kauppasota9.jpg

Kiinan presidentti Xi Jinping >< Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump

 

 

...

Trump ilmoitti uusista tulleista kiinalaistuotteille, pörssikurssit kääntyivät heti laskuun

Ilkka Luoma 1.8. 21:40
USA' sta trumppismi jatkaa uusnormaaliaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -filosofiana. Varsinainen diilimies toki hakee konkretiaa ja pakottaminen kiristyksen lisukkeena on aitoa tapahtumavirtaa ja se aikaansaa jotain - mutta emme tiedä mitä. Nyt pelataan köyhää ja rikasta - US pr. Donald Trump ei tiedä miten vahva Kiina todellisuudessa on - sen Trump tietää, että Kiinan osuus maailmastamme populaationa on 1,4/7,9 ja US' n vastinsuhdeluku on noin 0,32/7,9. 

Kiina on jo noussut maailman suurimmaksi kansantaloudeksi, suurimmaksi vientivaltioksi ja osin maailman suurimmaksi sisämarkkinaksi - unohtamatta valtavaa määrää patentteja ja tavaramerkkejä ... Kiinassa valmistuu joka vuosi noin 340 000 ylempää insinöörä - onkin uskottavaa jo sanoa Kiinan omaavan yhden maailman suurimmista suunnitteluvoimista. 

Kiina ottaa ympäristöjohtajuuden. Äskettäin päättynyt Deng Xiaopingin käynnistämä "Menkää ja rikastukaa"* talouden voimareformi on illassaan. Kasvaa ei voi loputtomiin - on aika kääntää kelloa ympäristön suuntaan. Kiina tekee sen, nyt alkaa uusi reformi, jota voidaan kutsua Vihertyvä Kiina, jossa Kiina korjaa kaikki ympäristöongelmansa vuoteen 2049 mennessä, jolloin nykymuotoinen Kiina täyttää 100 vuotta. 

US on ymmärtänyt jo laatumedioidensa myötä (The Newsweek), että elämme kiinalaisten vuosisataa - edellisen ollessa Yhdysvaltojen ja sitä ennen eurooppalaisen kolonialismin, jossa alusmaat - nykyiset - lähinnä kehitysmaat - joutuivat rankan ryöstön ja hyväksikäytön uhreiksi. Ehkä edelleenkin? 

USA pitää kiinni omasta käsityksestä olostaan maailmanpoliisina ja kaupallisena pakotehegemoniana, jossa US on valtava ostaja, joka taas luo jättimäisen ulkomaankaupan alijäämän - kiristys tapahtuu juuri tuon "suuren ostajaroolin" avulla - markkinatalous ei halua menettää suurta asiakasta, ja US käyttää tämän edukseen uhkaamiskäytännöissään. 

Trumppistinen kiristäminen tukeutuu osaltansa maailman voimakkaimpaan käytännön armeijaan, joka kykenee operoimaan ympäri maailman.
 
...