punaarmeija.jpg

Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-11226609

 

*

 

Yle: "Venäjällä oppositiopoliitikko Navalnyi on joutumassa oikeuteen myös sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta"

..

HS: "Navalnyi on saamassa uuden tuomion, tällä kertaa sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta"

...

Venäjällä veteraaneilla, niillä enää harvoilla, mutta lukumääräisesti suurena - verrattuna esimerkiksi meihin - on hyvin iso merkitys venäläiseen identiteettiin, isänmaallisuuteen ja kansakunnan yhtenäisyyteen.
 
"Suuri veteraanien määrä" johtuu aiemman Puna-armeijan valtavasta koosta vuosilta 1941-45, jolloin aiempi Neuvostoliitto joutui "yllätyshyökkäyksen kohteeksi" - alkoi operaatio Barabarossa, jossa Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi liittolaisineen venäläisten kimppuun - alkoi maailmanhistorian verisin, raain ja totaalisin yksittäinen sota, jossa suomalaiset olivat pieneltä osin mukana Jatkosotana.
Tuota II Maailmansodan Itärintaman sotaa kutsutaan Venäjällä Suureksi Isänmaalliseksi sodaksi, jota juhlitaan aina toukokuussa, päivänä, jolloin sota päättyi ja Puna-armeija seisoi Saksan pääkaupungissa - Berliinissä.
Veteraanit ovat Venäjällä arvostettuja, yhtenäistäjiä ja isänmaan edustajia hetkistä, jolloin kaikki oli "seinää vasten" - siksi veteraanien parjaaminen kuin halventaen kohteleminen on rikoslaissa määritelty - siksi arvokkaiksi heidät katsotaan venäläisessä yhteiskunnassa - heidän määrä vähenee kuten muuallakin.
 
Muistamme oman viimeisen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin viimeisen matkan - itse presidentti oli mukana, tämä jos mikä kertoi kuinka meilläkin arvostetaan veteraaneja - näin myös Venäjällä. Veteraanit ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin silmäteriä - ja näin he saavat arvon, kuten meilläkin.
Kun kaiken tuon sisäistää, ymmärtää hyvin Venäjän rikoslain kohdan veteraanien häpäisemisestä - se miten Aleksei Navalnyi on veteraania | veteraaneja loukannut, ei ole tiedossa, mutta on varmaa, että Venäjän oikeuslaitos kaivaa sen tarkoin esille.
Veteraanien asiaa ajettaessa, ei ole esteitä löytää totuus ja näin heidän arvonantoaan halutaan korostaa kansakunnan yhdistäjinä.
 
Venäläisiä kaatui Itärintaman sodassa noin kahdeksan miljoonaa - tuo sota oli äärimmäisen julma, totaalinen ja tappava - sellaista uutta ei enää haluta missään.
 
..
 
 
...