chinac_3.jpg

 

...

Länsi vastaan itä 

- US kiihdyttää, ja verkkoon ilmestyi hyvin yllättävä mielipidekirjoitus - YLE ~ https://yle.fi/uutiset/3-11505085 - " (ei maksumuuria)

Jari Ehrnroothin kolumni 

" ... Liberalismi ja kommunismi eivät mahdu samaan maailmaan ja siksi lännen on voitettava Kiina ... " -Yle

  --- tähän kohtalokkaan sävyiseen Jarin tekstiin syntyi kansalaisvastine ja -palaute:

 

Aivan aluksi [TIEDE] - Kiina on eräs maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista korkeakulttuureistaMao Zedong' in käynnistämä kommunistinen liike on "vain" puoluenimessä oleva kirjainyhdistelmä.

Kiinalaista yhteiskuntakehitystä säätelee koneisto, joka paljolti ammentaa tapakulttuuriaan tuhatvuotisesta omaperitystä kungfutselaisuudesta, jota nyt viritetään - sen ollen valmis viimeistään vuonna 2049, jolloin Kiina täyttää 100 vuotta - samaan vuoteen mennessä Kiina on ratkaissut ympäristöongelmansa, jotka syntyivät ja vielä syntyvät, kun Kiina nosti ja nostaa itsensä "lännen tasolle" - tämän ymmärtäminen vaatii paljon, sillä "Menkää ja rikastukaa" |1 -kehote on laajan tutkinnan alla!

 

Kysymykseen miksi Kiina vaurastui maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF 2015) - vastaus on osaltansa tässä: 

Länsi siirsi tuotantokoneistoaan ja valtavan määrän omiensa työtä Kiinaan sen jatkoksi, kun Kiinan suuri mies |1 Deng Xiaoping kehotti kansalaisiaan: "Menkää ja rikastukaa" - tuon saatossa ja lähinnä kolmen syyn vuoksi länsi siirsi tuotantoaan Kiinaan. Syyt olivat: 1.) Edullinen, ahkera, oppiva ja lakkoilematon toveri liukuhihnalla, 2.) Heti tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja 3.) Alussaan Kiinan lähes olemattomat ympäristölait, jotka mahdollistivat suuren saaste- ja jätekuorman siirtämisen kiinalaisten taskuihin - pois lännen ongelmista.

Lännen motiivi työtehtävien siirrossa oli taloudellinen - piti saada enemmän volyymia, liikevaihtoa ja ennen kaikkea kilpailukykyä, joka osaltansa toisi suurempia voittoja. Siis siirto Kiinaan oli hyvin looginen voitontavoittelun kiihoke. Suomessa kiinalaisten komponenttien ja osatuotteiden merkitys on suuri meidän omalla kilpailukyvylle.

 

Kiinassa muisti on pitkä - sekin muistetaan, että Suomi oli ensimmäisiä P.R.O.C - Kiinan tunnustajia

Aikaan kolonialismin aikana Englanti aloitti Kiinaa vastaan - osin läntisten kumppaneidensa kanssa Oopium-sodat, joiden myötä pakkovuokrattiin Kiinalta Hongkong ja saatiin huumekauppa Intiasta - englantilaistaen plantaaseilta tuottavasti käyntiin, jo tuolloin maailman väkirikkaimpaan valtioon - Kiinan keisari vastusti huumeaaltoa, mutta hävisi sodat - samalla voittonsa kruunuksi länsi sai avattua Kiinan markkinat omille läntisille tuotteille ja sai himoitsemaansa teetä. Pakottamisesta oli siis kysymys. Nyt HK (Hongkong) on palannut kiinalaiseen ruotuun.

 

Miksi Kiina hakee kauppaa niin voimakkaasti? 

Siksi, että se hakee samalla väestösuhteellista osuuttaan maailmallisesta toiminnasta - Kiina edustaa ihmiskunnasta noin 1,4/7,8 suhdetta. Läntisen hegemoniajohtajan - Yhdysvaltain vastaava osuus on noin 0,33/7,8 ja EU' n noin 0,44/7,8. Kiina siis edustaa Intian ohella maailman suurinta "yhtenäistä" väestöpopulaatiota, ollen siis kiinalaisuutena yleisdemokraattisesti eräs vahva vaikutetekijä maailmallisissa päätöksissä.

Jokaiselle suomalaiselle riittää noin 250 kiinalaista ystävää, toveria, kaveria, ostajakandidaattia tai vihollista, jos emme osaa rooliamme hienotunteisesta tavasta käsitellä muiden itsenäisten omia sisäisiä asioita. 

 

Miksi muuten läntinen hegemonia haluaa sekaantua niin voimallisesti muiden sisäisiin asioihin?

 Kysymystä perustelee US' n jatkuva sotiminen ja aina kaukana omilta rajoiltaan - koko tämän vuosituhannen alun, alkaen Afganistanista vuonna 2001-, jatkuen Irakiin vuonna 2003-2014, seuraavana Libya 2011 ja lopulta Syyria vuonna 2013-2019. Miksi nämä USA' n sotatoimet, joissa ei kiinalaisia sotilaita olla nähty?

 

Mikä antaa läntiselle yhteiskuntamallille oikeuden pitää itseään sinä ainoana oikeana?

Amerikkalainen malli  perustuu eurooppalaisten valloittajien maaryöstöön Amerikoiden mantereen "alkuperäasukkailta" - tuo paljolti väkivaltainen ja myöhempi "demokratialeviämä" tuotti muun muassa Afrikasta miljoonia orjia tuottamaan pelloiltaan parempia satoja, helpommalla - oli siis kyse taloudesta (kuten oli kyse myös paljon myöhemmin Kiinaan siirtymisestä).

Eikä tuo lännenmiehen amerikkalaiskulttuuri ole kuin noin 400 vuotta vanha - kiinalaisten vastaava on noin 4 000 vuotta vanhaa perua monine keksintöineen - paperia, ruutia ja kompassia unohtamatta - nuo kaikki vaikuttivat viime vuosisadalla läntisen yhteiskuntajärjestyksen esiinmarssiin - yhteiskuntamallijohtajaksi - US' n vetämänä.

 

"China' s Century" -The Newsweek

[Vai kaatuuko Kiina ennen päämääräänsä?

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/on-todennakoisempaa-etta-kiina-kaatuu-kuin-etta-se-johtaa-maailman-taloutta-2050-luvulla/c5829df7-1637-4688-8814-52e22269655a - 

Tämä vuosisata koetaan osuvasti: "China's Century" - tuo osuvan otsikoinnin julkaisi amerikkalainen laatuaviisi The Newsweek, jo vuosia sitten - sen ollen nyt täyttä totta. Ei tarvitse kuin katsoa mobiliteettia, verkkokauppaa ja vaikkapa autojen valmistusta - kaikissa Kiina on johtava valtio maailmassa. 

USA' sta todisteettomien syytteiden alle joutunut Huawei on maailman suurin langattomien verkkolaitteiden/ -järjestelmien ja mobilepäätelaitteiden valmistaja, Alibaba on maailman suurin verkkokauppojen alusta ja Kiinassa valmistetaan eniten autoja maailman suurimmilla markkinoilla. Kaikki nuo herättävät huolta läntisessä yhteisössä, jonka väestöllinen edustavuus ei edes edusta kiinalaisten osuutta maailmastamme. Miten käy tässä tarkastelussa demokratian? Demokratian kriisi? 

 

Olemme täällä Suomessa idän ja lännen vedenjakajalla

Suomi, josta Jari varmaankin tekstinsä lenkkipoluiltaan on ideoinut on tunnetusti idän ja lännen vedenjakajalla. Me olemme saaneet kansamme näköisen presidentin, joka todistuu erinomaisesti presidentti Sauli Niinistön sanoihin: "Olen suomalainen". Tämä toteamus syntyi, kun amerikkalainen edelleen laatuaviisi The Newsweek kysyi Saulilta: Entä suomalaisten Natoon liittyminen? 

Sauli komppasi omaa kansaansa, joka hänet suoraan valitsi ensimmäiseltä kierrokselta Presidentin linnaan. Sauli tietää erittäin tarkoin, ettei Suomen kansan suuri enemmistö halua lännen sotakoneeseen Natoon. Lähes aina yli 50 prosentin vastustuksella sanomme: "Kiitos ei - Nato". Olemme historiastamme tietoisia mitä sodankäynti itää vastaan merkitsee. Olemme oppineet jotain - eduksemme.

 

Suomi on sotilaspoliittisesti puolueeton valtio, joka harjoittaa vuoropuhelua kaikkiin ilmansuuntiin - idästä länteen. Meillä on erinomaiset valtiosuhteet, ainakin toistaiseksi myös Kiinaan, joka voi meitä jopa yllättävissä tapauksissa tukea esimerkiksi Petsamon Liinahamarin satamahankkeen osalta, Jäämeren radan kautta Tallinna-tunnelia pitkin tavara- ja ihmisvirtaa Keski-Eurooppaan. Eikä Alibaban Euroopan datakeskus ole Jyväskylään mahdoton ajatus, kun datakaapeli joskus laskeutuu Koillisväylän pohjaan, jota myöten kiinalainen tavara rantautuu Eurooppaan - yhdeltä Silkkitie -osaltaan.

 

Emme halua sekaantua muiden itsenäisten sisäisiin asioihin

Me olemme opiskelleet jo jonkin aikaa sekaantumattomuutta muiden itsenäisten sisäisiin asioihin. Tosiasioiden tunnustaminen viisauden aluksi on tullut jo J.K. Paasikiveltä tutuksi. Me emme siis tule liittymään kansakuntamme tahdon mukaisesti mihinkään sellaiseen, joka ajaisi meidät läntisen yhteiskuntamallin etuvartioksi ja mahdollisesti myöhemmäksi taistelukentäksi. 

Uskoisin Jarin, joka laati YLE’ lle jopa kokonaisvaltaisesti ajattelemattoman kirjoituksen |2, tietävän mitä merkitsee meidän vieressä oleva Kuolan niemimaa Venäjälle (Borei & Bulava yhdistelmä) ja lopulta siellä olevasta sodan estojärjestelmästä olla päätymättä maailmalliseen ydinsotaan. 

Me emme halua taistelumaastoksi, kun tuota Kuolan niemimaata yritetään rusikoida lännen toimesta - suursodan syttyessä. Kuolassa sijaitsevat Venäjän totaalisen ydinsodan estojärjestelmät - vastavoimat, jotka pitävät yllä tasapainoa, ettei kukaan olisi se ensimmäinen napin painaja.

 

Miksi Venäjä tähän kohtaan? 

Siksi, että läntinen maailmallisuusvähemmistö Jarin ajattelemalla tavalla ajaisi Kiinan ja Venäjän entistä läheisimmiksi toisilleen (entä mitä muita valtioita?). Jarikin voisi miettiä, mitä merkitsee läntiselle vähemmistölle Venäjän ja Kiinan syvenevä yhteistoiminta kauppana, suunnitteluna, tuotantona ja lopulta sotilaallisena rakentumana, jossa maailman suurin ja suunnittelukykyisin liukuhihna "liittoutuisi" maailman suurimpiin kuuluvan raaka-ainelähteen kanssa - emmekä tässä unohda Venäjän suuruutta makean juoksevan veden (Baikal ja sen tuleva merkitys kuivuvalle Kiinan pohjoisosalle) ja viljelykelpoisen maapinta-alankaan osalta.

 

Jari kannustaa "sotaa" kommunismia vastaan - entä seuraukset, jos tuo "sota" alkaisi?

Jarin esittämä kannuste sotaan kommunismia vastaan, on jäänne kaukaa 1940- ja -50-luvuilta, jolloin USA' ssa jylläsi mccarthyismi, joka oli Neuvostoliiton kommunismin pelkoa, jopa niin, että oli mentävä sotavoimin Korean niemimaalle ja Vietnamiin - molempien jälkinäytökset ovat jo kirjoitettu historiaan. Vietnam on kommunistinen, mutta todellisuudessa yritteliäs valtio, joka haluaa tehdä tehokkaasti kauppaa, jonne Kiina on etabloitunut jo tehokkaasti. 

 

Yongle Emperor

Tässä kohdin kannattaa tutkia historiaa ja havaita Kiinan suuruus jo 1400-luvun alussa keisari Zhu Di' n aikana, jolloin se oli maailman suurin satoihin yltävine dzonkki-laivastoineen - Afrikan rantoja myöten. Käytiin kauppaa, kerättiin veroja ja luotiin tavallansa turvallisuutta – ikään kuin ilman väkivaltaa, kiinalaiskolonialismina. 

Nyt Kiina on jälleen Afrikassa ja kohta aivan kaikkialla, jota ryydittää noin 100 miljoonaa ulkokiinalaista. Mietityttävä yksityiskohta on se, että keisari Di' n kuollessa Kiina vetäytyi maailmalta, "mandariinit löivät ovet kiinni" ja keskittyivät vain omaansa ja lähipiiriinsä, joka rajautui Etelä-Kiinan meren alueisiin! 

 

Entä nyt vaihtoehdot tuolle Jarin "julistaman sodan" rinnalle? 

Se on mietintä siitä miten käy, jos kaikki kiinalaiset katoaisivat lännestä - ne miljoonat, jotka ovat osaltansa mukana lännen tutkimuksissa, patenteissa ja keksinnöissä - yliopistoja unohtamatta. Jari, osaatko kertoa? 

Entä, jos Kiina laittaa tuossa nyt meneillään olevan US-trumppistisen uusnormaalin "uhkaa kiristä ja pakota" - mentaliteetille stopin ja laittaa kaikille amerikkalaisille yhtiöille Kiinassa - lapun luukulle: "Toiminta lopetettu", mitä tapahtuisi - kerrotko Jari lukijoille seuraavassa mielipidekirjoituksessasi?

 

Lopuksi on todettava, että Kiina on julistanut halunsa olla ympäristöllisesti johtava valtio, kun US erosi Pariisin ilmastosopimuksesta.

Samoin Kiinan nykyinen kolmen pöydän johtaja Xi Jinping on jo ilmoittanut, että heidän yhteiskuntamallinsa on jo vientituote. Viennin osalta tiedämme Kiinan voiman - se on maailman suurin viejävaltio, jolle USA läntisenä vapauden sanansaattajana CIA' n ja NSA' n valvonnassa on taas velkaa noin 1 200 miljardia USD. Emme tiedä miten alas tuo joukkovelkakirjainen taseomaisuus on arvostettu Kiinassa. Se sen sijaan tiedetään, että Kiina suunnittelee valuutalleen jotain - ostavat kultaa valtavat määrät - yhdessä Venäjän kanssa.

 

Suomessa ei haluta III-Maailmansotaa, sillä olemme sen toisen ydinasesuurvallan vieressä - varsinkin Kuolan ja Pietarin kupeessa. Jari oletko katsonut karttaa?

 

..

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä 

| TIEDE | Suomi24 | FB | BLOG |