943

geenisakset.jpg

Piirros: ~ http://aarnehagman.fi/geenisakset-ja-prime-editing/

 

...

HS

https://www.hs.fi/tiede/art-2000007766220.html  - 

Tutkijat pidensivät hiirten ikää geenisaksilla – menetelmästä voivat hyötyä ehkä ihmisetkin

..

Kommentti Ilkka Luoma 30.2021 -1. 4:23
 
Oli aika, jolloin ihminen eli noin 35 vuotiaaksi - oltiin kivikaudella, ja edelleen osa elimistöstämme "elää tuota aikakautta"

Evoluution on hidas, mutta joskus aikamoinen nopsajalka - ehkä esimerkiksi nyt, kun meidän ihmisten aikaansaama luontobiologian elämän monimuotoisuuskatastrofi saattaa olla 20-50 vuoden kuluessa täyttä totta.

Elin-ikämme on kasvanut reippaasti - täällä lännen kulutusjuhlamaissa - ja juuri viimeisten 100 vuoden aikana

Kiintoisaa on, että tuon 100 vuoden aikana on luotu suuri osa ympäristökatastrofin siemenistä - kasvuhokemallisena näyttö- ja vertailutaloutena. Pitää saada lisää, suuremmissa erissä ja useammin. Näillä mennään, mutta kuinka kauan?

Tarvitsemmeko lisää elinikää, jotta pääsemme "nauttimaan" ympäristöllisen haittajalanjälkemme tuotoksista, ettei kulutuskaatopaikka rojahda vain lapsiemme ja heidän lastensa päälle.


Kivikaudella nainen oli sukukypsä kaikin osin jo 14-16 vuotiaana

Lapset tehtiin, eli liki heti, kun evoluutio oli hedelmällisyyden suonut. Sitten meni kasvatukseen tuo suunnilleen samainen 15 vuotta ja olikin aika siirtyä biologiseen kiertoon. Ei ollut eläke- , tekemättömyyden - kuin muitakaan "liikaikääntymisen ongelmia".


Entä nyt, kun lännessä lapset tehdään 28-38 vuotiaina - liian myöhään?

Entä oppi uuteen uljaaseen maailmaan, joka ottaa opin osalta kohta jo 5-24 ikävuoden välisen ajan, entä työaktiivisuusaika pisimmillään: 18-70 ikäkauden ja tavoittelemme elinikää vielä yli keskimääräisten eliniänodotteiden 79 (M) ja 83 (N) - paljonko lisää olisi hyvä näillä geenisaksilla, kun joidenkin eläke-elinaika voi ylittää jopa 30 vuotta.

Visaisia kysymyksiä. Näinköhän on viisasta kopeloida jotain sellaista, jonka eteen evoluutio on tehnyt sopeumallista kilpailutilannetta yli miljardi vuotta - alkaen kuolon ja elon rajamailta - viruksista tai pienemmistäkin vaikuteosasista.


Ylitämmekö meille ihmisille säädetyt rajat ja miten se projisoituu biosfäärilliseen Elämän monimuotoisuuteen, kun nyt ihminen on jo yli osuutensa?
 
 
...