donner.jpg

 

 

 

Kuva: ~ https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kulttuuri/item/241145  - 

...

"Käpy selän alla" -tarina on päättynyt. Sanat jäävät eloon. Laahustava viisaus on kaikonnut ja tyytymättömyyden lakana on pois häveliäästi käännetty. Ristiriitojen älykkyys ja peitsen terävä moninaisuus kohtasivat voittajansa. 

Voisimme arvata, että tuolla viimeisellä portilla käytävän nyt monisarkainen keskustelu jatkoajo-ohjeista eteenpäin - sielunvaelluksen vilvoittavien vetten ja risteävien valtavirtojen ääriä hipoen tuottaen portinvartijalle tuskaa minkä portin avaimen ottaisi taskustaan.

Jörn Donner oli osa suomalaisuutta - ruotsalaisuutta viistäen - vasemmistosta oikeistoon. Tämä sopi Donnerille erinomaisesti, sillä hän oli ajatuksissaan puoluepolitiikan yläpuolella - pohtien liian vaikeita teflonisteille. Jörn ei olisi koskaan voinut pujottautua teflonpukujen jäykkään tinasotilasmantteleihin.

Donner oli eräänlainen Uuno Turhapuron fiksu isoveli - spedemäisesti nähden kansakunnan kaapin päälle - istuen tähystäen jopa eduskunnan puhemiestuolilta - siinäkin pohtien ajatusmaailmojen epämääräisyyksiä - miten 199 yksityisyritteliästä koettivat maatamme johtaa - ei mihinkään. Ehkä Donner kyllästyi lopulta politiikkaan - se ei vastannut elämän haasteisiin, jotka olivat eräin osin ylivoimaisia ja ylitsekäymättömiä. Olivatko?

Jörn Donner oli aikakauden kulmarauta - löysin rantein, mutta tiukoin periaattein, joita ei moni tavanomaisuuteen vaipunut saattanut ymmärtää - vaan lokeroi donnerilaisen mystiikan monimutkaisuuksien viidakoihin, joihin ei kannattanut astua jalallakaan.

Aikanaan kansakunnan naurattaja Pertti Pasanen sai nyt tennisseuraa sinne yläkertojen lähteille, joissa ei ole kiellettyjen listoilla mitään täällä vieroksuttua. Ikuisuus on harhaa, ja tämän Donner varmasti tiesi. Oli kiire tehdä jokin juttu, mutta se saattoi jäädä tekemätä, ellei kirjoituspöytien kätköistä löydy jotain aatoksen testamenttia, jossa avataan vaikea geeniperimän jatkuvuuden tunnustus - sitten kuoleman jälkeen.

 

..

HS ~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006389735.html - 

 

..

 

k%C3%A4py%20sel%C3%A4n.jpg

 

Kuva: ~ https://www.is.fi/viihde/art-2000000941522.html - 

Kristiina Halkola ja Jörn Donner