovoimaa ja kulutushalua – siis yksikään yhtiö ei lähde Englannista pois, vain Euroopan pääkonttoritoimintoja voidaan vähentää – tässäkin tuo uutisoinnin manipuloivuus on huomattavaa tasoa!

 

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 196242

 

16032019 - 352_2986_88 HKI_09:48 BR04