ilmastokatastrofi.jpg

Kuva: ~ https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4126829-lasten-suurin-huolenaihe-on-ilmastokatastrofi-aikuiset-eivat-tee-tarpeeksi - 

 

...

HS:

Kun ilmastosta väännetään kulissien takana, paikalla on suomalainen Outi Honkatukia: Nyt hän paljastaa, miltä kärjistynyt ilmasto­keskustelu näyttää neuvottelijan silmin

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006327955.html  - 

...

Ilkka Luoma 2.12.2019 - 12:42
 
 
Kaikkia tyydyttäviä ympäristöllisiä mittaustuloksia ei voida aikaansaada. Totuus on kuitenkin varmasti olemassa jossain ja se todistuu lopulta, mutta emme tiedä milloin. Ehkä 10, 100 tai 1000 vuoden kuluttua.

Se kuitenkin tiedetään, että ihminen on aikaansaanut valtavat ympäristömuutokset - omalla itsekkäällä toiminnallaan, varsinkin suhteessa meidän biomassapainoon muuhun eliökuntaan nähden.

Ihminen on kaikista eläin-/ eliölajeista tehnyt eniten materia- ja maaaineskäytön muutoksia, kuin myös operoinut eniten ainesyhdistelyjä, tehnyt eniten omia keinotekoisia materiarakenteita - niin kemiallisesti kuin mekaanisesti. Meidän ympäristöjälkemme on ylivertaisen suuri.

Sekin tiedetään, että ihminen on omilla toimillaan päästänyt elinympäristöömme - erityisesti biosfäärilliseen eliökuntaan kaikkea sellaista, joka on muuttanut/ muuntanut elinpiiriä. Ihminen on köyhdyttänyt/ ravinnollistanut hyvinkin nopeassa tahdissa hitaan muutoksen (hitaiden muuttujien) evoluution väliaikatuloksia; esimerkiksi bakteerien olemuksena ja vaikutteena.

Senkin me tiedämme miten ympäristömme muuttaneita toimia on missäkin valtiossa tehty - ihmisten toimesta - tänään, eilen ja vieläpä 120 vuotta sitten. Olemme myös ymmärtäneet mitä päästöjen kumuloituvuus merkitsee elinympäristöllemme (kokonaisvaltaisesti biosfäärilliselle elämän monimuotoisuudelle- biodiversiteetille).

Eikä tässä vielä kaikki - osaamme myös laskea millaisia ympäristöllisiä haittajalanjälkiä aikaansaamme eri valtioissa - erityisesti per capita ajattelulla. Osaamme siis totuudellisesti osoittaa sormella pyynnön kohteita, että voisitteko tehdä jotain - vaikkapa puolittaa kulutuksenne. Samalla herää ajatus siitä, miten missäkin on oikeus kuluttamiseen - ja kuinka paljon, juuri per capita laskennalla.

Kun me tiedämme näin paljon, niin nyt lukijat voivat itse kuluttajina ratkaista, mitä olisi Black Fridayn jälkeen tehtävä, missä, miten paljon ja millä tahdilla. Oletko mukana kulutusvähentämisessä?
 
...