ORIG 04.11.2006
....
 
AVOIN VASTINE, lähetetty myös suurimpien sanomalehtien päätoimittajille ja HS:n vastaavalle päätoimittajalle Janne Virkkuselle

Helsingin Sanomien pääkirjoituksesta (4.11.2006) "Naton jäsenyys voi sittenkin olla osaksi kustannuskysymys" - herätteli ajatuksia --

HS liputti avoimesti Nato-liitynnän rahalliseksi hintalapuksi - tämähän viestittää erinomaisesti rahan määrällä mittaamisen vallitsevaa markkinatalouskulttuuria, johon valtakunnallinen sanomalehti, sen kummemmin asian syvällisyyttä pohtimatta, lähti julistelemaan. Puolueettomuutemme on näin saanut rahalla mitattavan arvon.

Viesti liittymiselle oli "rahansäästö". Osa sotilaista kuitenkin esittää, että Nato-jäsenyys tulee käytännössä vähintäänkin yhtä kalliiksi kuin liittymättömyyskin, jos halutaan pitää kiinni modernista puolustuksesta.

Kansalaiset ovat valmiit tutkimusten mukaan antamaan armeijalle lisää rahaa ja suomalaiset haluavat lisäksi enemmistönä pysytellä Naton ulkopuolella.

Helsingin Sanomat on pääkirjoituksensa mukaisesti valmis 'myymään' Suomen sotilasliittoutumattomuuden - liittymisen ja liittymättömyyden oletettujen hintojen erotuksella -- Hesari pani kerralla hintalapun kulutusjuhlamaiseen tapaan julkisesti esille. Näin puolueettomuutemme on saanut alennusmyyntimäisen vähittäisohjehinnan.

Kansalaiset tekevät sanomalehtien luku- ja sotilasliittoihin liittymispäätökset kukkaroistansa ja kansanäänestyksessä, koska kukaan poliitikko ei uskalla olla vastustamassa kansanäänestystä Natoon liittymisestä/ liittymättömyydestä.

Varsinaisen avauksen tehnyt Keskustapuolueen puolustusministeri Seppo Kääriäinen taitavasti väisti itse ydinkysymyksen tuoden vaihtoehdot suoraan kiertelemättä pöydellä kertoen kansalaisille viestin: - rahaa tarvitaan nyt joka tapauksessa lisää, ...valitkaa linjanne. Näin Kääriäinen nosti Nato-kortin tulevien eduskuntavaalien ristiässäksi. Kääriäinen oli rehellinen syväsavolaisuuden Iisalmi-mies sanoen sen mitä muut kiertelevät ja kaartelevat. Nokkela veto.

Toisenkin rehdin puolen asiassa näkee myös: Helsingin Sanomat on nyt kiertelemättä jotain mieltä, ja juuri tässä tapauksessa julistajan roolissa - vahvasti kansalaismielipidettä vastaan. Keskustelu asiasta tulee jatkumaan kuumana alkavissa eduskuntavaaleissa.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.com


Kuva:
DSC_6619.JPG. 2. heinäkuuta 2005. Copyright by Ilkka Luoma 2005. Kuvaa saa käyttää vapaasti yllä olevan tekstin yhteydessä.


Kuvateksti:
Lappeenrannassa oli kansainvälinen ilmailunäytös 1-2. heinäkuuta 2005. Tuolloin suomalaiset ja Nato-maiden sotilaskoneet parkkeerautuivat sulassa sovussa samalle lentokentälle. Kuvassa taka-alalla Yhdysvaltojen ilmavoimien (USAF) ilmatankkauskone, joka mahdollistaa hävittäjä/ pommittaja-avun pitkienkin matkojen päästä. Millaista apua sotilaspoliittisesti liittoutumaton Suomi tarvitsee?

Linkki kuvaan ..................
http://www.flickr.com/search/?q=Ilkka+Luoma+Lappeenranta&m=text

......................................................................................

Alla mielipidekirjoitus samasta aiheesta 12. lokakuulta 2006:
(lähetetty jakeluun samana päivänä)

Markkinoidakseen lehtiään eräät päätoimittajat avasivat Nato-pelin

Muutama päätoimittaja on sama kuin muutama satunnaisesti valittu Suomen kansalainen mielipiteen arvokkuutena. Uutisointi innostui Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Janne Virkkusen avauksesta Natoon kehoituksesta. Asiasta tehtiin jostain syystä laajempi, haastattelemalla muutamia muitakin päätoimittajia. Suomen kansan enemmistö ei tutkimusten mukaan halua Natoon.

Painettu sana käy omaa kamppailuaan huomisen levikki- ja lukijakatoa kohtaan, ennen kaikkea nuorten osalta. Nuoret ovat siirtymässä painetusta paperin turhakäytöstä sähköisiin medioihin - lähinnä internettiin. Uutinenhan se on sekin, että muutama päätoimittaja suosittaa Nato-jäsenyyttä, kuten on uutinen sekin, että eduskuntavaalit ovat jo n. 5 kuukauden kuluttua. Sana on vapaa ja päätoimittajat kaitsevat, kuin myös vastaavat, kukin tavallansa lehtensä linjasta, pääkirjoituksista ja uutisarvioinneista.

Printtimedia on siirtymässä uuteen ajanjaksoon tiedon siirrossa internettiin. Mm. Taloussanomat on selvasti ottanut lähestymisen sähköiseen muotoon uudistaessaan nettilehteään. Toimituksellista uutisointia ja taustatutkimusta tullaan aina tarvitsemaan, nyt on itseasiassa vain kysymys siitä kannattaako puuta tuhlata musteen kuljetuspaperiin.

Puheenaiheita pitää keksiä heräteltäessä lukijoita. Nato-myönteisyys oli looginen ja populistinen avaus muistuttelulla, että täällä paperi-informaation puolellakin on mielipiteitä. Sana on vapaa, vaikkakin lukijat odottanevat mieluumminkin huolella laadittuja kaikista näkökulmista tarkasteltuja uutisia mahdollisimman totuudenmukaisina. Arviot ja mielipiteet muodostuvat lähinnä lukijoilta, joskin avaukset kannanotoilla herättävät keskustelua. Nato-kortti on jälleen heitetty pöytään. Päätoimittajilla on sama ilmaisunvapaus, kuin lukijoilla ja lukijoilla on oma valinnanvapaus, mitä lukevat.

Suomen ei kannata liittyä Natoon muutamien tosiseikkojen vuoksi. Suomi on jo nyt uskottava YK-rauhanturvaajamaa. Suomi on uskottava puolueeton toimija konfliktien kentällä. Suomalainen on aina ollut niin hyvässä kuin pahassa idän ja lännen rajalla, taloudessa, politiikassa, kulttuureissa ja uskonnoissa. Suomella on nytkin aivan erityinen asema. Kauppa Venäjän kanssa on aikaisemminkin ollut ratkaisevaa hyvinvointimme osalta. Venäjä on suurin kauppakumppanimme. Suomi on myös EU:ssa ja nyt käytännössä suvereeni omatahtoinen maa Brysselistä huolimatta.

Nato on monille nouseville ja kehittyville maille merkki amerikkalaisuudesta ja sillä on negatiivisia vaikutuksia puolueettomuuteen. Sveitsi on pitäytynyt irti sotilasliitoista ja tälle on muodostunut ainutlaatuinen asema puolueettomana toimijana ja välittäjänä. Sveitsillä on lähes aina mennyt hyvin.

Suomi voi saavuttaa itselleen rauhanturvaamis- ja konfliktien hallinnan 'suurvalta-aseman', pienuudestaan huolimatta. Arvostetuimmat rauhanturvaajat tulevat luonnollisesti puolueettomista maista. Maapallolla tulee aina olemaan hymistelyistä huolimatta sotia, taisteluja ja erimielisyyksiä. Suomalainen YK-sotilas on uskottava, luotettava ja puolueeton huipputuote maailman erimielisyyskentille nyt ja huomenna. Valtion on huolehdittava tästä sotilaallisesta puolueettomuusstatuksesta. Suomen ei tarvitse liittyä Natoon. Nykyiset kytkökset riittävät hyvin. Valtion on turvattava riittävät varat uskottavan ja puolueettoman sotilaskykymme ylläpitämiseksi.

Suomen kansan enemmistö ei halua Natoa, tätä kantaa pitää kunnioittaa. Mikäli kansa sanoo enemmistönä kyllä Natolle, on sekin asiat sitten selvä. Sanan vapauden nimissä päätoimittajilla on oikeus julkaista mielipiteitään ja lukijoilla on oikeus antaa niistä arvionsa. Oli perin selvää, että tämä muutaman päätoimittajan julkisuuteen marssi oli aikomus antaa vaikutusvallallaan ohjausta kansalaisille ja lukijoille.

Seuraavissa vaaleissa kansa osaa itse antaa mielipiteensä ja arvionsa mm. Nato-kysymyksestä ääniensä kautta, mikäli Nato-kortti kulminoituu ehdokkaisiin. On mielenkiintoista nähdä ketkä pelaavat Nato-kortilla ja millä tavoin. Janne Virkkusen kolumnissa oli se hyvä puoli, että se lopullisesti antoi kuvan edustamansa lehden kannasta, nyt on lukijoiden vuoro.

__________.
Ilkka Luoma