lykello%20lapsille.jpg

Kuva: ~ https://mobiili.fi/2014/11/09/yhdysvalloista-tulossa-uudenlainen-alykello-tarkoitettu-pelkastaan-lasten-kayttoon/ - 

 

...

”Meidän luokalla melkein kaikilla on tällainen”, seitsemän­vuotias kiinalais­poika kertoo äly­kellostaan – äiti osti sen, kun puhelin ja iPad koukuttivat lasta liikaa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006188555.html  - 

...

Ilkka Luoma 30.7.2019 - 9:28
Älyranneke yhdistää, mutta samalla rajoittaa - tietoisesti, erityisesti lapsia, koska vanhemmilla on ikiaikainen kasvatusvastuu jälkeläisistään. 

Kiinalaiset ovat uteliaita, niin uteliaita, että lännenmies on leimannut tämän maailman vanhimman yhtäjaksoisen korkeakulttuurin* olevan ideakopioijien lähtösatama. 

Matkimisesta, tai "ideavarkauksista" voidaan jo tässä sen verran todeta, että sitä harjoitetaan maakohtaisissa muodoissaan kaikkialla - lainsäädännöissä on vain eroja. Lännessä patentteihin ja tekijänoikeuksiin liittyvät lainkohdat ovat enemmän näköisiämme - individualismin näkökulmasta. 

Kiinassa on tuhansia vuosia vanha perinne yhteisöllisyydestä ja kollektivismista - tosin nyt juuri teknologisen ja erityisesti verkottumisen kehittymisen myötä "individuaalinen kollektivismi" nostaa Kiinassa päätään. Kiina on tehokas valtio mobilisoitumaan, joka taas tarvitsee vahvaa ryhmähenkeä - joko omaehtoisena tai "ylhäältä ohjattuna" ilmiönä. 

Kiina harjoitti yhden lapsen politiikkaa - ainoana valtiona maailmassa; kantoi vastuuta populaationsa lisääntymisestä. Ennustetaankin, että vuonna 2100 kiinalaisia on 400 miljoonaa vähemmän kuin nyt. Ehkä - ehkä ei, mutta nyt vähempien lasten kasvatus on vanhempiensa silmäterä ja tässäkin halutaan huolehtia, kun lapset ovat yhä enemmän ja nuoremmasta lähtien "omillaan" - pitää olla yhteys, pitää olla vanhemmilla tieto - missä lapsi viilettää. 
.. 

Ihmisen oma hermoverkko on autonominen ja myös tiedostettu. Biologinen bitti liikkuu sensoreista aivoihin ja toisin päin - aivoista lihaksiin; tehden toimenpiteitä, joiden tavoite on suojella yksilöä ulkoisilta tapahtumista, jopa uhilta. Nyt kiihtyvä yhteiskunta tuottaa yhä enemmän uhkia vaaroina ja yllätyksinä - siispä onkin tärkeää ulottaa verkottuminen myös ihmiskehon ulkopuolelle - siis vaikkapa lapsien osalta älyrannekkeista vanhempiin. 

Kun lapsi saa kasvaessaan omaehtoista kriittisyyttä, voi tuo älyranneke muuttua älykännykäksi, joka yhdistää hänet tarkemmin yhteisöllisyyteen.
 
...