atomi3.jpg

 

 

Korean niemimaan rajanaapurina on vain Kiina – maailman suurin ja vaikuttavin talous. Kiina on myöskin korealaisten suurin kauppakumppani – niin eteläiseen kuin pohjoiseen osaan niemimaata. Kiina näyttää vaikuttavan tuhansien vuosien vanhalla kulttuurillaan tiekarttaan, joka nyt olisi määrittämässä ja johdattelemassa korelaisia kohti yhtenäisyyttä.

 

 

Japani miehitti Korean niemimaata 1910 vuodesta alkaen. Japanilaismiehitystä jatkui aina vuoteen 1945 asti [1. Japanilaisten vetäydyttyä sotansa tappion lähestyessä Koreasta, jolloin kaksi II Maailmansodan voittajavaltiota kiirehtivät jakamaan korealaiset kahteen blokkiin – kysymättä tuolloin yhtenäisiltä korealaisilta mitään. Nyt noista voittajavaltioista vain yksi on yhä paikalla, sotavoimineen [2Yhdysvallat.

[1 Linkki Yle Areenaan dokumenttifilmistä, jossa on jotain historiallista ja ajankohtaisuutta – yllättävääkö, nyt, kun ulkoiset voimat ovat yhä Korean niemimaalla, nyt vain eri valtion nimellä! ~ https://areena.yle.fi/1-4101040 - *

 

 

Yksi valtio ja kaksi järjestelmää

 

Kiina noudattaa virallisesti Hongkongissa tuota kahden järjestelmän politiikkaa – kuitenkin niin, että kokonaisuus on vahvasti yhden valtion määrittämä yhteiskuntamalli. Voi olla, että Kiina on esittänyt nyt korealaisille samaa filosofiaa kuin Hongkongissa ja näin olisi syntynyt Pekingin tiekartta kohti myöhempää rauhansopimusta, yhtenäisneuvottelua ja lopulta yhdistymistä – jossain muodossa.

 

 

Kiinan perustavoite on rauhoittaa koko Korean niemimaa

 

Kiina suurvaltana haluaa alueelle itsenäisten valtioiden suvereeniutta – ilman ulkoisia kolmansia hyökkäys- ja taisteluvoimia. Yhdysvallat on liikaa korealaisten seassa.

 

Tänään media ylläpitää tarkoitushakuisesti mielikuvaa, että US takaa rauhaa niemimaalla. Historiaa lukeneet ovat tietoisia ajanjaksosta, joka lähti liikkeelle US' n ja Neuvostoliiton keskinäisestä korealaisten jaosta – jaosta ei kyselty korealaisilta mitään –

 

jako on edelleen voimassa, kuten sotatila, jossa US Army ja USAF olivat se toinen sotijaosapuoli korealaisia kommunistimielisiä vastaan Korean sodassa [3, joita taas Kiina lopulta tuki – ja näin tilanne jäätyi paikoilleen.

 

...

Korealaiset pohjoisessa kokevat amerikkalaiset sotilaat vihollisikseen, eivät eteläisiä korealaisia, jotka ovat sukulaisia; veljiä sekä siskoja. Vielä joitain kuukausia sitten on käyty ronskia sanankäyttöä maailman suurimman sotilasvaltion – USA' n taholta – pientä, yhtä maailman, läntisen ajatusmallin mukaisesti kehittymättömintä valtiota vastaan.

 

 

atomi4.jpg

 

Pohjois-Korea koettaa pärjätä tuossa uhon mittauksessa

 

Tilanne on korni – sillä voisi ajatella, että maailman ainoa valtio, joka on käyttänyt atomipommia – olisi ehkä ymmärtäväisempi, eikä uhittelisi tuhota koko valtiota ja sen pikkumiestä – rakettimies Kim Jong-unia (US pr. Donald Trump)

 

 

Entä nyt, kun kiinalaismallinen ping-pong diplomatia on käynnistynyt?

[ … miten US suhtautuu alkaneeseen - Road Map of Beijing's Planning? … ]


...
1
... Edelleen Beijing Road Map toimii - Peking hymyilee varovasti ja hiljaisesti kannustaa jatkamaan. Kolmas vaihe on ratkaiseva, jos toteutuu - vierailu Pjongjangiin. Amerikkalaisten olisi syytä olla nyt puuttumatta korealaisten sisäisiin asioihin, onhan se sotilaillaan ylläpitänyt korealaisia jännityksessä, aina miehityksensä alusta alkaen 1945 ... Moon tahdikkaasti heitti diplomaattisivulauseen, kiinalaisen ystävällisyyskaavan mukaisesti.
.
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005560923.html -
Ote: "Pohjois-Korea kutsui Etelä-Korean presidentin vierailulle – diktaattorin sisko välitti kutsun Soulissa. Diktaattorin sisko Kim Yo-jong saapui Etelä-Koreaan perjantaina osallistuakseen talviolympialaisten avajaisiin ... " -HS


2
... Korealaisten prioriteetti on selvä, ensin oman Korean niemimaan asiat ja yhtenäisen kansan perustavoitteet valmisteluun. Tuon jälkeen venäläisten ajama yhteys amerikkalaisiin, jotta niemimaa saadaan uhattomaksi kolmansien vieraiden taistelu- ja hyökkäysvoimien osalta. Kiina ja Venäjä ovat käsikädessä välittäjinä ja huolehtijoina tavoitteena rauhoittaa alue. Yksi valtio - kaksi järjestelmää, malli Hongkongista?
.
~ https://yle.fi/uutiset/3-10069560 -
Ote: "Koreoiden lämmin lauantaipäivä – Etelä-Korean presidentti sai kutsun Pohjois-Koreaan. Vastavuoroisesti presidentti Moon Jae-in ehdotti Pohjois-Koreaa aloittamaan vuoropuhelun Yhdysvaltojen kanssa. ... " -Yle

 

atomi1.jpg


3
... Mikäli korealaisten keskinäinen neuvottelujen alustaminen jatkuu suopeana ja näyttävien ydinasekokeiden testaukset loppuvat tai vähenevät oleellisesti, voi olla odotettavissa, että eräät merkittävimmistä valtioista purkavat osin pakotteita pohjoisen korealaisia vastaan. Purkua ennen, asiasta ilmoitetaan oleellisille tahoille etukäteen. Seuraavat pari viikkoa ovat merkitseviä.
.
~ https://yle.fi/uutiset/3-10070087 -
Ote: "Varapresidentti Pence: Pohjois-Korean pakotteet pysyvät. Koreoiden lämminhenkinen tapaaminen talviolympialaisten hengessä ei vaikuta Pohjois-Koreaan kohdistuviin pakotteisiin ... " -Yle

 

[* ”Berliinin olympialaisissa vuonna 1936 maratonin voitti korealainen Sohn Kee-chung, joka kilpaili Japanin lipun alla. Kuka tämä Paavo Nurmen ihailija oli ja miten hän onnistui voittamaan vaativan kilpailun?” -Yle Areena ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/04/historia-vuoden-1936-olympiavoittaja-surullinen-maratoonari – Merkille pantavaa oli se, ettei dokumentti muutoin tarkan historiakatsauksen myötä kertonut mitään amerikkalaisten (presidentti Harry S. Truman) ja venäläisten (generalissimus Josif Stalin) Korean niemimaan kahtiajaosta – keskenään – kysymättä mitään itse korealaisilta!

.

[2 ~ https://tetrasys.fi:10443/in/nyt/1095~150~1166657/Yhdysvallat-jälleen-tiukkana-Pohjois-Korealle-Ydinaseen-käyttö-johtaa-tuhoon -

 

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB FB BLOG 161604

 

DOC pekingin_tiekartta_11022018.doc – OpenOffice Writer

PVM 11022018

 

654_5977