*
...
HS
Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteissa ei olisi enää tilaa Kiinan päästöjen kasvamiselle, mutta asiantuntijan mukaan juuri niin on käymässä
maanantai, 22. maaliskuu 2021
*
...
HS
Aivan tavallisen aktiivi-ihmisen mietintää, ruplutusta, julkituontia, ärhentely ja puhetulvaa asioista, jotka pakottivat kirjoittamaan - nyt osoitamme huomiotamme kohti ympäröivää luontoa, toivottavasti sen ehdoilla.
China Donald Trump Kiina NATO Nato Nato - isäntämaa pöytäkirja Nato kielteisyys Naton taistelualusta Naton uhka Paavo Väyrynen Sanna Marin Sauli Niinistö Venäjä Venäjän uhka Vladimir Putin YHTEISKUNTA idän ja lännen vastakkainasettelu kasvuhokema koronavirus koulukiusaaminen kouluväkivalta sotilaallinen liittoutumattomuus sotilaallinen vastakkainasettelu trumppismi west trolling manipulation
Kiina on myös Intian ohella maailman väkirikkain valtio - edustaen maailmastamme 1,4/7,9 osuutta. Läntinen ajatus- ja yhteiskuntamaailma edustaa markkinataloutena pienempää populaatiota kuin Kiina, ollen noin 1,3/7,9 maailmastamme.
Läntisen inhimillisyyden, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon demokratia asettaa ihmisen samalle viivalle. Olemme tasa-arvoisia, ja näin päästöjälkiäkin tulee tarkastella per asukas mentaliteetilla. Kun mittaamme ilmastonmuutosta yhden ihmisen tuottona, jää kiinalainen kauas suurin kulutusmaiden taakse.
Suurista päästäjistä USA, EU ja Japani ovat per capita mittauksessa kärjessä ilmastopäästöjälkensä osalta
Osa ilmakehään päätyvistä kaasuista omaa kumuloituvan ominaisuuden - metaanin ollessa yksi pisimmistä. Hiilidioksidin osalta asiantuntijat arvioivat kumuloituvuuden olevan 5-120 vuoteen, riippuen miten asiaa tarkastelemme.
Kumuloituvuudella on suuri merkitys, kun tarkastellaan eri valtioiden ja niiden kansalaisten kulutusjälkiä viimeiseltä 50, 100 ja 120 vuodelta - tässäkin mittauksessa lännen kehittyneet kulutusvaltiot ovat kärjessä.
Eikä tässä vielä kaikki, kun tarkastelemme tuon demokratiamme näkökulmasta - ihmisen keskinäisen tasa-arvon ideaalista. Länsi siirsi viimeisten 20 vuoden aikana valtavat määrät työtä ja valmistusta Kiinaan - lähinnä kolmen syyn vuoksi:
1) Hyvin edullinen, ahkera, oppiva ja utelias toveri hihnoilla,
2) Kiina omasi maailman suurimman sisämarkkinapotentiaalin heti siirretyn tehdastuotannon oven takana ja
3) Alussaan lähes olemattomat ympäristölait, jotka tosin tiukkenevat koko ajan
- lännen teollisuuslaitokset siis siirsivät omaa aiempaa muun muassa ilmastokuormaa kiinalaisten "taskuihin". Perustavoite oli selvä - länsi halusi lisää kilpailukykyä, voittoja ja markkinoita.
Lopulta osoiteltaessa sormia jonkin valtion suuntaan, on hyvä katsoa mihin peukalo näyttää!