g%C3%B6pekli.jpg

https://youtu.be/3JdAJpo6Lxk

 

HS: Suomen alueellinen tasapaino säilyy

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006137307.html - 

Ilkka Luoma 10.6.2019 - 9:00

Suurimmat kaupungit ovat jo yli 30 miljoonaa - hyvin pienellä maapinta-alalla. On aivan selvää, että nuo miljoonat ihimiset tarvitsevat ravintoa ja ravinto tulee maasta, pellosta ja mullasta - myös muovittuvista meristä. Kaupunki tarvitsee populaatiokokonsa mukaisen viheralueen - elääkseen! Entä jos maaseutu ei jaksa tuottaa riittävä määrää ravintoa? 

... 
[2013] Göpekli Tepe, nykyisessä Turkissa – täältäkö alkoi kaupungistuminen? 
https://fi.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe

Turkki hakee EU jäsenyyttä? Turkkilaiset mellakoivat oireellisesti. Turkin alueelta lähti ratkaisevin (kohtalokkain?) kehitys – nimittäin kaupungistuminen ja hiukan sitä ennen kyky viljellä maata – ruohokasvi alkuvehnä oli pikkiriikkisen mutantoitunut pitämään siemenensä kiinni varressa, kypsyttyäänkin – näin se oli helpompi valjastaa systemaattisen viljelyn piiriin. 

Kaivaukset nykyisen Turkin alueella Göpekli Tepe´ssä 2] alkoivat niinkin myöhään kuin vuonna 1994 – ja vasta nyt ollaan ratkaistu tämän vanhimman keskittyneen ihmisasutuksen arvoitus – 12.000 vuoden takaa. Metsästäjä-keräilijä oli muuttuva maanviljelijäksi ja maanviljelijät mahdollistivat sellaistenkin ihmisten elämän ja toimeentulon, jotka eivät itse suoraan ravintoaan hankkineet. 

”Loiseläjien joukko” 

Näin oli syntynyt ”loiseläjien joukko”, joiden ammattikehitys on tähän päivään mennessä levinnyt valtaviin mittoihin, joita kehittyneissä läntisissä markkinatalousmaissa vain noin 2-4 prosenttia väestöstä elättää (maatalouden osuus kokonaistuotannosta - populaatiokokona) – 
… voimmekin kysyä kehitettiinkö todella Göpekli Tepe´ssa se kohtalokkain ”keksintö”, joka ajaa ihmiskunnan tuhoon – mahdottomana biosfäärin yhtälön osasena, varsinkin, kun olemme väkilannoitteilla oppineet vahvistamaan ruohokasvien kasvuisuutta ja satoa. Vieläkään emme ole oppineet biosfäärin biomassojen tasapainoa ja koosteisuutta! 

...
Kuinka paljon Suomessa pääkaupunkiseutu tarvitsee kaikkinensa viherneliöitä - elääkseen? 
 
...