A-10.jpg

Fairchild A-10 rynnäkkökone

 

HS-analyysi: Venäjän sotilaallinen toiminta Suomen lähialueilla jatkuu kiivaana

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006112897.html

Ilkka Luoma 21.5.2019 - 10:39
 
 
Tässä kohdin on tietämyksellistä terveyttä ja kokonaisvaltaisen ajattelun tunnustamista, kun hyväksyy syyn ja seurauksen lait - siis kausaliteetin. Kun joku tekee jotain, on siihen usein myös vastaus: vastatoimena, myötäsukana tai reagointina, jotta tasapaino säilyy. Niin täällä Euroopan pohjois- ja koilliskulmilla - tuon maailman toisen ydinasesuurvallan vieressä. 

Nytkin on meneillään US-johteinen taisteluharjoitus aivan Venäjän vieressä. US on tullut Suomeen niin maihinnousten kuin F-15C taistelukonein - lähinnä itse itsensä kutsuen. Muistamme ajankohdan, jossa Moskova ehdotti presidentti Urho Kekkosen aikana yhteisiä sotaharjoituksia maahamme - tuolloin kuului meiltä vastaus: "Kiitos ei" - oli munaa olla itsenäinen ja sotilaspoliitisesti käytännössä puolueeton. 

Viime vuosina on maassamme ja Pohjoismaissa järjestetty poikkeavan paljon US/Naton sota- ja taisteluharjoituksia - se on myös huomattu meidän vieressä, jonka kanssa olemme eläneet täyttä rauhan aikaa - ilman mitään sotilaallista uhkaa jo yli 70 vuotta. 

Miksi siis tuotamme maahamme sellaisia sotavoimia, jotka koetaan Venäjällä - sotilaallisena uhkana? Kokenein ulkoministerimme - Erkki Tuomioja on todennut kaukoviisaasti: "Suomeen ei tule tuottaa mitään sellaisia ulkoisia sotavoimia, jotka voisivat luoda uhkaa mihinkään ilmansuuntaan, maastamme käsin" (osapuilleen näin ilmaistuna). 

Useimiten täällä vedotaan Ukrainaan ja Krimin valtaukseen. Aihe ei meille kuulu, eikä meiltä ole vallattu mitään - ei edes uhattu, eikä edes kaupallisesti, joka taas on uusnormaali tuolta toiselta ydinasesuurvallalta - USA' lta! 

Miksi meillä halutaan liki väkisin lietsoa vastakkainasettelua - miksi me medianakin viljelemme jopa russofobiaa - Venäjän pelkoa, mitä edes kansakuntamme arkikansalaisina eivät laajasti tiedosta. Mitä siis merkitsee kausaliteetti sotaisina toimenpiteinä? Kuka kertoo? Suomen rooli ei ole olla vastakkainasettelussa mukana. Meidän rooli on tuottaa puolueettomia neuvottelupöytiä niitä haluaville!
 
...