valhe.jpg

https://fi.psychologyinstructor.com/valehteleminen-minulle-on-toinen-tapa-kertoa-totuuden/ - 

 

Valehtelemisen hyötysuhde on muuttunut viime aikoina

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006148468.html - 

---

Ilkka Luoma 20.6.2019 - 15:43
 
Joskus lukevan ja lukemansa ymmärtäneen kansan keskuudessa levisi sanonta: "vale, emävale ja tilasto" --- Valhe on suhteellista - se tiedetään aidosti virheelliseksi informaatioksi, jonkun/ joidenkin sanomana - tieten tai tietämättään. 

Valhe voi olla myös piilossa ja valheita on kauniisti verhoutuneena oikeamielisyyden kuorrutteen alle tai sitten se on härskiä propagandaa - tietyin tavoittein. Vale on työväline, jolla peitetään tai korostetaan jotain - myös politiikassa ja valtapelissä. 

A Ehkä kuuluisin maailmanpoliittinen vale oli vuonna 2003 silloisen US-ulkoministeri Colin Powellin lausuma YK-yleiskokoukselle Irakin joukkotuhoaseista - esitys "todistein", jotka osoittautuivat vääriksi ja liioitelluiksi. Tavoitetta Powell ei saanut, eikä USA hyökkäyslupaa Irakiin - US hyökkäsi kuitenkin, tunnetuin seurauksin. 

B Toinen kuuluisa medioitu vale oli Brexit taistelussa mainittu satojen miljoonien viikkokulunki EU-Brysseliin, kun perusteltiin Brexittiä briteille - "vale" upposi hyvin, sillä 52 prosenttia briteistä sanoi EU' lle - Kiitos ei. Nyt väännetään ja käännetään kättä, milloin ja miten se ero tapahtuu. Olivatko nuo sadat miljoonat valetta vai vaihteluväleihin sattuvaa - jää tilastotieteilijöiden käsiin. Oliko se tilasto valeen superlatiivi? 

Niin tai näin, valehtelu on ikiaikaista, vähintäänkin vaihtoehtototuuden nimityksenä tai uusnormaalina ilmaisuna, kun halutaan painottaa politiikkaa haluttuun suuntaan. Vale on myös ymmärryskysymys - kaikki me emme ymmärrä kaikkea - ja osa jää inhimillisesti Mikkelin kuuluisalle asemalle, kun pohjatieto jäi puuttumaan tai oltiin väärässä uskossa/ luulossa tai lopulta olimme sitä mieltä, että kyllä Reiska sen tiesi - Sinä taas valehtelet! 

Mitä on totuus, jota voidaan sanoa valheen vastakohdaksi. Totuus on hyväksymisenemmistön vaativa tilanne, tai sitten kokein, testein ja ulkoisten todistein vahvistama informaatio, joka on saanut totuuden leiman. Totuus on toki historian sivu vaihtanut usein väriä. Valhe on oikotie, mihin?