posti.jpg

Kuva: ~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006304584.html  - 

 

 

...

HS:

Mistä Postin lakossa on kysymys? Osapuolten näkemykset riidan­aiheen palkka­vaikutuksista ovat kaukana toisistaan

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006305575.html

...

Ilkka Luoma 13.11.2019 - 9:18
 
1 - Palkat alenevat, ja siihen on kaksi pääsyytä. Ensimmäinen on maailmanlaajuinen työn uudelleen jaon taistelu. Suomikin aloitti ulkoistukset kokonaisten valmistuslinjojen siirtoina - tässä Kiinaan ja yhtiö oli Salcomp Oy, joka valmisti latureita esimerkiksi kännyköihin.

Kiinassa on ahkera toveri, ei lakkoile, ei ole ammatillista toveripiiriä ja ennen kaikkea tuntikustannukset kaikkinensa olivat hyvin kilpailukykyiset. Nyt Kiinassa palkat nousevat ja onkin vallalla jo osin "hanhiparven lento"* - vieläkin edullisempiin toverimaihin ... Laos, Bangladesh, Vietnam, Pakistan ja Intia - esimerkkeinä.

Toinen pääsyy on automaation ja digitalisaation myötä tapahtuva robotisaatio, jossa robotti lakkoilemattomana 24/7 ( miinus huolto- ja ylläpitokatkot) takoo työtä lähes 100-varmasti mitä suurimmalla hyötysuhteella - riippuen ohjelmien algoritmien tehokkuudesta ja alkuparametrien asetannasta. Informaatiologistiikka kehittyy huimaa vauhtia 5G' n ja tulevan 6G' n myötä.
...

Nyt jokainen voi miettiä, onko oma työ lipsahtamassa "hanhiparven lentona" halpismaihin ja onko oma työ robotoitavissa. Lohdukkeena tässä voisi sanoa, että nyt määrittämättömässä aikajänteessä kaikki työ on automatisoitavissa roboteille; jopa sodat voidaan parviälyistää kauas avaruuteen ja meille ihmisille jää vain "jalkapallopelin seuraaminen" taskuälylaitteillamme!
...

Posti on surullinen esimerkki, miten inhimillinen ihminen ahdetaan sellaiseen palkkakehitysputkeen, johon on synkronoitava yhteiskuntatukea yhteisistä tulontasausverokertymistä. Entä Postin sisällä olevat ansainnat - voisiko joku olla 10- tai 100 -kertaa "arvokkaampi kuin joku toinen? Miten määrittelemme uuden ajan yhteen hiileen puhaltamisen?
>
 
...
 
 
 
...

Mistä Postin lakossa on kysymys? Osapuolten näkemykset riidan­aiheen palkka­vaikutuksista ovat kaukana toisistaan

Ilkka Luoma 13.11.2019 - 9:19
2 - Oletko valmis maksamaan kotiin kannetusta kirjeestä, paketista tai muusta palvelusta enemmän - paljon enemmän. Entä alalle hiipivä kilpailu ja työntekijöiden tulo (työperäinen maahanmuutto) halvemmista toverimaista?

Mistä sitten nuo verot tuonne yhteiskuntapussiin? Puhutaan robottiverosta ja perintökaaren radikaalista muutoksesta, jossa perintö meneekin aina suoraan valtiolle - tulontasaukseen. Millä perusteella? Sillä, että kaikki tänne tulevat alastomina ja lähtevät myös. Jokainen aloittaa nollasta ja vain yhdellä todellisella perinnöllä - yhdisteltyllä rakennekaavalla vanhempiensa geeneistä ja myöhemmästä isän ja äidin kasvatuksesta.

Robottivero on yksinkertaisin aihe, sillä kaikki robotit tulevat yhteiskunnan omistukseen, ja jokainen niiden käyttäjä maksaa tuotantohyötymaksua valtiolle, kun saa 24/7 suunnittelemiaan tuotteita markkinoinnin myötä kulutuskäyttöön - yksityisenä ja/ tai osuustoiminnallisena liiketoimena. Tuohon tuotantohyötymaksuun sisältyy myös ympäristöhaittavero, jolla korjataan asianomaisen tuotteen haitallinen ympäristöjälki.

Entä Posti, kun kirjeet sähköistyvät pilvipalveluihin ja kappaletavarakin kohta lentää droneilla vastaanottajille. Postilainen voisi olla "yleishenkilö Jantunen", jolle monialakoulutuksen myötä luonnistuisi monia muitakin tehtäviä - ajeleehan postityttö ja -poika talolta talolle ja ovelta ovelle. Tämä avaa aivan uusia mahdollisuuksia postilaiselle - ja jos tehtäviä tulee lisää - on palkkakin aivan toisenlainen.

Nyt kansallinen ideariihi pohtimaan postilaisen tehtäväkuvaa - tähän uuteen aikaan, jossa me suomalaiset olemme kaikki maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa. Valtio maksakoot parhaasta ideakorista miljoonan euron verottoman palkkion ja voittajalle työnkuva toteuttamaan yhtenä tuo palkittu idea
. e
 
...
.