Sent: Saturday, September 20, 2008 1:06 PM
Subject: MIELIPIDE - Kansallistunne saattaa kylvää kohtalokkaita siemeniä

Kansallistunteen kylvö istuttaa kohtalokkaita siemeniään otolliseen maaperään
(USA käy presidenttikisaan nostattamalla kansallistunnetta, Kiina on vaurastumassa maailman johtoon USA:n rinnalle ja Venäjä tuntee kyvykkyyttä - ollen maapallon energia- ja raaka-aineaitta)
 
[ ... USA:ssa republikaanien varapresidenttiehdokas Sarah Palin lietsoo Georgiaa ja Ukrainaa Natoon ymmärtämättä alueellista valtapolitiikkaa, samaan aikaan Kiina löysi itsensä myös Paralympialaisten kultahuipulta, ylivoimaisena. Putin ohjaa maalleen vahvempaa sotakoneistoa luoden henkeä maamiehiinsä ... ]
 
Kansallistunne on väkevä voima. Tunne omasta hyvyydestä, vahvuudesta ja erinomaisuudesta on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kansallistunteen lietsonnalla on aloitettu monia suuria sotia, joissa on haettu hyvikettä alemmuuden nostamiseksi ylemmyydeksi.
 
Kansa seuraa vahvaa johtajaa. Kansa myös elää voimakkaista johtajistaan. USA nostattelee vangitun sotasankarinsa habituksella tähtilippua salkoon, peittäen samalla loppuun kuluneen markkinamekanisminsa vajetta kansalaisten silmiltä. Sodilla on aina harhautettu, sillä sota on merkki oletetusta voimasta ja sen esiasteena on uho, rumpujen päristys ja tunteelliset puheet "vapaudesta, tasa-arvosta ja turvallisuudesta".
 
Kiina on USA:n suurimpia rahoittajia. Amerikassa jyllää kaksi jättiläismäistä vajetta - liittovaltion budjetti- ja kauppataseen alijäämä. Nuo vajeet tulee rahoittaa jostain. Kiina omaa tänään yhden maailman suurimmista kassavarannoista ja on USA:n merkittävä ostovoiman ylläpitäjä. Samaan aikaan Kiinassa muhii maailman suurin pankkikriisi, tosin Kiinan keskushallinto tietää sen - ja on varautunut siihen. Kiinassa työ on valtion erityisessä suojeluksessa ja niinpä maassa on monia länsimaalaisittain "tuottamattomia" työpaikkoja.
 
Kiina sai ylivoimaisesti eniten kultamitaleja päättyneissä Olympialaisissa. Tavoite, joka asetettiin kahdeksan vuotta sitten - täytettiin viimeistä piirua myöten. Kiinalaiset tietävät tämän ja ovat maastansa ja sen saavutuksista ylpeitä. Ylpeys nostaa kansallista tunnetta. Kiinassa kansa luottaa ylimpään johtoonsa ja sitä ei arvostella. Kiinan ylin johto on Kiinan uuden kansallistunteen takuumies.
 
Venäjä kuittasi Kosovon potut pottuina ja selätti EU:n ja USA:n mennen tullen, luottaen kaasu- ja öljyvaroihinsa. Venäjä uskoo, että eurooppalaiset kasvukuluttajat eivät energiaansa riittävästi säästä, vaan kauppa käy hyvin vastaisuudessakin. Venäjällä on myös takaportti. Kun Venäjä saa kaikki siirtoputkilinjansa Kauko-itään ja nimenomaan Kiinaan valmiiksi - ei se ole eurooppalaisista riippuvainen. Kiina kykynee ostamaan kaiken Venäjän kaasun ja öljyn, ja tekee sen mielellään. Venäläiset tietävät tämän ja se antaa vapautta vapaassa markkinataloudessa.
 
USA luottaa ja tuottaa kansallista tunnetta ylivoimaisesta armeijastaan, se käyttää asevarusteluun enemmän rahaa kuin kuusi seuraavaksi suurinta maata yhteensä. USA on aseiden jättiläinen, joka kansallisen tunteen kasvaessa, on yksi suurimmista uhista. USA on "kaupallisen vapauden ja demokratian" sanansaattajana. Yhdysvallat on myös rankaisija niitä kohtaan, jotka eivät "läntistä oppia vapaudesta" suvaitse. Amerikkalaiset tietävät ja tuntevat tämän kuolonuhreina aina Koreoista Irakiin saakka.
 
Kansallistunne on laji, joka kohtaa sallitusti Olympiakentillä, mutta on pahimmillaan ylivoimaisilla tuhoaseilla sodissa, joissa puheellisen järjen ja toisensa ymmärtävän ajatuksen katketessa raaka tappaminen ja murhaaminen alkavat. Venäläiset, kiinalaiset ja amerikkalaiset tietävät tämän.
 
Venäläisillä on Putin, joka haluaisi nähdä Euroopan yhteisenä eurooppa-alueena, joka puolustaa omaansa liittona - myös Venäjän ollessa siinä mukana - venäläiset tietävät tämänkin ja se nostaa arvostusta ja hyväksyntää "venäläismallisen demokratian kehityksenä".
 
Amerikkalaisilla on joko kennedymäinen rauhankyyhky mustavalkoisen toiveen herättäjänä tai sotasankari Pohjois-Vietnamin vankiloista alaskalaisen tunnenostattelijan kanssa amerikkalaisena ratsuväkenä, ollen laajentamassa lännen "vapauden, demokratian ja kaupan hegemoniakaipuuta"
 
Kiinalaisilla on suosittu presidentti Hu Jintao, jolle kauppa, toisten asioihin puuttumattomuus ja valmius käydä yhteisten maapallollisten suurongelmien kimppuun on elämäntyö, johon joka vuosi osa Kiinan 340.000 valmistuvista insinööristä käy tarmolla kiinni.
 
Meillä suomalaisillakin on oma kansallinen tunteemme. Tunteemme ja kykymme näkyy kansan suurena tahtona olla liittoutumaton idän ja lännen välimaastossa elävä kansa, joka ei kumartele, eikä pyllistele. Suomi on kyennyt olemaan itsenäinen kovissakin koitoksissa turvautumatta merkittävästi muihin kuin Saksan apuun, aina itsenäisyytemme sisällissodasta alkaen. Suomalaiset tietävät tämän.
 
Maassamme on vähäpuheinen kansa, jota ei ole syytä ärsyttää Nato-kiihkoilijoiden tunnepuheilla. Suomalainen tavallinen peruskansalainen luottaa itseensä osaajana, kykyynsä puolustaa itseään ja taitoonsa olla puuttumatta muiden sisäisiin asioihin. Tämän vastapainoksi meidän on syytä huolehtia olla huomioiva, taitava ja lupaamansa asian pitävä kauppakansa. Suomi on aina myytävä osaamistansa, koska suuri tuontilaskumme on maksettava viennillä. Kuinka vahva vakuuteltu taloutemme viime kädessä on - riippuu vientikyvystämme.
 
Kaupantekijäkansoilla ei ole aikaa ryhtyä sotimaan.
 
Ilkka Luoma
...
 
Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot ~
kuvia kansioista saa käyttää vapaasti, lähde mainiten, ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 1990-2008.
 
Kuvakansio 1 (Venäjä)
 
Kuvakansio 2 (USA)
 
Kuvakansio 3 (Kiina)