koronatalous1.jpg

...

 
 
*

...

HS:

Koronaviruskriisi olisi testi avoimelle yhteiskunnalle

...

 

Ilkka Luoma 1.3.2020 - 9:18
1 - Tässäkin artikkelissa onnistutaan asettumaan vastakkainasettelun ahtaaseen näkökulmaan (käyttämällä sanaparia: 'vapaa maailma ja diktatuuri') - vaikka epidemia/ pandemia -tilanteissa olisi syytä yhdistää kaikki voimat - siis universaalisti kaikki resurssit. Nyt näyttäisi siltä, että Kiina on selättänyt Koronan nousukiidon ja ollaan jo menossa hallittuun alasajoon. Kiina auttaa jo Japania - vanhaa vihollistaan (Nanjingin verilöyly 1930-luvulta) - ojentaen kuvainnollisesti ystävän kättä - hädässä ---
...

Virus on ihmiskunnalle voittamaton rasti

Virukset olivat ennen meitä - sieltä "alun hamasta lukien". Virus kilpajuoksee kuten ihminenkin. Virusta ohjaa sama evoluutio, joka määrittää meitä - tosin meidän ihmisten oma toiminnallinen kellotaajuus on ylittänyt evoluution vakaan kehityssyklin ja näin on muodostunut alusta, jossa viruksetkin elävät hyvin ja lisääntyvät - ollen lisääntymisen mestareita tavoitteella, joka on meille täysin tuntematon.

Nyt virukset tarjoavat meille kasvuhokemallisille ihmisille erinomaisen harjoitusmaaston testata mitä merkitsee maallistaloudellinen kasvumentaliteetin romahdus. Tuohon romahdukseen kannattaa etsiä vastalääkkeitä! Mutta millaisia lääkkeitä, kun ympärillämme oleva meitä täysin elättävä biodiversiteetti "yskii keuhkojaan" jo ulos - hengenahdistus jäytää ja samalla kutistaa ihmisenkin elinehtoja.
...

Kvartalisoitunut yli rajojen demokratioista välittämätön universaalitalous - kapitalismina ei katso muuta kuin tehokkuutta, hyötysuhteita ja ennen kaikkea voittoja, joista jaetaan "maattomia osinkoja" omistajille
... >
2
 
YLE
...
 
Ilkka Luoma 1.3.2020 - 9:21
 
2 - Yli rajojen demokratioista välittämätön universaalitalous - kapitalismina ei katso muuta kuin tehokkuutta, hyötysuhteita ja ennen kaikkea voittoja, joista jaetaan "maattomia osinkoja" omistajille ... kiihtyykö Koronan jälkeinen tuotantotalous täyttämään epidemian aikaisen kulutustyhjiön - lisäten jälleen ympäristökuormaa ympäristöllemme, joka elättää meidät kaikki?


Sanotaan, että Gaia kuumenee ja olisi aika jäähdytellä kulutustamme*

Kiinassa, joka on absoluuttisesti suurin ympäristövaikuttaja on huomattu, että yhteiskuntajarrutus on tuottanut välittömästi ympäristökuorman roimaa vähentymistä - ehkä luonto kiittää, jää nähtäväksi. Saattaa käydä niin, että Kiina, kohta voitettuaan ennakoidusti Koronansa - käynnistää ennennäkemättömän tuotantobuumin - täydentääkseen syntyneen vajeen, jota koko muu maailma huutaa.

Jos osaamme ja hoksaamme katsoa sairasta biodiversiteettiä - elämän monimuotoisuutta, voimme kokeilla kestävästi vahvaa alaskirjausta - siis kulutusvähenemää. Hyvä elämä ei tarvitse sellaisia määriä kaikkea "turhaa", jota markkinatalous kilpaa tyrkyttää mainoskanaviltaan.

Voisimme oivaltaa, että kasvuhokemallisen elämän aikakausi on ohittumassa ...

Nyt pörssit maailmalta huutavat hätäänsä. Taseomaisuus vähenee, ja turva jostain olemattomasta jäytää meitä kulutushimoisia, kun oli aika, jolloin piti saada enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä.

Olisiko nyt tarjolla "virusten opastamana" kenraaliharjoitus uudesta ajasta, jossa voisimme opetella tulemaan toimeen vähemmällä?

...
Mikäli Korona äityy pandemiaksi, ei ole enää vastakkainasettelua; vain yhteistoiminta, jossa ihmiskunta voisi ensimmäisen kerran nähdä oman ihmiskunnallisen reviirinsä yhteisenä - koko ihmispopulaationa - yhteisen "vihollisen" edessä!
 
e
.
FB     |    SUOMI24
...
Kauppalehti - "Pääkirjoitus --- Markkinoilla koronan pelko voitti ahneuden ... "
27.2.2020 --- 05:00