Sent: Monday, December 15, 2008 9:16 PM
 

Jahkaileva viive voi ryöstäytyä hallitsemattomaksi työttömyydeksi
(Oppositio käy tiukasti hallituksen kimppuun jahkailusta - nyt vaaditaan tekoja, lisävelkaantumisen uhallakin ja oppositiovastuulla)
 
[ ... vientitilaukset viivästyvät ja peruuntuvat. Maailmalla on jarrut päällä - kansalaiset tinkivät ja se kohtaantuu Suomen viennissä, mistä on ammennettu aikaisemmalla palkkamaltilla tämän päivän hyvinvointi ja ennätyssuuret voitot viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Opposition mielestä maamme hallitus aprikoi neuvottomana mitä pitäisi nyt tehdä, kun hallitusvastuukin painaa ... ]
 
Presidentti Urho Kekkonen lopetti aikoinaan hallituksen ja hajotti eduskunnan - kansakunta oli kohdannut 100.000 työttömän rajan. Kello oli lyönyt ja Kekkonen toimi - asetti hätätilahallituksen. Tänään olisi "Kekkosen hätätilahallitus" nimitetty jo kaksi vuotta sitten. Liika vauraus on sokeuttanut päättäjät. Nyt oppositio vaatii toimia, mutta riittääkö heilläkään kykyä tässä tilanteessa?
 
Vielä viime joulukuussa 2007 valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) tyynnytteli ja vakuutteli, ettei amerikkalaisperäinen sub-primekriisi rantaudu Suomeen. Meillä oli Kataisen mukaan vahva pankkijärjestelmä ja vakaa valtiontalous - ehkä niin. Kansa tietää nyt, että roskalainakriisi on välikäsien kautta noussut maihin Suomeen - jo kesällä 2008, vain kuusi kuukautta Kataisen vakuuttelun jälkeen.
 
Ennakointi on riskinottoa. Riskinotossa on mahdollisuus ja uhka 1/. Väärä päätös vie aina syteen. Saveen mennään myös nyt, jos emme tee mitään. Varmaa lienee se, että nyt täytyy tehdä jotain. Kuka tekee, onkin visainen kysymys. Onko nykyinen poliittinen päätöskoneisto niin turtunut hyvin menneeseen menoonsa, että sokeus vallitsi vielä vain vuosi sitten, kun valtion ylimmäinen rahanvartija antoi vakuuttelunsa, vaikka Suomen Pankki 2/ samaan aikaan ennusti ja varoitti 3/ täysin toisin.
 
Pitäisikö nyt olla kaukaa viisas ja toimia kriisiajan mentaliteetilla lietsomatta liiaksi kansalaisia, vaan ilmoittamalla varautumisesta kaikilla rintamilla - varmuuden vuoksi. Voi olla, että valtiovarainministeriössä on salaista tietoa, joka kertoo jotain muuta kuin jatkuva mediauutisointi. Oli tai ei - niin kansakuntaa rauhoittavat parhaiten teot ja suunnitelmat, joissa tunnustetaan myös ikävin mahdollisuus. Oleellista on se, että toimitaan määrätietoisesti.
 
Kansa ymmärtää toimenpiteet, joiden tarkoitus on tosissaan estää ja padota alkanutta lamaa, jossa on täysin uusia ulottuvuuksia ja parametreja. Olemme globaalissa työn ja kulutuksen uudelleen jaossa. Kiina tulee asettumaan aivan uuteen rooliin, kuten maapallon energia- ja raaka-aineaitta Venäjä. EU:n yhtenäisyys tietona, taitona, kekseliäisyytena ja maailman suurimpana kulutuskeskittymänä on samassa roolissa kuin Kiina ja Venäjä - nämä toimijat voivat yhdessä ratkaista lähes koko globaalin kriisin.
 
Suomi on niin pieni peluri, että se voi vain huolehtia itsestään. Emme saa apuja muualta, vaikka Brysselistä mitä kerrottaisiin median välityksellä. Maamme ongelmat ratkaistaan täällä, kuten ratkaisimme selkä seinää vasten vuosien 1939, -40 ja 44 todelliset kriisit kuin 1990-luvun alun talouskriisin. Suurin apumme on olla hyvissä väleissä sinne, mistä saamme vientieuromme ja mistä tuomme energiamme. Tuonti on maksettava viennillä.
 
Suomessa on pieni kulutusvoima, mutta sen suuri ratkaisu on kuluttaa kotimaista, korkeamman hinnankin uhalla. Peruskansalaiset valitsevat nyt itse linjansa ja tiensä. Kulutus pienentyy, rahankierto vähentyy ja säästäminen lisääntyy. Varauma kansalaisten taholta on jo alkanut. Milloin valtiomme työntakaajana aloittaa oman varautumansa?
 
Siirtyminen hallitusti ja informoidusti varautumiseen rauhoittaa kansalaisia, jo siksikin, että äänestäjät ja veronmaksajat näkevät, että nyt tehdään oikeasti toimia, joilla on vaikutusta - myös pahimissakin tilanteissa.
 
"Viisas hallitsija ennakoi ja tekee päätöksiä". Päätöksien ei tarvitse olla kalliita tai tuhlailevia, vaan ennakoivia, että jos näin ja näin tapahtuu - niin silloin astuu voimaan seuraavat toimenpiteet. Ensimmäiseksi on asetettava täysin nykyisistä poliittisista päätöskoneistoista riippumaton "varjohallitus", joka käy jatkuvaa keskustelua maan oman hallituksen asiantuntijaryhmän kanssa, näin maksimoidaan laaja tieto ja taito.
 
Tiukempi operaatio on hajottaa hallitus ja järjestää ennenaikaiset eduskuntavaalit - siihen ei tosin ole enää instrumentteja eikä ihmistäkään - Kekkonenhan olisi jo tässä tilanteessa terminoinut nykyisen hallituksen ja määrännyt kansalaiset uurnille. Näin ennen, mutta ei tänään.
 
Tänään kansalaiset voivat ottaa myös oman äänekkäämmän suoravaikuttamisen roolin, sillä suuri kansa lopulta maksaa aina kaiken sen, mitä valitsemamme päättäjät väärin tekevät - toki saavat myös hyvin mennessä ne edut, jotka valintademokratia on kansakunnan eduksi säätänyt. 
 
Nyt on tekojen aika - varautuminen kaikkein hankalimpiinkin tilanteisiin ei ole lietsomista, vaan ennakoivaa viisautta kohdata yhtenäisempänä todennäköiset ongelmat, joille ei saata olla vertailukohtaa historiastamme.
... 
 
1/
Muistattakoon Harri Holkeri (pääministeri, kok.), joka käytti  "menee hyvin"  -aikana kuuluisaa lausahdusta: " Hallittu riskinotto" - se osoittautui myöhemmin kohtalokkaaksi, mutta ilmeisesti välttämättömäksi?
 
2/
Suomen Pankki - voisiko se olla kansalaisten luottamuspankki?
 
3/
Linkki kirjoitukseen, josta käy ilmi Suomen Pankin ennuste ja varoitus joulukuulta 2007, jolloin valtiovarainministeri Jyrki Katainen rauhoitteli ja vakuutteli Suomen ohittavan suurella todennäköisyydellä USA:sta alkaneen roskaluottokriisin, jossa ostettiin olemattomalla sellaista johon oli kätketty jotain, mitä ei ollut olemassa.
...
 
 
Ilkka Luoma
...
 
Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus Suomen eduskunnasta, jossa käsittelyssä oli ilmastoselonteko - [Copyright by Ilkka Luoma 2008]
 
Kansio
Ilmastonmuutos kuin muukin saastuminen on liiallisen ja ihmiselle suhteettoman kulutuksen tulos. Saattaa olla, että puolitus ostokäyttäytymisessämme ja suuntaus ympäristön ymmärrykseen ohjaa nykyisen talouskriisin "väljemmille vesille". Huomaamme, että elämässa on muutakin kuin näyttö- ja muuhun eläinkuntaan nähden liiallinen kerskakulutus. "Niin luonto vastaa kuin sinne huudetaan"
...