gps-hairinta.jpg

IL _ BLOG
FB1  -  FB2
...
Iran tunnusti. Tosin nyt vasta alkavat tarkat tapahtumatutkimukset. Tutkinta on aloitettava ajasta ennen tuhoa ja ohjuksen laukaisukäskyä. Mistä se tuli on tässä nyt toisarvoista, ensin selvitetään olosuhteet, miksi ohjus ammuttiin, sitten selvitetään komentoketju - näin etenee puolueeton ja oikeudenmukainen tutkimus. lopuksi syylliseksi todetut tuomitaan ja korvaukset maksetaan.
...
Aikanaan Suomessakin media onnistui saamaan Venäjän syylliseksi [~ https://yle.fi/uutiset/3-10507001 -] kun Nato piti suursotaharjoituksia Venäjän Kuolan niemimaan rajan läheisyydessä - väitettiin, että Venäjä häiritsee elektronisesti radio- yms. liikennettä sekä aikaansaa häiriöitä GPS-signaloinnille. Venäjä kiisti syytökset  ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005897077.html -].
GPS on US Armyn todellisessa hallinnassa oleva paikannusjärjestelmä, jota muun muassa siviililentoliikenne ja sinäkin varmaan hyödynnät - tosin maailmassa on myös venäläisten oma - Glonass ja kiinalaisillakin jo omansa sekä EU:lle tulossa (Galileo).
Toisaalla Suomen Kirkkonummella havaittiin US-johteisesti GPS-signaalin häiriöitä [~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006154155.html -]. 
..
Tämä edellinen syymahdollisuuspohjaksi, kun arvioidaan ukrainalaiskoneen alasampumista. Sekin tiedetään, että perääntyessään viime minuuteilla taisteluhyökkäyksestä Iraniin, oli US korvannut sen kyberiskulla Iranin ohjuspuolustusjärjestelmiin [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10844085 - ]. Näin on tärkeää saada selville nuo US-kyberin vahingot Iranin torjuntajärjestelmien tietokone- ja tutkajärjestelmille - pohjaksi lentoturmatutkimuksille. 
 
US-kyber operoitiin, olihan se korvaus trumppistisesti taisteluperääntymisestä [~ https://yle.fi/uutiset/3-10976142 -]. Tuo kostoisku piti tehdä, koska US syytti [~ https://yle.fi/uutiset/3-10976022 -] juuri Irania Saudeihin tehdystä öljynjalostamoiskuista, joihin tosin YK ei löytänyt syyllisyyttä Iranin suuntaan [~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006339618.html -] - ainakaan vielä
.
*
Yle: "Lennonvarmistus: Suomessa ei havaittu häirintää gps-signaaleissa
Norjan viranomaiset varoittivat viime perjantaina häiriöistä gps-paikannuksessa.
Satelliittipaikannus
5.3.2019 klo 10.39 ... "
...