normandia.jpg

Normandian maihinnousu 1944 Ranskan rannikolle

 

 • Putinia ”ei haittaa” ettei hän saanut kutsua Normandian maihin­nousun muisto­tilaisuuteen

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 21:30
   
   
  Niin Vladimir Putin kuin asiantuntevat historioitsijat tietävät, että Saksan kolmannen valtakunnan luhisti lopulta Itärintama, jossa venäläiset ja saksalaiset aseveljineen (muun muassa Suomi omana Jatkosotanaan, jonka piti olla vain Kesäsota! - osana Operaatio Barbarossaa) kävivät tuhoamissotaa - vailla vertaa. 

  II Maailmansodan Euroopan alueen Itärintama on maailman sotahistorian verisin ja armottomin yksittäinen sota - se sai venäläisten keskuudessa Suuren Isänmaallisen sodan nimen ja sen vaikute koko Euroopan sotimisalueen päättymiseen oli ratkaiseva. Saksa nyhdettiin kuiviin juuri idästä. 

  Putin tietää länsiliittoutuneiden tietävän, että juuri Stalinin Puna-armeija oli se ratkaiseva tekijä, kun Saksa kaadettiin. Adolf Hitler harhautettiin hyökkäämään jo 1941, kun se oli alun alkaen suunniteltu tapahtumvaksi vasta 1944-45. 

  Saksan Wehrmacht eikä Waffen-SS olleet valmiit tuohon alussaan ilmiömäisen onnistuneeseen hyökkäykseen - kenraali Talvi hyydytti Saksan sotakoneen Moskovan porteille. Stalin tiesi suunnitelmansa ja toteutti sen hyvin julmalla tavalla - potut pottuina kertaa kaksi. 

  On suorastaan ihme, että Saksa kykeni vastustamaan kahden- ja kolmen rintaman sotaa niinkin kauan. Saksalainen sotateknologia oli musertavan ylivertaista - monin osin, mutta Neuvostoliiton panos, kiitos alussaan US' n sotilasavun - oli saksalaisillekin yllätys. Saksa unohti, että sodittiin Äiti-Venäjän maalla, jolloin isovenäläisyys nousi voimainsa tuntoon - Saksa kaadettiin Berliinissa 1945 - juuri Puna-armeijan voimin ... 

  Normandia on länsipuolen yritys saada jonkinasteista kunniavastinetta, sille mitä idässä tapahtui. Venäläiset tietävät tämän, kuten sen, että juuri venäläiset kantoivat suurimman vastuun Saksan kaatamisessa.
 • 2

 • HS-analyysi: Normandian maihinnoususta on tullut popkulttuuri­myytti, joka vääristää käsitystämme historiasta

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 21:09
   
   
  Marechal A Ferrant : Tämä fakta usein "unohtui" yya-kauden historian tutkijoilta, jotka odottivat kiitosmainintoja itäisestä ilmansuunnasta. Ja samalla oman tutkija-aseman vahvistumista.
  On väitetty, ettei Jatkosota ollut yksi osa Operaatio Barbarossaa ... Prof. Markku Kuisma: " ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu. 

  Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. ... " -lainaus Seura -lehdestä ~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-markku-kuisma-suomi-osannut-trollata-myos-itseaan/ -
 • 3

 • Kansainvälinen valuuttarahasto heikentää kauppa­sodan vuoksi arviotaan Kiinan talouskasvusta

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 17:30
   
   
  Lähinnä läntiset arviointilaitokset ovat arvuutelleet Kiinan kansantaloutta ja Keskushallinnon kykyä hallita maailman suurinta kansantaloutta (2015 lähtien - bkt/PPP - IMF*) - nuo arviot ovat liki järjestään epäonnistuneet ja Kiina on vakaasti noussut maailman vaikuttavimmaksi taloudeksi, suurimmaksi vientivaltioksi ja suurimmaksi sisämarkkinapotentiaaliksi. Joskus tuntuukin siltä, ettei hallussamme ole sitä kokonaisvaltaisuuden näkemystä, mikä Kiinassa vaikuttaa "kaikkeen". 

  Kiina nosti itsensä suurimmaksi viennillään - tullen maailman liukuhihnaksi - haalien ulkomaalaista valmistusta opiksi ja neuvoksi itselleen. Nyt Kiina ei enää tarvitse mallia, neuvoja eikä lännestä epäiltyä systemaattista kopiointia. 

  Kiinan joka vuosi valmistuvat 340 000 ylempää insinööriä varmistavat riittävän suunnitteluvoiman tuottaa kohta robotoituvilla liukuhihnoilla sellaisia tuotteita, joita kysytään kaikkialta maailmasta - MUTTA! Kuinka pitkään, sillä jos Kiinan oma sisämarkkina yltyy amerikkalaiseen kulutusvauhtiin, ei sitten muille juuri mitään jääkään - varsinkin, jos Intia - toinen 1,4 miljardinen - lähtee samanlaiseen kulutuskäyntiin! 

  Mikäli haluaa perehtyä tarkemmin Kiinan kansantalouden lukuihin, on Suomenpankin Siirtymätalouksien laitos erinomainen lähde kokea ja nähdä kiinalaiset numerot - tosin monet tilastointitavat eivät ole yhteismitallisia meidän lukujen kanssa. Silti täältä näet lisäinfoa Kiinasta ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ - 

  Arvattavasti Kiina, nyt trumppistisen "uhkaa, kiristä ja pakota" -ilmiön edessä avaa omaa sisämarkkinaa, joka on ympäristöllisesti jopa pelottava tekijä, sillä Kiinan maapalloväkilukusuhde 1,4/7,9 on jyräävä, jos sinne kulminoituu sama per asukas kulutusrytmi kuin Yhdysvalloissa. 

  Kiina on maailmantehdas, jonka kilpailukyky on murskaava - kts. Huawei case, jonka US on ottanut nyt silmätikuksi syyttein ilman mitään todisteita - ainakaan vielä. 


  * ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html - 
   
 • 4

 • HS-analyysi: Normandian maihinnoususta on tullut popkulttuuri­myytti, joka vääristää käsitystämme historiasta

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 14:31
   
   
  Saksan kolmannen valtakunnan kohtalo kirjoitettiin jo 1941, jolloin Saksa aloitti kumppaniensa kanssa Operaatio Barbarossan, jossa muun muassa Suomi oli mukana - sodallaan - Kesäsota, joka jatkuikin Jatkosodaksi. Saksa oli nielaissut itselleen liian suuren palan - ja liian aikaisin. Oliko Saksa houkuteltu tuohon silloisen maailman suurimpaan yksittäiseen hyökkäykseen? Ehkä, sillä Venäjän Kremlin Stalin K-arkistot* eivät ole tuolta osalta vielä auenneet. Onnistuiko Neuvostoliiton yksinvaltias Josif Stalin harhauttamaan kilpaveljensä? 

  Normandian maihinnousua tuettiin sopivalla viiveellä idästä - maailman sotahistorian suurimmalta yksittäisen sodan puolelta - Itärintamalta (1941-45). Stalin halusi ensin, että Länsiliittoutuneet kuluttavat voimiaan Normandian rannoille ja sitten luvatusti avasi oman suurhyökkäyksen idässä. 

  Saksan verenisku imaistiin juuri idästä, sen kuluttaen Saksan sotapontentiaalista ja asevoimista yli 65 prosenttia. II Maailmansota ratkaistiin idässä - Neuvostoliiton aroilla, jossa miljoona-armeijat ottivat yhteen - mm. Stalingradissa ja Kurskin mutkassa. 

  Saksan Wehrmachtin sotilaat pitivät länsirintamakomennusta "lomana" ja lännessä taas komennus itään tiesi "helvettiä". Saksan ja Neuvostoliiton itärintama oli kulutussotaa massiivisena kalusto- ja miehistösotana, joka kulutti Saksan voimavarat, silti Saksa kykeni vielä Normandian jälkeen Ardennien alun onnistumiseen - mutta tappio oli jo kirjattu idästä. 

  Normandiasta on haluttu tehdä läntinen vastine venäläisten käyttämällä Suurelle Isänmaalliselle sodalle, jossa Puna-armeija vapautti ja "vapautti" itäiset eurooppalaiset Saksan fasismilta (kuten sanonta kuuluu). 

  Normandia oli Stalinille tukioperaatio, mutta kohtalo oli sinetöity jo Moskovan porteilla jouluna 1941, jolloin Saksan sotakone hyytyi vain 12 kilometrin päähän Kremlin muureista, jossa Stalin seisoi oman "komentopöytänsä" äärellä - liki yksin ... lähes kaikki oli jo siirretty Uralin taakse, jonne Hitlerillä oli määritetty tavoite!
 • 5

 • Ruotsin pakollisuus ylioppilaskirjoituksissa on poliittinen tavoite ilman aikataulua

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 10:16
   
   
  Ei palaa, sillä se olisi suuri vääryys jo kielivalintoja tehneille. Pakkoruotsin sijasta voidaan määrittää laki, jossa ihmiset veronmaksajina voivat antaa vapaaehtoisen korvamerkityn veroerän omistaan - ruotsinkielen hyväksi. Siis jos Sinä haluat edesauttaa ruotsin menestystä ja kehitystä - voit suunnata omista maksuun menevistä veroista tietyn osan ruotsinkielen hyväksi ja saisit siitä jonkin veroedun - joskin tällöin pitäisi tuohon verokohdistukseen sisällyttää myös muita kieliä - vaikkapa venäjän ja kiinan. 

  Ja sitten ei muuta ruotsinkielen osalta olevaa kustannusta sitten maksetakaan muista veroista, ja näin ihmiset eli veronmaksajakansalaisemme saisivat itse päättää miten ruotsin - tai muuta kieltä tuetaan. Annetaan kansan päättää - joko vapaaehtoista verokertymää ruotsin- tai muun kielen hyväksi, ja ei sitten muita veromomentteja, joista ruotsia tai muita kieliä ylläpidetään. 

  Suomessa lienee ruotsia äidinkielenään puhuvia noin viisi prosenttia kansasta? Ruotsinkieli on perua Ruotsin kuninkaiden vallan ajoilta. Sen sijaan itsenäisyytemme perusbetoni ja alusta valettiin jo Venäjän autonomian aikana 1800-luvulla - jolloin syntyi voimakas itsenäisyysaate - kohden itsenäisyyttä, jonka sitten Neuvosto-Venäjältä muun muassa Lenin ja Stalin tunnustivat 4.1.1918.
 • 6

 • Kolmikanta, komiteatyöskentely ja Korpilampi-seminaari – mille vuosikymmenelle Antti Rinteen hallitus aikoo Suomea viedä?

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 9:19
   
   
  Ensi vuosikymmenelle, kun poliitikot huomasivat, että kansakin on olemassa! 

  Antti Rinne kuittaa Paavo "Mooses" Lipposen saappaat - toivottavasti ei liian ylisuurina! --- alta voidaan Eeron nimi korvata Antilla! 

  [2007] Ihminen on aina ollut ahne keksittyään minäkeskeisyytensä ja varastoi ylijäämäänsä varastoiksi rahana ja omaisuutena. Demarit ja SAK ovat kamppailleet myös työväestölle "varastoja", omaisuutena, kulutusvoimana ja sijoituksina. 

  Ihminen on keräilijä, joka mittaa arvoansa mm. "varastojensa" määrällä ja koolla. Jokainen varasto tavarana, omaisuutena ja ostovoimana on aina pois aktiivisesta luonnon kiertokulusta*. Näin ihminen onkin varastoivin eläinlaji, joka hamuaa itselleen sellaista kasvu - ja elonjatkamisvoimaa, joka on muilta pois. Kulutamme määräämme suuremman osuuden maapallollisista yhteisistä varannoista. 

  Demarit ovat vastavoima yliähkyoptioille, suhteettomille osingoille ja ostovoiman jemmaamiselle liian harvojen taskuun. SAK halua jakaa sitä, mikä kuitenkin yhdessä tehdään. On kansantaloudellisesti sama kuka tekee - oleellista on se, kuka kuluttaa yhteiset tuotokset ja kuinka/ miten paljon niitä kulutetaan.
  Kysymys on jakaantumisesta. Eero Heinäluoma oppi Helsingin Hakaniemessä jakamisen periaatteen, hän oppi myös mikä voima SAK:ssa piilee - kukahan vielä osaisi kanavoida tämän voiman kansakunnan eduksi? 

  Suomen ongelma on väestön ikääntyminen. Puolueiden ongelma on nuorten puute aktiivisista toimijoista. Nuoret eivät ole kiinnostuneita puolueista, ei ammattiyhdistysliikkeistä, eikä oikeastaan puoluepolitiikastakaan. 

  Demarit, SAK ja Heinäluoma ovat tosi paikan edessä. Kuinka herätetään joukkoihin ymmärrys, ettei kaltaisemme meno voi jatkua - olisiko todellisuuden tunnustus keino sytyttää joukot, sytyttää nuoret osallistujiksi huolehtimaan huomisesta. Sytytys ei onnistu lupauksilla, joissa jaetaan sellaista, mitä ei ole olemassa. Paras sytytys on lupaus olla kuuntelija, olla kokoaja ja olla esilleottaja.
 • 7

 • Erityissuhde ei tee nyt Atlanttia kapeammaksi

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 9:13
   
   
  HS-mielipide, joka kertoo pääkirjoitustoimiston näkökulman Brexit-kansanäänestykseen, jossa 52 prosenttia briteistä sanoi ei EU' lle. Miksi media käy puolittaista informaatiosotaa Brexit-kansanpäätöstä vastaan? 

  Nyt media on lietsonut lähes yksipuolisesti Brexitin huonoja puolia mielipitein ja "asiantuntijalausunnoin", joiden todenperäisyyttä ei kukaan voi tietää - sillä vain arjen todellisuus tapahtumina tulee kertomaan Brexitin jälkeen mitä lopulta seuraa! 

  Media ei pidä "jätetyksi tulemista", sillä brittien lähtö lohkaisee 500 miljoonan löyhästä talousliitosta (matkalla liittovaltiosuhteeseen?) noin 60 miljoonaa pois - sen ollen talousmerkitykseltään asukaslukuaan suurempi vaikutus. 

  Brittien lähtö voi merkitä italialaisten ajautumista myös pois - ensin eurosta ja sitten lopulta EU' sta, sillä siellä erityisesti reviiripuolustajat ovat noususuunnassa - ainakin nyt. Ehkä tämä on yksi syy, mikä pelottaa lännenmiehen perinne- ja laatumediaa? 

  Nyt US pr. Donald Trump koettaa lohduttaa erityisliittolaistaan - lupaamalla kymmen suurta ja 12 vieläkin suurempaa. US tarjoaa kahdenvälisyyttä, joka on trumppistinen uusnormaali - alun "uhkaa, kiristä ja pakota" -ilmiönä. 

  Nyt median on tarpeen vähätellä tuota trumppismia, sillä se ei sovi EU-Brysselille, jos Englanti saa paremmat kauppaehdot US' sta kuin itse EU! Tuota samaa kahdenvälisyyttä saattaa tarjota myös koko muu maailma - kuin EU, mikä edustaa ilman brittejä maailmamme ihmispopulaatiosta noin 0,44/7,9 suhdetta. Kiina tunnetusti edustautuu suhteella 1,4/7,9. Entä jos britit saavuttavat kahdenvälisyyden myös Kiinan kanssa? 

  Britit Brexitissään halusivat puhdistaa reviiripuolustajina ja saarikansalaisina kaupallisen pöydän ja aloittaa uusitsenäisyyden päättämään itse omista tärkeistä asioista - mm. maahanmuutosta. Ehkä britit kokivat ihmispaljouden taakaksi itselleen, kun entisistä alusmaista on liiaksi tunkua saarivaltioon? Mene ja tiedä, mutta ilmeisimmin vanha kolonialismin haamu pelkona jäytää nyt brittejä?
 • 8

 • Ihminen nielee kymmeniä tuhansia mikromuovikappaleita vuodessa, arvioi tuore kanadalaistutkimus

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 8:53
   
   
  Muovi oli erään kulutusaikakautemme huipputuote, joka täytti kotimme. Muovi on petrokemian jalostamaa alun hiiliyhdisteitä - maan povesta - muun muassa raakaöljystä. Muovi oli aikansa hyvä renki, mutta muodostunut nyt huonoksi isännäksi - täyttäen "kaiken". 

  Muovi oli ja on kulutushokemakulttuurin helpoke, joka "taipui" lähes kaikkeen - varsinkin 1960- ja -70- ja -80-luvuilla - vaikka muovin massakulttuuri jatkuu yhä. Viimeisen 30 vuoden aikana muovi on täyttänyt meret, maaperän ja kohta meidätkin. Me muovitumme. Muovi on pitkäkestoinen ongelmajäte. 

  Nyt ajateltuna muovi oli kohtalokas keksintö - sehän syrjäytti bakeliitin, jolle ei juuri mitään muoviin verrattavaa valtakautta syntynyt. Muovi sen sijaan rynnisti kaikkialle - jos katsot kotiisi, huomaat 100 ja 1000 esinettä, osaa, komponenttia ja rakennetta, jotka ovat suurelta osin muovia. Koko pakkautumisen maailma yhdistyy paljolti muoviin, kun katsot ruokakauppojen eineshyllyjä - huomaat muovin valtakauden jatkuvan edelleen. 

  Miten muu eliökunta on "hyödyntänyt" muovia ja pakkaamista - ei mitenkään. Me ihmiset olemme kekseliäitä, haluamme tuottaa uusia ajtuksia helpottamaan elämäämme, tuottamaan lisää, enemmän ja nopeammin ja tässä muovi on ollut ratkaisijan asemassa - kuinka kohtalokkaasti - sen me näemme seuraavan 100 vuoden aikana. 

  Nyt kotitalousjätteiden lajittelu on aluillaan ja jo monet perheet ovat huomanneet, että muovilaatikko tulee nopeasti täyteen, kuten paperi ja pahvikin. Sekäjäte on vähentynyt selvästi. 

  Muovi paljolti poltetaan (?), joka on suuri virhe - muovia pitää vieläkin tarkemmin kierrättää, lajitella ja koettaa löytää loppusijoitus - luontaisena päämääränä. Vaikeaa - kyllä, mutta insinööri on ihmeellinen olio ja eliö jonka tässä pitäisi keksiä se ratkaiseva innovaatio, joka vapauttaa meidät muovin kirouksesta. Mitä on biohajoava muovi? 

   
 • 9

 • Musteen jäljillä

  Ilkka Luoma 6.6.2019 - 8:03
   
   
  Printtimedian kuolema 

  Paperillinen informaatiosiirto on eräs kunniakas aikakausi, joka toi töitä ja loi kokonaisen elinkeinosaarekkeen – kaikkine oheispalveluineen. Eilen, tänään eikä huomennakaan muu eläinkunta ole tarvinnut/ tarvitse keskinäiseen kommunikointiin mitään (materiaalista) kantorataa, paitsi evoluution luomat ääniaallot, hajumolekyylit, fotonisiirron sekä meille tuntemattomat muut kommunikointitavat. 

  Ihminen kehitti paperista kantoradan toimittajan kynästä lukijan postiluukun kautta kahvipöytään luettavaksi. Meille on kehittynyt vallaton ja joskus kiusaannuttava uteliaisuus – nk. ”seitsemän päivää viikossa tiedonnälkä”. Pitää tietää mitä muualla tapahtuu. 

  Kehomme sisäinen informaatio kulkee tuntoelimistä hermoratojen kautta keskuskoneeseemme, aivoihin. Aivot kokevat ja säätelevät kaiken - vieden merkittävimmän määrän energiasta, jonka ravintona tankkaamme vatsalaukkuihimme. 

  Samalla tavalla moderni yhteiskunta lataa enemmän ja enemmän tietoa Google- yms. keskustietokoneisiin ja pilvipalvelimiin (datakeskukset) – vieden sielläkin jo vuoteen 2088 mennessä suhteellisesti saman määrän sähköä kokonaisuudesta kuin verrantona aivomme nappaavat kehostamme! 

  Printtimedia on aloitanut kuolinkamppailunsa – ihmiset katselevat uutisensa, juorunsa ja haluamansa tiedon ”verkoista” littunäyttöjensä läpi aivojen käsiteltäväksi ja yksilöllisesti ymmärrettäväksi. Tieto muuttaa matkalla ja tieto käsitteistyy aivoissamme – kullekkin kapasiteettinsa mukaisesti. 

  Paperilehti on miltei ympäristörikos? 

  Koko informaatiologistiikka on paperillisena muotona täynnä erilaisia energiareikiä – toki myös tuottoisia kohtia, joista voidaan tuotannon hukkaenergia johtaa esimerkiksi kotitalouksien leivänpaahtimiin. Paperiradan viive on huomattava; eläinkunnassa ei ole kaukoinformaatiota, mutta lähitietoistuminen tapahtuu välittömästi – ikäänkuin sähköisesti. 

  Sähköinen informaatio vähentää energeettistä liikettä – tuoden tiedon päätteisiin - taskuihin kännyköihimme.[2013]
   
  ...
  E