...

YLE: "Tšekki pyytää EU- ja Nato-maita karkottamaan venäläisiä diplomaatteja"

https://yle.fi/uutiset/3-11893351  - 

..

Tsekin valtio väittää, mutta ei ole halukas (ainakaan julkisesti) esittämään todisteita syytöksilleen - media ilmaisee uutisen epäilyinä ja väitteinä. Kuuluuko eu-filosofiaan solidaarisuuden osoitus väitteiden ja epäilyksien pohjilta?
 
 
Tapahtumasta, johon Tsekin väitteet ja epäilyt liittyvät - on kaukana vuosikymmenen takana
 
Miksi nyt tässä vaiheessa solidaarisuuden pyyntö, kun länsi käy yhä voimallisemmin vastakkainasettelun politiikkaa Venäjää vastaan. Syy on selvä - on niin kutsuttu, muodikkaasti ilmaistuna - momentum.
 
 
En me suomalaiset, jotka olemme kilttejä eu-kansalaisia?
 
Olemmeko valmiit nielemään näitä esitettyjä väitteitä ja epäilyjä - miten me suhtaudumme täältä idän ja lännen vedenjakajalta tämän tsekkien yhteenkuuluvuuspyynnön, jossa halutaan kerätä painotusvoimaa ainakin toistaiseksi todisteettomalle väitteelle.
 
Onko kyseessä jokin kostonhenki Venäjän suuntaan, kun EU' n taholta mikään opastus, neuvo, painostus ja pakote ei tunnu vaikuttavan EU' n mieleisellä tavalla.
 
 
Onko Venäjän toteutettava EU-tahtoa?
 
Entä me suomalaiset - haluammeko olla nyt "muiden mukana" neuvomassa, opastamassa ja vaatimassa Kremliä / Kremliltä? Miten muut entiset Varsovan liiton maat ja varsinkin ne EU-jäsenvaltiot, jotka olivat aikanaan osa Neuvostoliittoa?
 
Suomalaista viisautta on pidättäytyä näistä hätiköidyistä ja hyvin tarkoitushakuisista näykkimisistä ja sättimisistä - ainakin niin kauan, kunnes esitetään vankoja todisteita.
 
Meidän rooli voisi olla tässäkin "hyvien presidentillisten palveluksien" tarjoaja - kattaa neuvottelupöytää niin tsekkien ja venäläisten välille kuin myös Kiovan ja Moskovan välille - liittyen Ukrainan tilanteeseen.
 
Olemme matkalla maailmallisesti katsottuna erikoistuneeksi valtioksi, jota muut riitautuneet tarvitsevat - tehtäväkenttiä on runsaasti: Syyria, Korean niemimaa ja vaikkapa Jemen ja ehkä Afganistankin.
 
Olemme matkalla "sveitsittymiseen", jossa me saamme de facto auktorisoidun aseman luotettavana ja puolueettomana "neuvottelupöydän kattajana" - ja näin turvaamme parhaalla tavalla oman ulko- ja turvallisuuspolitiikan.
 
Paasikiven - Kekkosen ja nyt Niinistön linja on syntymässä.
 
..
 
 
...