maailmankauppa2.jpg

 

 

Onko Trump oikeassa? Kiina kilpailee maailman­kaupassa epä­reiluin keinoin, sanovat asian­tuntijat

https://www.hs.fi/talous/art-2000006101618.html - 

 

Ilkka Luoma 11.5.2019 - 13:05
 
 
1 - Kiina julkaisi 40V-mitalin - 40 vuotta sitten alkoi Deng Xiaoping' in julistama talousreformi. Samalla Deng kertoi ja kannusti kansaansa "menemään ja rikastumaan". Mitä tällä nykyisen Kiinan luoja tarkoitti - on avautumassa hitaasti itse kiinalaisille. Meillä täällä lännenmiesten osalta automaattisesti tartuimme käskyyn: mennä ja näyttää rikastumisella - talouden ja mammonan rikastumisella. Mutta miksi 40-vuotisjuhlamitalli - Dengin lausuman kunniaksi? 

Nyt alkoi uusi reformi, joksi on nimetty "Vihertyvä Kiina", olihan US Nasa' kin huomannut, että Kiina ja Intia vihertyvät maailman maista nopeimmin. syykin Kiinan osalta on kirkas, he eivät hakkaa metsiä selluksi ja pahvilaatikoiksi. Rakentamiseen puu saadaan loputtomista Venäjän Siperian metsistä. Miten tämä kaikki liittyy HS-artikkeliin? Siten, että kliimaksi on tuossa 40 vuodessa, sinä aikana Kiina nostettin maailman suurimmaksi kansantaloudeksi (bkt/ppp - IMF). 

Lännellä meni 150 vuotta rakentaa itsensä Yhdysvaltojen johdolla taloushegemoniaan, joka kärvistelee nyt idän puristuksessa. Kiina ilmaisi jo yli 10 vuotta sitten, ettei vain yksi valtio voi asetella tahtonsa mukaan askelmerkkejä muille, ja näin Kiina nosti itsensä duopolin toiseksi pääksi.
Lännessä halutaan nähdä, että Kiina pyrkii ykköseksi määräilemään muita. Näin se ei ole - Kiina on kauppakansa, ei sotakansa - vaan haluaa käydä kauppaa ja kauppaa ei voida vapaaehtoisesti käydä ilman kumppanuuksia. Kumppaneita saadaa yhteistyöllä, ei pakolla eikä aseilla. Kiina ei sodi, ainakaan vielä - se toki valmistautuu ja rakentaa kokonsa mukaisen puolustautumisen - mystinen lukusuhde on tässä 1,4/7,9. US' lle se on 0,32/7,9. 

Kiina ei omi sen enemäpää kuin muutkaan. Se kävi ja käy kauppaa. Kiina laski läntiset yhtiöt maahansa kahdestä pääsyystä - saada töitä kansalaisille ja oppia läntisistä mekanismeista. Kiina tarjosi vastineeksi: Halvan ja ahkeran toverin, olemattomat ympäristölait ja maailman suurimmat sisämarkkinat potentiaalina - länsi kuittasi suuret voitot.
>2
 
 
...