jontikantie.jpg

Inkerinkylän Jontikantie

 

...

HS

Ullanlinnalaiskaksiossa lapset nukkuvat kolmikerrossängyssä, sillä sijainti on kaikki kaikessa: Valtaosa ahtaista kodeista on kuitenkin muualla kuin Helsingissä

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006524245.html  - 

..

Ilkka Luoma 30.5.2020 - 11:12
 
"Sopu sijaa tekee", sanotaan. "Ennen oli kaikki aivan toisin", tämäkin todetaan usein

Nykyään markkinatalous innostaa mainonnallaan ja näyttö- ja vertailutalousesimerkein suuntaamaan kohden: 'Enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä' - niin asuinneliöitäkin per asukas ja lisää myös talviasuttaville vapaa-ajan asunnoille - entisille kesämökeille.
..

Savonlinnan Inkerinkylässä on suojeltu kaupunginosa - ehkä vähän hieno nimitys Inkerinkylälle, jonne rakennettiin muinoin 1940-luvulla Oy Wilh. Schauman Ab' n tehtaan työntekijöille, siis tovereille tai vaikkapa duunareille Suomi -tyyppitaloja. Vuokra vähennettiin palkasta.

Nykyään osa alueesta on museoviraston suojeluksessa.

Yhdessä Suomi talossa oli kaksi asuntoa - nykyään ne ovat yhdistetty ja on saatu noin 80 neliötä asuinpinta-alaa. Silloin ennen, kun kaikki oli niin paljon "paremmin", tai oltiin vähempään tyytäväisiä oli talossa kaksi asuntoa.

Erään Suomi-talon kirjoista käy ilmi, että toisessa asunnossa asui isä, äiti ja kolme lasta. Toisessa - seinän takana taas asui äiti, isä ja neljä lasta - siis yhteensä koko talossa neljä aikuista seitsemän lasta eli 11.

Suomi-taloissa oli puulämmitys, ulkopuucee ja yhteinen vesipiste kadun pielessä.

Koko kadullinen kävi töissä Schauman' lla - töitä oli - kolmessa vuorossa. Asuttiin ahtaasti, onnesta en tiedä, mutta tehdas tuotti turvan koko kadun perheille ja lapsia oli paljon, nykyään lähinnä vanhuksia.

Eräässä Inkerinkylän talossa oli aikanaan noille 11' sta vajaa kuusi neliötä per persoona. 1970-luvulla purettiin neliöitä ahmineet väliseinät ja tiilihormit.

Nykyään noissa taloissa on monissa vain kaksi ihmistä (osassa vain yksi) - siis noin 40 neliötä persoonaa kohden. Ovatko onnellisempia kuin aiemmin - en tiedä.

Mikä laittaa meidät tavoittelemaan lisää, enemmän ja nopeammin?

Ehkä tuo elintason nousu nähdään neliöinä, hevosvoimina, ulkomaan matkoina ja muina yhä lisääntyvämpinä tavaroina, jotka ahmivat sitten asunnoistamme noita neliöitä
.
 
...