lukeminen.jpg

Kuva: ~ https://twitter.com/johannakukka/status/975544769383419909 - 

 

...

HS

Saatamme palata luku- ja kirjoitus­taitoisten harvain­valtaan

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006221258.html  - 

.

Ilkka Luoma 30.8.2019 - 10:07 kommenttikirjoitus
Jörn Donner sanoi jo vuosia sitten: "Lukeminen kannattaa aina" --- (HUOM! Tämä ei ollut mainos - vaan totisinta totta, ja miksi? 

Siksi, että luetun kuvittelu omissa aivoissa aktiivisena toimena on kehittävää. Toistaiseksi oma mielikuvitus on värikkäämpi kuin mikään passiivisesti katsottu elokuva ja sen lavastus - ainakin toivomme niin. 

HS-juttu tässä kohdin on ytimessä ollen myös kipeä muistutus "kännyviippailukansan" lisääntymisestä - tätä ei tule aivan kirjaimellisesti ottaa! 

Osaamme katsoa kuvia, liikkuvana ja pysähtyneenä. Elokuvien katsominen ei ole haaste, koska hollywoodmäinen tapa esittää vie kaiken älyllisen ponnistelun, koska kaikki on tuotu elokuvateknisesti valmiiksi pureksittuna - vain hienostuneen manipulaation kuorruttamana -rafl. ilmaistuna! 

Maailmojen verkolla on myös hyötynsä, mutta aktiivisesti ajattelukoneiston mukana kuljetus lukemansa polulla on rikkautta. Lukeminen kohentaa älyllistä sondeerausta, kunhan valitsee lukemansa laajasti eri katsantoja kunnioittaen. 

Luetun kriittisyys virkistää todellisuuden ja mielikuvituksen sekoitusta, antaa vaihtoehtoisuuden ymmärtämisen, joka tahtoo unohtua tässä ehdottomuuksien maailmassa. 

Lukeminen on jopa hauskaa, kun siihen uppoutuu - näin oma mielikuvitus herkistyy kokemusmatkoille, joista voimme nauttia - ilman lisäaineiden vaikutusta. 

Lukeminen tosiaan kannattaa aina - ja kirja paperillisena painonsa jälkeen aikaansaa vain hyvin pienen ympäristöjäljen ja senkin vain välillisenä ilmiönä. Popsin aikanaan paljon rusinoita lukiessani muun muassa kaikki Mika Waltarin historialliset romaanit - Johannes Angelos [1] oli suosikkini. 

Riemastuttavaa on se, että kirjastokansa osasi suunnitella Helsinkiin jotain aivan mahtavaa, joka on oodi kirjoille ja lukemiselle - monine muine oheispalveluineen. 

Kirjastoa sanotaan olohuoneen jatkeeksi. Tervetuloa kirjojen maailmaan - ole erilainen ja lue kaikenlaista - kriittisyyttä unohtamatta. Ei tarvitse uskoa kaikkea mitä lukee. 
...