1036.

maailman%2Bsuurin%2Bkiina.jpg

 

Kuva: ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html  - 

 

***

 

"Menkää ja rikastukaa" voi tarkoittaa muutakin kuin maallista mammonaa! Harvinainen HS-kirjoitus [ ~ https://www.hs.fi/visio/art-2000008152194.html - ], jossa ei löydetty juurikaan mitään moitittavaa, nälvittävää, nokittavaa kuin arvelullista luulottelutietoakaan Kiinasta ja tämän toimista.

Onnistuneen aihealustuksen tästä teki myös se, että siinä oivallettiin eräs ehkä merkittävin tekijä Kiinasta - .. valtiollinen ote ohjaamaan yhteiskuntaa kaikkinensa ajatuksen "Menkää ja rikastukaa" |0 -kehotteen osalta, jonka Kiinan aiempi johtaja Deng Xiaoping kannusti kansakunnalleen ..

--

Nyt HS-toimittaja Elina Lappalaisen jutun sisältö paljastaa ehkä Elinan suoraan tietämättä muutoksen mitä Kiinan Keskushallinto haluaa tehdä - nimittäin löytää se alkuperäinen ajatus viestistä "Menkää ja rikastukaa" - sen ollen pohdinta ja toimenpiteet, joissa kaikkinainen rikastuminen voidaan käsittää myös kestävästi, inhimillisesti kuin tasapuolisesti. Rikkaus ei ole vain materiaa, kasvuhokemaa |1 kuin tavoitetta näyttää toisille mihin ihminen yksilönä pystyy ja kykenee - siis kyse näyttö- ja vertailutalouden |2 kyseenalaistamisesta.

--

Deng' in kehote rikastua on nyt laajan tutkiskelun kohteena - mitä rikastuminen oikeastaan tarkoittaa Kiina on maailman vanhimpia yhtäjaksoisia korkeakulttuureja - ollen tänään myös maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2016 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 - ) -tämän tarkoittaen kiinalaisten maailmallisosuuden lukuparin 1,4/8,0 mukaista "oikeutta maailmallisiin varantoihin" - onko tämä sitä kiinalaista tasa-arvoajattelua, niin tätä me täällä lännen ihmemaissa emme ehkä halua ymmärtää (?) [T1]

--

Mutta! Nyt HS-toimittaja Lappalainen oivalsi - ehkä tiedostamattaan? -

.. tämä uusjaon periaatteen, missä jokaiselle olisi kohtuullisuus, eikä yletöntä rikkautta enää jaeta ainakaan valtioavuisteisesti niin kovin vähille. Nythän kerrotaan, että prosentti ihmiskunnasta omistaa yli puolet maallisesta arviovarallisuudesta |3.

--

Kiinassa on oivallettu satoja vuosia, ettei satojen miljoonien kansakuntaa voida ohjastaa lännen ihanteiden mukaisesti - sen kriisissä ja kehityskaaressa olevan demokratian avuin. Kiinassa ei ole ~1400 miljoonan ihmisen kanssa aikaa pohtia "ylä- ja alakerran" komiteoissa mitä huomenna suunnitellaan ylihuomisen tehtäviksi. Näin menetelmin "kurki kuolee, ennen kuin suo sulaa". --

Lännessä ollaan vihdoin havaittu mitä merkitsee kulutus, luontotasapaino ja erityisesti:

a) yksilön kulutusvauhti kuin b) kumulatiivinen päästö - sen eri muodoissaan. Voimme kysyä valtiollista järjestystä päästöjen osalta - kumuloituneena viimeiseltä 150 vuodelta kuin vaikkapa viime vuoden asukaskohtaista päästöjälkeä. Näin herää aidosti kysymys oikeudenmukaisuudesta, tasa-arvosta kuin yksilön oikeuksista ja vastuista - nämähän ovat niitä läntisen demokratiakäsitteen kulmakiviä - ainakin paperilla ja julistuksissa.

--

Kiinassa on aina ollut vahva Keskustan valtakunta* - nykyään Keskushallinto kymmenille maakunnille

Kiinaa ei voida ohjastaa tavoillamme - se on yksinkertaisesti mahdotonta. Kiinalainen itse laajana enemmistönä ei tarvitse, eikä edes kaipaa läntistä (usein kriisissä olevaa) demokratiaa - sen sijaan oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja mahdollisuudet kullekin - siihen kohtuullisuuteen, joka ylläpitää biosfäärillistä tasapainoa ja Elämisen monimuotoisuutta -ovat etusijalla kiinalaisessa perheessä ja suvussa.

Kiina on tullut ottamaan kaupalla vapaaehtoisesti - eikä sotimalla, oman osansa - mutta vain sen mukaisesti mikä on Kiinan osuus biomassallisesta osuudesta maailmastamme - ja lopulta huomioiden se, ettei ihmiskunta edusta kokonaisvaltaisesta kierrossa olevasta biologiasta kuin hyvin vähäistä osuutta. Kiina näkee lännen ottaneen aimoannoksen sille kuulumatonta maallisvarallisuutta luontoa säästämättä - viimeisen 150 vuoden aikana.

 

Nyt on Kiinan vuoro, ja tämä kehitys on ollut käynnissä reilu 30 vuotta - tunnetuin seurauksin

Tämän vastapainoksi Kiina korjaa ympäristöongelmansa vuoteen 2049 mennessä, jolloin nykymuotoinen Kiina täyttää 100 vuotta. Voimme odottaa todellisia ympäristötuloksia konkreettisesti aikana, mikä on määritetty jo Kiinan Keskushallinnosta. Kiina on muuten ainoa valtio, jolla on tiedettynä suunnitteluelin, joka pohtii tilannetta 100 vuoden päähän - tämäkin on pakko, koska 1400 miljoonaa ihmistä ei voida johtaa nykyisin länsimenetelmin.

--

Kiinalaiset ovat näppäriä löytämään ratkaisuja muiden toimista - niin hyvässä kuin pahassa -länsi väittää Kiinan kopioivan lännen keksintöjä ja menetelmiä

Nyt tietyt länsimaalaiset toimintamallit ovat Kiinassakin ylilyöneet ja nyt näin on tehtävä korjausliikkeitä palauttaakseen kansakunta sellaiseen nuhteeseen, jossa voi Elää meitä kaikkia Elättävän luontobiologian kanssa. Ehkä nyt Deng' in viesti "Menkää ja rikastukaa" tuo kansallisen identiteetin noustessa lopullisen tuloksen, ja valmistautumisen sellaiseen Elämän menoon, jossa sopivalla määrällä ihmisiä tullaan siten toimeen, että kansallinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo toteutuvat uudella - uus-kungfutselaisella tavalla .. (?)

--

Kiina toteutti maailman ainoana valtiona valtio-ohjatun väestövähentämisen -

.. yhden lapsen politiikan määrätietoisesti. Tämä yhden lapsen politiikka oli kallis inhimillinen ratkaisu kiinalaisille, mutta ajassa ilmeisen pakollinen toimi, jolla nykyinen väestön lisääntymisvauhti tuottaa Kiinalle "sopivan" (?) noin 800 miljoonan asukkaan valtion - vuodeksi 2100 (?), jossa luonnollinen tasapaino kulutuksen ja luontotuotannon osalta saadaan tasapainoon.

--

Tänään YLE ~ https://yle.fi/uutiset/3-12036615 - julkaisi [ ORIG ~ https://www.overshootday.org/ - ] uutisen maailman ylikulutuspäivän tulleen tänään pinnalle, tämän tarkoittaessa, että olemme syöneet vuotuisen uudistuvan luontobiologiatuotannon tänään 28.7.

 

On aika oppia mitä Kiina merkitsee maailmalle -

.. kun samalla ollaan huomattu, että juuri Kiina seuraa uteliaana miten Euroopan Unioni kehittää omaa tapaansa Elää ja olla osa luontobiologiaa - muun muassa hiilitulleineen, jossa muhii laaja maailmallisen kauppasodan siemen [ ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000007866568.html - ]?

Kiina on maailman suurin viejä (grafiikka) ja maailman suurin tuotannollinen liukuhihna, josta riittää länteen tuhansia laivalastillisia kaikkea, mitä joko tarvitaan tai ei. Kiina hakee kaupallista tasa-arvoa viimeisen 150 vuoden keskiarvona -tämä on tärkeää oivaltaa myös lännessä!

--

Ympäristöjälki per asukas on oleellinen osa maailmallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta -

.. annetaan kuluttajan päättää ja avustetaan noita päätöksiä kulutusverolla [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/09/maksat-vain-ajetuista-kilometreista.html - ], joka haitallisen ympäristöjälkensä puitteista on progressiivinen. Tämä päätösosa on läntistä ajattelua - yksilöindividualismia, mikä mallina taas Kiinassa kohtaa kollektiivisen ajattelun - sen tuhansia vuosia vanhana perinteenä - olla yhtä.

--

Maailmallinen yksilö- kuin valtiovastuu kohtaa nyt meidät kaikki - [Gaia kuumenee ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78138/gaia-kuumenee-jaahdyttelemmeko-kulutustamme-iii?changed=1627267361 - -vähennämmekö kulutustamme?]

.. koko kahdeksan miljardin ihmisen osalta. Kiina on tullut tälle vuosisadalle ja nyt eletään amerikkalaisen The Newsweek laatuaviisin kansitekstin mukaisesti "The China's Century" -aikakautta (Kuva 1.). .. Maailma ei ole enää vain amerikkalaiskomennossa, vaan ollaan idän ja lännen ylihuomisessa symbioosissa, vaikka tänään länsi ajaa yhä voimallisemmin idän ja lännen vastakkainasettelua |4, jolla on lyhyet ja kohtalokkaat jäljet |5 - koko ihmiskunnalle.

 

..

EKSTRA I - HS-toimittaja Anna-Liina Kauhanen kirjoittaa jo huolestuttavan yksipuolisesti - valiten tekstiinsä jo Suomen osapuolisuuden ajassa, jossa US on nimennyt Kiinan ykkösvihollisekseen " .. Biden teki selväksi, että Yhdysvaltojen päävihollinen on vaihtunut .. | Bidenin politiikka puolestaan pakottaa Suomenkin EU:n mukana valitsemaan – vaikkei ehkä haluttaisi – puolensa lännen riveissä Kiinaa vastaan .. " -HS-ote ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008155014.html -

.

EKSTRA II - YLE-toimittaja Kirsi Crowley hahmotteli Suomen ja Kiinan tähän mennessä hyviä keskinäissuhteita näin " .. Haavisto jatkoi presidentti Sauli Niinistön tunnusteluja tehdä Suomesta suurvaltojen välisen liennytyksen näyttämö uudemman kerran.

Haavisto sanoo vieneensä eteenpäin presidentti Xi Jinpingin ja Niinistön aiempaa keskustelua niin sanotusta Helsingin hengestä. .." -Yle-ote ~ https://yle.fi/uutiset/3-12034893 -

.

EKSTRA III - HS-toimittaja Ville Similä avaa pelin vahvasti West trolling manipulation -ilmiöisenä: " .. Toiseksi Kiinaa ei kiinnosta mikään muu kuin sen oma valta. Jos tapaamisen vetää rautalangasta, Kiina siis väittää taistelevansa ääri-islamilaista terrorismia vastaan neuvottelemalla ääri-islamilaisten terroristien kanssa. .. " -HS-ote ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008156042.html - 

 

..

Viitteet ja linkit:

|0 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/04/deng-menkaa-ja-rikastukaa-mita-se.html -

|1 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82087/miksi-talousviisaiden-kasvuhokema -

|2 ~ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/131588-nayttotaloudesta-sopeutumistalouteen/ -

|3 ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/16/nain-jakautuu-maailman-varallisuus -

|4 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/78832/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy -

|5 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/55395/ketju/usa_lupa_tappaa_suvereeni_maailmanpoliisi?changed=1627463768 -

..

Grafiikka (Kiinan ulkomaankauppa):

 

kiinan%2Bvienti%2Bja%2Btuonti.png


Piirros: ~ https://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2020/kiinan-kehittyessa-ulkomaankaupan-merkitys-taloudelle-muuttuu/ -

 
..
Kuva 1.
 
chinacentury.jpg

 

 

..

 

 

..

 35768 - SUOMI24  |  TIEDE  |  US Puheenvuoro  |  VU  |