ILU_hymy.jpg

 

 

Ilkka Luoma 

 • Maailmanpoliittinen tilanne on herkkä, sanoo Puolustus­voimien uusi tiedustelupäällikkö: ”Olemme entistä kuumemmassa kylmässä sodassa”

  Ilkka Luoma 3.5. 19:46
  Kiintoisan yksipuolinen näkökulma - ammattipätevä sellainen, mutta HS-otteen: " ... Suomen asema on Toverin mielestä aiempaa helpompi: Suomi on osa läntistä arvoyhteisöä, ja liikkumavaraa on enemmän myös sotilaallisesti. ”Suomeen ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa, mutta potentiaalia siihen on.” ... " osalta huomio kiinnittyy a) "helpompaan asemaan" aikana, jolloin USA kutsuu itse itsensä sota- ja taiasteluharjoituksiin - Suomeen, vieläpä Rissalaan F-15 taistelukonein lentelemään lähestymislentoja kohden Venäjää - sitä toista ydinasesuurvaltaa! Ennen kykenimme sanomaan itsenäisinä Neuvostoliitolle: "Kiitos ei, emme tarvitse yhteisiä sotaharjoituksia maahamme" Ja asia oli sillä selvä. 

  Toisaalta olemme kyllä b) "läntinen arvoyhteisö", mutta olemme idän ja lännen vedenjakajalla, itse ollemme niin lännestä kuin enemmistönä idästä. Todisteeksi tähän sopii hyvin kansakuntamme vakaa ja suuri enemmistöpäätös kaikissa asiamielipidekyselyissä - emme liity Natoon, kiitos ei - useimmiten yli 50 prosentin kansakuntavoimalla. Meillä suomalaiset ymmärtävät asemamme usein paremmin kuin poliitikot ja armeijan sotakoneisiin ihastuneet upseerit. 

  Meihin ei kohdistu c) "sotilaallista uhkaa, saati sitten suoraa", jos oivallamme olla tuomatta mistään ulkoista sota- ja taisteluvoimaa uhaksi mihinkään ilmansuuntaan. Nythän on Suomen Lappiin tulossa suuri US-johteinen lähinnä Naton suurtaisteluharjoitus - siis Lappiin, joka on Venäjän Kuolan niemimaan vieressä, jossa sijaitsevat Venäjän ydinsodan esto-ominaisuudet - viimeisen iskun Borei-strategiset ydinsukellusveneet ja niiden monikärkiydinohjukset. Suomi teki Nato-Isäntämaa pöytäkirjan, johon ei kirjattu ydinasekieltoa, kuten Ruotsi teki omaansa. Lapin kentiltä on lyhyt iskuetäisyys taktisin ydinasein Kuolan tavanomaisia pommeja kestäviin sukellusvenetukikohtien luolastoihin. Venäjä on jo varautunut tuollaiseen hyökkäykseen omassa pohjoisen puolustusdoktriinissaan. 

  Olemme parhaimmillamme neuvottelupöytien kattajan roolissa!
 • Paavo Väyrynen pyrkii presidentiksi 2024

  Ilkka Luoma 3.5. 18:59
  Ystävyys Neuvostoliiton kanssa oli "niin läheistä", että kyettiin sanomaan ystävällisesti suoraan, ettei haluta yhteisiä sotaharjoituksia Suomeen - venäläisten kanssa, eikä kenenkään muunkaan kanssa. Olimme tuolloin itsenäisiä tekemään itse omat päätökset ja tuolloin oli myös isäntä talossa. Nykyään toiminta on niin yllättävää, että amerikkalaisetkin kutsuvat itse itsensä sota- ja taisteluharjoittelemaan (esimerkiksi Kuopion Rissalaan - F-15C taistelukoneet) - vieläpä likelle sitä toista ydinasesuurvaltaa! Ero on tosiaan suuri ... Miksi?
 • Yhdysvaltojen armeija kertoo tappaneensa viime vuonna 120 siviiliä, ihmisoikeusjärjestöjen arvio yli kymmenkertainen

  Ilkka Luoma 3.5. 18:22
  USA' lla on maailman suurin sotakone ja sitä käytetään usein ja tehokkaasti. Lopputulokset eivät vain useinkaan ole tavoitteiden mukaisia. Esimerkkinä pitkittyneisyydestä on Afganistanin 2001 alkanut US' n hyökkäyssota perusteluna al-Qaidan lymyily maassa. Afganistan jatkuu ja jo Suomenkin ollessa siinä jo sodan osapuoli - US-johteisen Naton operaattorina. Afganistanin sota on kestänyt jo pidempään kuin kuuluisa televisiosota - Vietnam, josta US poistui saavuttamatta asetettua tulosta - kuten ei onnistunut Korean niemimaallakaan 1950-luvulla. 

  Nyt US-sotia ovat olleet ilman mitään ulkoista YK-mandaattilupaa ja valtakirjaa - Irak 2003 - 2013 ja Syyria, alkaen USA' n osalta jo 2013, jos kohta nykyinen presidentti Donald Trump on luvannut tuoda omat sotilaat Syyriasta pois - "piakkoin". Libyan raskaat USAF-pommitukset alkoivat 2011, eikä sielläkään saavutettu tavoitteita, vaan valtio on kaaoksessa ja likellä sisällissotaa vielä tänään vuonna 2019! Herääkin kysymys miksi USA on niin innolla sotakoneineen mukana eri taisteluissa - ympäri maailman - unohtamatta Jemenin lennokkipommituksia. 

  Onkin varmaa, ettei 120 siviilitapolla olla selvitty, siksi raskasta tuo US-sodankäynti on ollut - ilmapommituksineen, esimerkkinä Afganistanin Kunduz ja Syyrian Raqqa. Useimiten Venäjä on saatu syyllistettyä, ja sen sijasta US-toimia on siloiteltu, tosin eri järjestöt ovat sitten korjanneet tietoja ja todellisuutta, kuten tästä HS-jutustakin hyvin käy ilmi. Btw. historiasta Vietnamin sota vei yli miljoonan siviilin hengen - kaikkinensa ja Laosin ollessa niin raskaasti pommitettu, että USAF-pommeja tiputettiin pienelle pinta-alalle Laosiin enemmän kuin koko II Maailmansodan Euroopan taistelurintamille yhteensä!
 • Paavo Väyrynen pyrkii presidentiksi 2024

  Ilkka Luoma 3.5. 18:11
  Muistatko Mannerheimin iän, kun hänet kutsuttiin presidentiksi? Miten vanha Trump on, jos valiintuu toiselle kierrokselle, entä Bernie Sanders jne ... Miten vanha Paasikivi oli, kun jätti presidentin tehtävät? Tunnen Paavon, ja tiedän hänen muistinsa kirkkauden ja uskomattoman tietomäärän, joka osaa tulla ulos juuri oikealla tavalla oikeassa paikassa.
 • Kommentti: Miksi perussuomalaiset ei halua istua eduskunnassa oikealla? Yksinkertainen kysymys kertoo politiikasta paljon enemmän kuin arvaisi

  Ilkka Luoma 3.5. 17:48
  Aikanaan piirrettiin suora jana - vasempaan ja oikeaan puoleen, keskellä ollen "puolueettomat" ... stalinistit äärivasemmalla ja kansallissosialistit äärioikealla. Sitten huomattiin, että stalinisteilla ja kansallissosialisteilla on paljon yhteistä - erityisesti voimakas valtiojohteisuus ja yksinvaltaisuus. Janaa huomattiin näin taivuttaa hevosenkengäksi, jolloin ääripäät lähenivätkin toisiaan! 

  Nykyään oikealle sijoitetaan individualistit ja vasemmalla kollektivistit, tai yksityistäjät individuaalien joukkoon ja sovhovistit kollektivisoijien porukkaan. Mutta - kaikki nämä ovat vanhanaikaista - elämme rajusti muuttuvassa maailmassa, jossa kasvuhokemallinen markkinamekanismi ei ole kohta päällimmäisenä, vaan tasapainoinen luontoharmonia - siis biosfäristit, jotka haluavat elokehän olevan biokierrollisessa massatasapainossa, jotta siitä ihminenkin voisi lajinsa verran hyötyä, mutta ei enempää. Liiaksi ahneelle on tiedostettu käyvän huonosti. 

  Joskus älykköjä on istutettu vasemmalle ja ostovoimallisrahallisesti maallisia oikealle. Voisi ajatella, että näyttö- ja vertailutaloudelliset olisivat maallisia ja ajattelevat henkisarvopainotteiset vasemmalla. Niin tai näin - kaikki tarvitsevat elämän monimuotoisuutta - eli biodivertistit valtaavat alaa keskusympyrästä, josta tehdään ympäristöystävällistä yhteistyötä unohtaen politiikan asemoitumisjanat ja hevosenkengät. 

  Paavo Väyrynen toi EU-Brysselistä Suomeen uuden ajattelutavan - poliittisesti väristä riippumattoman asiakeskeisen yhteenkuuluvuusryhmäajattelun. Europarlamentissa on ryhmiä, joihin saattaa kuulua useita erilaisia puolueita, vaikkapa EPP - eri maista; heillä edunvalvontaryhmässä on samankaltaisesti pääteeseistä ajattelevat (tai pitäisi olla), jolloin ideologiariitaa ei pitäisi syntyä. Nythän Suomessa eduskunnan suuren salin yhteistyöpuute, riitely ja piikittely ovat ylittäneet äänestäjiemme luottamuksen - Wikipediaakin pidetään uskottavampana kuin edustajiamme.
 • Paavo Väyrynen pyrkii presidentiksi 2024

  Ilkka Luoma 3.5. 17:13
  Väyrysen sujuvuus jyrää, ja se ärsyttää 

  Kansa kysyy kolmea asiaa. Nuo kysymykset ovat: Kanta Natoon, kanta Euroopan unioniin ja eurokriisiin. Vain yhdellä on kaikkiin selvä vastaus. Paavo Väyrynen sanoo Natolle ainoana täyden ein - Kansa tykkää. Paavolla on myös selvä vastaus euroon ja EU:hun. Paavo kävi yksin täysillä taistelua eduskunnassa Europan yhteisöön liittymistä vastaan - jo silloin, kun Timo Soini oli peruskoulussa. Paavo punoi juonia presidentti Urho Kekkosen kanssa jo silloin, kun Sauli Niinistöä ei näkynyt politiikassa. Paavo on edelleen loistavassa kunnossa - kaikista muista ei saata voida sanoa ehkä samaa. 

  Tamminiemessä istui kaksi miestä vakavana, kun piti tehdä ratkaisuja Suomen hyväksi ja eduksi - vanha hapuileva presidentti Kekkonen ja terhakasti tanhuava nuorukainen Paavo Väyrynen keskustelivat kahden kesken työhuoneen pienessä neuvottelunurkkauksessa - oli kysymys Suomelle tärkeistä asioista - näin kertoo sitkeä huhu Tamminiemestä. 

  Suomessa kansa kaipaa vahvaa presidenttiä - Kekkosta, koska hän oli karisma ja kannatti väkeviä arvoja yhteiskunnallisesti, kuten kansalaisten täystyöllisyyttä. Jos homma ei toiminut Kekkonen hajotti hallituksen ja päätti järjestää lopulta uudet eduskuntavaalitkin. Tänään se ei onnistu. Tänään onnistuu kuitenkin moni asia presidentilta - mm. Natoon liittymättömyys, lopullisesti. 

  Paavo Väyrynen on tänään uudistaja, koska hän haluaa suomalaisten tekevän Suomessa työt. Väyrynen ymmärtää kehitysavun vastuun ja ulkomaankaupan merkityksen maallemme. Väyrynen muistaa opetuksen vaikutuksen kansakunnan osaamisen ja sivistyksen takaamiseksi. Aitosuomalainen työvoima on Väyrysen erityisessä suojeluksessa - näin uskotaan. 

  Lisäksi Väyrysellä on yksi ominaisuus ylivoimaisena ja se on Kekkosen perintö, mitä hän ainoana nykypoliitikoista kantaa dementoitumattomassa muistissaan. Väyrynen muistaa kuinka Kekkonen ohjasi poliitikkoja isällisen kovalla kädellä - ja tästä suuri Suomen tavallinen kansa tykkäsi ja edelleen tykkää.
 • Yhdysvaltain puolustus­ministeriö varoittaa Kiinan kasvavasta sotilaallisesta mahdista, jonka näyttämönä on myös Pohjoinen jäämeri

  Ilkka Luoma 3.5. 15:15
  US aloittaa varoittelut hyvissä ajoin, mutta mistä? US' n taistelukyvyn ylläpito on kolme kertaa rahallisesti suurempaa kuin Kiinan. US on maailman suurin asekauppias ja näytää siltä, että Yhdysvallat on sotinut yhtä mittaa viimeiset 20 vuotta - jossain päin maailmaa. Missä Kiiina on sotinut vastaavana aikana? Ei missään. Kiinalla on yksi sotilastukikohta muualla kuin kotimaassa - US' lla lienee satoja sotilastukikohtia - kaikkialla maailmassa. 

  HS-jutussa varoitellaan Kiinan tulevan pohjoisille merialueille - ovatko ne sitten US' lle varattuja? Se tiedetään, että Kiinaa kiinnostaa kauppa, onhan se jo maailman suurin viejävaltio ja ollen jo bkt/PPP ostovoimakorjattuna maailman suurin kansantalous. Kauppareittejä halutaan tottakai suojata, jottei kauppa häiriinny vieraiden toimesta. Näin tekevät ja ainakin toivovat kaikki muutkin. 

  Koillisväylä on lyhin meritie Kiinasta Eurooppaan ja pohjoisen Euroopan erinomainen uussatama voitaisiin rakentaa Petsamon Liinahamariin - tässä olisi suomalaisille operointimahdollisuus, voisimme vuokrata ratapohjan entisestä "oikeasta käsivarrestamme" ja Jäämerenrata veisi sitten aina Talhel-tunneliin saakka - Kiina voisi rahoittaa Liinahamarin. Ehkä kiinalaiset verkkokaupat voisivat tehdä Pohjois-Euroopan aluekeskukset Venäjän Karjalaan ja datakeskukset Suomeen? 

  Kiina ei ole vielä Arktisen neuvoston täysjäsen, mutta on kuulunut puheita, että aihe kiinnostaisi ja Moskova sitä kannattaisi*. Saisihan Venäjä samalla yhteistyökumppanin suojaamaan Koillisväylää, joka paljolti seurailee Venäjän pohjoisia rannikkoseutuja. Nyt Venäjä takaa laivaturvallisuuden - kunhan Koillisväylä saadaan purjehduskuntoon - ruoppauksia suoritetaan jo saadun tiedon mukaan. 

  Kiinan suurvaltaetuna on eräs poliittinen ja toiminnallinen piirre - Kiina ei halua sekaantua muiden sisäisiin asioihin, näin se ei tee Afrikassa, jossa kiinalainen raha rakentaa jo useiden valtioiden yhteiskuntainfraa - eri mentaliteetilla kuin eurooppalainen aikanaan kolonialismissaan.
 • Rosa Xabur asuu Suomen maahanmuuttaja­valtaisimman kaupungin maahanmuuttaja­valtaisimmassa lähiössä – ja haluaa poliisiksi

  Ilkka Luoma 3.5. 13:39
  Erinomainen ajatus ja toivottavasti tuottaa hedelmää. "Poliisiakatemian" päällikökin totesi, että pääsykoe ja vaatimukset ovat kaikille samat. Poliiseista on vaje ja meillä on yhä enemmän vieraita kansalaisia ja on varmasti eduksi, että he tietävät, että poliiseissakin on omia edustajia. Suomessa poliisilla on erinomaisen hieno maine ja heihin luotetaan. Onkin syytä korostaa, että koulutuksen lopputulos tulisi olla sama oli kansallisuus valmistuneelta mikä tahansa. On muistettava, että poliisin käsiaseessa on luodit sisällä - eivätkä ne ole paukkupanoksia. 

  Voisin helposti arvata, että poliisissa on myös maahantulokriittisiä, mutta asiahengessä - mikä onkin kunkin oma henkilökohtainen mielipide olla mieltänsä, mutta polisin työ on kautta linjan ihmistä ajattelevaa, jossa tavoite on kirkas ja selkeä - turvallisuuden luonti kansalaisille sekä oikeudenmukainen käsittely, kun voimaa kuitenkin aika-ajoin tarvitaan. Tunnen useita poliiseja henkilökohtaisesti ja he kaikki ansaitsevat luottamuksen ja arvostuksen - ja näin toivon kurdinaisenkin saavan sitten, kun kunnialla valmistuu poliisiksi ja vieläpä etenee ylemmäksi urallaan. 

  Suomi tarvitsee kyselyjen mukaan noin 700 uutta poliisia. Olisi myös pohdittava vakavasti suojelustoiminnan laajentamista vastuulla kansalaisille, jotka haluavat isänmaansa etua ja luoda lisänä turvallisuutta - ammattitaidolla ja tiiviillä harjoittelulla - yhtenäisenä joukkona. Aiemmin heitä kutsuttiin suojeluskuntalaisiksi - nyt tuon järjestelmän tulisi olla yhtälailla miehille kuin naisille. Uskon, että kansa maksaa nuo kulut mielellään - oman lisäturvallisuutensa siivittämänä. 
   
 • USA:n ja Venäjän ulkoministerit tapaavat Rovaniemellä maanantaina alkavassa kokouksessa

  Ilkka Luoma 3.5. 11:21
  Ulkoministeri Sergei Lavrov on kokenut kehäkettu - ikään kuin uuden ajan Andrei Gromyko - eräs suurvaltojen pitkäaikaisimmista ulkoministereistä. Lavrov hätyyttelee jo Gromykon Neuvostoliiton aikaisia palvelusvuosia ulkoministerinä. 

  Suomi pääsee jälleen maailman keskipisteeksi ja nyt ansaitusti Rovaniemi - Lapin helmi ja kiinalaisten matkailijoiden lemmikki. Arktinen neuvosto on tärkeä foorumi, sillä pohjoinen maapallo lämpeneee nopeimmin - siellä ympäristöasiat ovat nyt oleellisempia kuin koskaan. Silti kahden ydinasesuurvallan ulkoministerit taittavat yhteisesti ja salaisesti sopien tiukasti peistä - Venezuelasta, ja näin ministereiden yhteydet ovat Rovaniemeltä tiiviit molempien esimiehiin. 

  Saattoi olla lähellä, että presidentit Putin ja Trump olisivat tulleet Rovaniemelle - tätä suunniteltiin jo Washingtonissa ja Moskovassa - syy oli selvä - Kiina haluaa mukaan Arktiseen neuvostoon - varsinaiseksi jäseneksi ja Kreml tukee tuota tavoitetta - jo vähintäänkin Koillisväylän vuoksi, joka voisi generoida meille Petsamon Liinahamarin satamaoperoinnit ja rataalustan vuokrauksen Venäjältä! 

  Nyt kuitenkin pääsasian ottaa ilmastonmuutos ja Pariisin ilmastosopimus, jotka US haluaa poistaa Rovaniemen kokouksen loppukommunikeasta! Toisaalta Venezuela, Syyrian Golan ja Korean niemimaa kuin Krimkin saatetaan niputtaa yhteen ja palauttaa sopu kahden ydinasesuurvallan välille - ja jos tuo tapahtuisi Rovaniemellä - olisi se meille jälleen puolueettomuutemme ja sotilaspoliittisen sitoutumattomuutemme "lottovoitto"!
 • Macron toimii populismia vastaan populismin keinoin

  Ilkka Luoma 3.5. 10:49
  Ranskan presidentti puhuu suoraan kansalle - siis häntä äänestäneille ihmisille; sanan ulottuen myös ei äänestäneille. Presidentti Emmanuel Macronin kanntus on laskenut "lehmänä häntä" - nyt hän puhuu HS-uutisen mukaan ohi demokraattisen "välimieskoneiston" - siis suoraan kansalle. US-presidentti Donald Trump aloitti tämän suorauutisoinnin - omalla tavalla ja omilla totuuden säännöillä; liioitella, ja ehkä osin tietämättömyyttään tai tarkoituksella totuuden rajoja venytellen "henkselien paukahdellessa". Macron? 

  Keltaliivit ovat ilmiö ajassa*. Ranska on kokenut aiemminkin vllankumouksia ja rajuja mielenosoituksia pitkin historiaansa. Oli Ranskan vallankumous ja oli vuosi 1968, jolloin ylioppilasmellkat äityivät yli äyräiden - jopa kiinalainen ulkoministeri Tsou Enlai jätti arvoituksen kumpaako tarkoitti, kun kertoi median kysyessä mitä oli Ransskan vallankumouksesta ja vastauksen ollessa: "On kulunut liian vähän aikaa - nähdäksemme kaikki seurannaisvaikutteet"! 

  Internet, "älykkäät meitä ohjailevat päätelaitteet" (=kännykät) ja innostunut kuin vapautunut mieli puskevat jo kansalaisten suoramediaa** - vihapuheena (mitä se sitten onkaan), parjauksena, liioitteluna ja puhtaana tietämättömyytenä, mutta kasvaen hitaasti viidenneksi valtiovallaksi, jopa ohi sen neljännen? 

  Populismi ja popularisointi nousevat ja kehittyvät. Kansa ymmärtää omiansa - ei liian monimutkaisia ja liian sisällyksettömiä korulauseita - vain asiaa - kansalaisasiaa; rosoisena ja hiljalleen siloittuvana suoramediana. Näin Macron Ranskasta haluaa kommunikoida kansansa kanssa - halunnee toiselle kaudelle - olla uusi Charles De Gaulle

  Keltaliivit on noussut tietoisuuteen - meille jaettuna tietona, heidän ollen mellakoitsijoita ja hulinoitsijoita. Ei, vaan talouden kehityksestä pudonneita aitoranskalaisia kaupunkien laidoilta -(sekaan on sattunut myös ammattirähinöitsijöitä), joiden mitta täyttyi. Muutosta on siis ilmassa ja Macronin tulee populisoitua - saavuttaakseen kadonneen otteensa kansaan.
   
  ...