pelko.jpg

 

*

Kuva: ~ https://sananvapausjaajatus.blogspot.com/2014/12/evoluutiopsykologiaa-pelko.html  -

..
Pahin pelko on tietämättömyys ja sen tunnistaminen

Jos tietäisi ideaalisti kaiken, siis todella kaiken - ei olisi mitään pelottavaa, koska kaikelle olisi tyhjentävä selite. Nyt ei ole; ei edes sille, mitä tapahtuu seuraavaksi, kun ihmiskunta ylitti kaikin tavoin luontaisen osuutensa yhteisestä biosfääristä.

Tuo biosfäärillisen toimintaympäristön vastareaktio on meille tuntematon ja on meille sitä sumeaa logiikkaa - ja vain arvailuja, ja pidäkettä olla tekemättä muutoksia, jotka olisivat tässä kohdin jo ehdottoman pakollisia.

 

Tietämättömyyden kasvaessa epäluulo kohoaa
[Katso: ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006473539.html - "Koronavirus on pelottava, mutta sen taustalla väijyy jotain vielä pelottavampaa" -HS-otsikko]

Kun epäluulo nousee, tuottaa se äkkinäisyyttä, siis pohtimattomuutta miten reagoidaan. Reagoidaan monesti yli, ja se on usein hallitsemattomana kehityksen tie, joka on historiallisesti tarkasteltuna johtanut sotaan.

Tuntuu oudolta, mutta viimeisin totaalinen Eurooppa-sota alkoi täysin esisuunnitelman mukaisesti, tai pienen pieni yllätys jäi siihen, ettei Englanti saarivaltiona ja ylpeänä kolonialistina taipunut Saksan kolmannen valtakunnan johtajan - Adolf Hitlerin suunnittelemaan urapolkuun!

 

Pelko on itsesuojeluvaistoa

Evoluutio loi hallitun pelkäämisen varoituselementiksi Elomme uralle. Pelko väistää uhkia on Elämän edellytys. Peloton tulee aina lopulta syödyksi, sillä ylivertaista voittajaa ei ihmisistä löydy. Nyrkkeilysankarillakin on lopulta aina voittaja edessään.

Entä nyt pelkoa hallitsemattomasti luova virus - Korona, toistaiseksi säyseydessään*

Koronavirus tuottaa toimia, jotka ovat ylimitoitetut, tai sitten jo osa meistä tietää sen paluun toisella kierroksella - ylivertaisena ja muuntuneena, jolloin Espanjan taudin tavoin alkaa se varsinainen niitto. Tuota kuoleman niittoa me pelkäämme, ja se on nyt toimintaympäristönä meille sumeuden peitossa.

 

Ihminen pelkää toista ihmistä

Muita eliöitä vastaan meillä on aseet - ainakin sellaisia, jotka näemme. Vain "marsilaisia" emme osaa torjua - luullaan. Entä virus, joka on ollut "aina", ja jolla on kirkas kehityspolku; se noudattaa orjallisen tehokkaasti ainoaa evoluution antamaa käskyä - lisääntymisen käskyä. Ja lisääntyhän se, tarviten "isäntäkasvin", joka usein on juuri ihminen. Mikä onkaan viruksen "lopullinen tehtäväkuva" - emme tiedä, ja se pelottaa.

 

Pelon taltuttamiseksi ja tietämättömyyden tilkitsijäksi luotiin voimista suurin!

Uskonto - monine jumalineen on väkevä filosofia. Onhan ihminen kekseliäs, ja reviireiltään syntyi monia käsitteitä jumalasta; se sai monia nimiä. Uusin lienee Universaalinen käyttöjärjestelmä, joka on monopolissa yksin ja ollen ohjeisto kaikille - evoluution välittämänä - näinkö?

 

Olkoot tuo viimeisen lauseen pohdiskelu scifistelyä!

...

...
9985

 

...